Japan; a diary…mission accomplished!

Assalamualaikum sahabat & readers~!

Konnichiwa minna-san… :)

24.04.15;  |.s.e.L.f.L.e.n.s.|

Cherry blossom viewing in Japan is awesome! The enjoy of being surrounded by beautiful yet fragile pinkish white cherry blossom is an incredibly pleasant and wonderful experience. Macam mimpi je…! Alhamdulillah #mydreamcometrue #JepunAKuDatang

 

JOM aku sambung cerita. Setiap kali menyemak folders album holiday ni…mencabar betol rasanya. Rasa teruja sangat. Rasa rindu sangat… Sekiranya boleh nak pinjam Doraemon punya throwback gadget… aku nak!!! :D

Let’s photos talk more & more….! Conteng-conteng diari *love*

2a arrival Shinjuku

Alhamdulillah… lps mengharungi perjalanan selama 6 jam di dalam bas express, kami tiba di Shinjuku, Tokyo. Bertolak jam 10.50 p.m., tiba jam 6.45 a.m. Tepat! On time! *salute*

Day 3 (7.4.2015) – Ketibaan kami di sambut dgn hujan di Shinjuku. Tapi ktorg tetap bersemangat! Apalagi, terus cari storage locker nak simpan luggage, bersihkan diri, tukar baju (takkan nak tangkap gambar pakai baju sama mcm semalam kan), beli Tokyo Subway 3-Day pass & jalan-jalan ;)

.

2b tochoTokyo Metropolitan Government Building.

Ikut program dlm itinerary, kami terus ke Tocho Building ni. Tocho adalah nama panggilan bagi Tokyo Metropolitan Government Building. Kat bangunan ni kita dapat naik ke observation deck kat tingkat 45 dan lihat sekeliling Tokyo. Tapi… ramai kot orang beratur. Aish…  pantas je rasa masa berlalu, finally we decided better kami pergi ke next destination & come back again other day before we are going to Osaka. Hehehe..

Chowwww…!

.

2c ueno all

2c Ueno Park

So our next destination… Ueno Park!

Tapi disebabkan hujan & keadaan basah, maka kami tak dapat nak berpiknik bawa pokok sakura kat Ueno Park ni. Takde rezeki. Jalan-jalan & ambil gambar banyak-banyak :D

.
2d akihabaraAkihabara – Electronic Town!

Yeah…. kitorg singgah jap je kat sini. D’aunties nak shopping. So kami tinggalkan mereka kat Akihabara ni. Kitorg terus ke Asakusa. Hehehe…

.

2e asakusa

2e Kamontori GateAsakusa Shrine.

There is a long lane of souvenir shops selling everything and anything
along the walkway to that temple is interesting for first-time visitors to Japan. Kitorg pon tak lepas peluang cuci mata. Mana berkenan terus je ambil, bayar & bawa balik.

 It seems that shrines are big business. Hehehe…

.

2f Sumida ParkSumida Park.

There is a great view of Skytree across the way… across the river lah! :)

Banyak pokok sakura kot. Memang tgh blooming. Sempat je kitorg posing sakan. Hehehe.

.

2g shibuya street

2g shibuya

Shibuya night sightseeing.

Orang kata kalo datang Tokyo… Shibuya is one place you have to go. You shouldn’t missed when green lights are on and people start walking on scramble crossing. Hahaha :D

Exciting habis lah!

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Day 4 – Hari ni destinasi kami ke Mt. Fuji.

Kitorg plan untuk tour Mt. Fuji area dan melihat dgn dekat puncaknya di 4th/5th station. Allah jualah sebaik-baik perancang.

Ketibaan kami di Kawaguchiko di hiasi dgn salji yang mencurah-curah. Subhanallah. Snowing… it was my very first time!!! :)

.

3a Fujisan ShirineKitaguchi Hongu Fuji Sengen Shrine.

FYI,  this is the important shrine at the foot of Mount Fuji.

.

3b Ohsen HouseOshino House.

3ca

3ccAokigahara Forest… snow!!!

The environment around the trail remains quite wild and shows mysterious atmosphere of forest. Rasa mcm masuk ke dunia Narnia. Oppsss…mysterious sangat tuh! :D

.

3d WaterfallShiraito Falls.

Its 200 meter wide cascade is fed by Mt. Fuji’s spring water and water flows off the edge of a 20 meter high cliff in thin white streams that resemble hanging threads of silk. Masa ktorg sampai tu… berkabus. So kalo lambat dah tak dapat la posing mcm aku tuh :D

.

3daSakura at waterfalls. Best snapshot!

.

3ebLake Motosuko.

Sepatutnya kat belakang tuh adalah Puncak Mt. Fuji. Bukan rezeki kami nak tgk Mt. Fuji di sini.

Terima kasih Allah beri kami SALJI :)

Balik daripada Mount Fuji… kami ke Roponggi. Hard Rock Shop lah!

.

4a Lake Ashi

Day 5 – Hakone trip! Yeah… hari ni cuaca baik. Cerah… alhamdulillah. And… windy! Sangat sejuk jugak :)

.

4abDoa aku semoga hasrat utk melihat puncak Mt. Fuji dimakbulkan Allah.

FYI, Motohakone-ko merupakan salah satu Mt. Fuji view point i.e. kat tempat aku berdiri tuh…

.

4b Cedar AvenueCedar Avenue walk.

4cd

Hakone-machi ko! The next Mt. Fuji sightseeing spot.

And… sharpen your eye!! Look… Mt. Fuji top!

Exciting… alhamdulillah ;)

.

4e owakudaniOwakudani at 1044m!

Ni kawasan gunung berapi. Ada hot spring “onsen” jgk kat cni. Ktorg naik ropeway a.k.a cable car tau!

.

4e ubi jalar

Syiok ooo… pekena ubi keledek bakar panas! Yummy… aku rasa inilah makanan yg paling sedap aku jupe kat Jepun ni. Hahaha…

.

4fc

And after came back from Hakone… we went for night sightseeing kat Tokyo Tower area Ginza.

.

5a tocho

Day 6 – Kami akan ke Osaka dengan shinkansen hari ni.

Tapi… pagi tu, kami singgah kat Tocho sekali lagi. Kali ni… spt yg dijanjikan, jam 9.00 pagi kami dh terpacak depan lift. Tak payah beratur pon. Dan… crowd pon tak ramai. Abes jugak la sejam kat atas ni.

Tapi… cuaca berawan. Tak dpt jgk kami melihat Mount Fuji drp Tokyo seperti yang diceritakan ramai blogger.

.

5b shinkansen

CAMERA

Shinkansen JR Nozomi to Shin-Osaka.

Memang teruja sangat!

Dengan kelajuan 300km/h… perjalanan Tokyo to Shin-Osaka ambil masa 2 jam je. Dalam train yang mcm dlm aircraft… melelapkan mata mmg seronok. :)

Ketibaan kami masih juga di sambut dengan hujan di Osaka. Redha.

.

5c Namba-DotomboriOsaka at night. Namba – Dotonbori walk area. Walaupon hujan… tapi aku masih tetap bersemangat. Hehehe.

5d DotomboriHey… I found you, mr. Glico!

Aku tak berapa paham simbolik kena cari Glico man ni. Tapi mmg tujuan aku dtg Dotonbori ni sbb nak cari landmark ni. Hehehe…

Happening night outing!

.

6a Hirano park

Day 7 – Osaka day!

Cherry blossom mood! Alhamdulillah… hari ni cuaca baik. Cerah. Menurut sahabat aku yg menetap di sana, Osaka dah hujan berturut-turut selama 3 hari.

Jalan-jalan kat Osaka.. kami beli Osaka Amazing Pass 1 Day.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOsaka Castle

6c

Cruise tour at Okawa River.  25-min je. Free with Amazing Day Pass tu. Dapatlah kitorg menikmati keindahan cherry blossom sites sepanjang sungai.

Nak jadikan cerita… daripada Osaka Castle, kitorg berjalan kaki hampir 5 km utk smpai kat Temmabashi Station. Ramai sangat orang. Ingatkan dekat… tp pakcik Jepun ni kata dekat je. Malah dia bawa kami ke sana. Iring berjalan kaki bersama-sama. Perghhh… baru aku sedar, it’s Saturday, it’s weekend!

.

HEP FiveHEP FIVE Ferris Wheel.

Kami dapat tengok sekitar Osaka. 15 mins… rehat je dalam cubicle ni.

.

6eaTsutenkaku Tower.

Landmark kat Tennoji Area. Orang kata ala-ala Eiffel Tower in Japan ni. Hahaha…

So mmg aku cari la tower ni. Plan nak naik ke viewing platform, tp disebabkan waiting time pon dah 35 min. Ermm… lupakan jelah. Kita tangkap gambar puas-puas sudah. Hahaha :D

.

6f Tennoji ZooOsaka Zoo!!!

Day 8 – hari untuk kitorg meninggalkan Japan. Kini yang tinggal hanya kenangan indah melihat sakura, bermain salji & naik turun tangga subways/trains station. Hahaha.

Pengalaman percutian ini amat berharga. Banyak perkara tentang kehidupan ada di setiap inci perjalanan kami. Syukur, Allah sentiasa melindungi kami.

acha_meSpecial thanks to Acha & abg Shaheer yg sudi luangkan masa bertemu aku & keluarga di Osaka. Lama giler kot tak jupe after graduated. Syiok sangat dpt borak-borak. Kalo masa lebih mengizinkan… takut tak tahu bila nak berenti bercerita. Hahaha :D

It’s wonderful I met you here! :)

.

sakura lagi

sakuraSakura… aku rindu!

Fuh… panjang dah rasanya aku mencoret hari ni. Tapi sebenarnya banyak lagi yg nak aku kongsikan. In sya Allah di lain lembaran.

All above… our mission accomplished! Terima kasih Allah.

#JepunAkuDatang

…bila aku rajin menulis (“,)

Japan; a diary…here we go!

Assalamualaikum sahabat & readers~!

Konnichiwa… :)

19.04.15;  |.s.e.L.f.L.e.n.s.|

…my Heart is still missing the amazing sightseeing most specially d’cherry blossom. It was my dream to visit Japan and the holiday is a living memory for me. I pray to go back in future… yeah definitely there a lot of places to be explored. In sya Allah, semoga Allah perkenankan impianku :D 

Alhamdulillah. It was a memorable holiday trip to Japan on 4-12 April 2015 ago. Yeah… definitely it was amazing with my favorite people around me in Japan. Guest who they are?? Alahai… sapa lagi kalo bukan kesayangan aku – dikyah d’dearest sister, d’aunties; makDak, makCik & makSu, d’cousins – kakLa, adah & ceah… and d’BFF; sue & syida ;)

Hah… 10 org kot group kitorg ni… “peel”nya mcm2.

In fact, I will NEVER forget these memories. Penat tapi sonok! It is an exciting, happy and challenging! The very first time in Japan make the trip was an arduous journey initially and we managed it well! Terima kasih Allah… :D

Here I shared a few photos throughout our great days in Japan. Banyak sangat hokey… bear in mind, it just a beginning of the holiday journal. Let follow me to throwback our memories! Conteng-conteng diary! :)  *love*

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHah.. semangat dek non semuanya. Ni baru lepas check-in luggage kat KLIA. We were heading to Kansai International Airport by MH52.

1b waitingOur flight has been re-time to 4.15 a.m. Perghhh… puas gaklah ktorg menunggu kat departure gate ni. Siap landing baek punya. Hehehe… :D

After almost 6 hrs menunggu kat KLIA with meal coupon by MAS Airlines… finally kitorg pon memulakan penerbangan menuju ke Osaka. Bismillahirrahmannirahim.

Perjalanan from KLIA ke Osaka mengambil masa kurang lebih 6 jam, dgn jarak 5090 km. Wah… aku mmg terus tertdo je selepas berlepas.

 .1c arrival

Alhamdulillah… we’re safely arriving in Kansai International Airport about 11.45 a.m. (waktu tempatan i.e. Japan yer. Lpsni kita borak pakai waktu Japan tau.). Maksudnya… program ktorg dah terlari drp masa perancangan. Guess what?? After arrival, kitorg berator selama 2 hours kat immigration Japan. Perghhh… ramai betol pelancong masuk ke Japan on the same day. So pejam celik, jam dah menunjukkan pukul 1 p.m. Solat, rehat, beli pass ICOCA, ticket shinkansen bagai… jam 3 p.m. baru kami bergerak ke Kyoto. Perjalanan dijangkakan lebih kurang 1 hr 15 min. Ni ikut kira-kira org Jepun tau. Hehehe…

.

1e Transit osakaHah… ni kitorg dah smpai kat Station Osaka untuk transit train ke Kyoto. Perjalanan drp Kansai Airport ke Osaka ambil masa 40 min. Ambil gambar dlu… lepas tu baru la meraba-raba cari gate mana nak pegi. Hahaha…

.

1f to kyoto

For the very first time… masa perjalanan kami ke Kyoto dari Osaka with JR Special Rapid Service which is mostly for the local people, kami ditegur oleh Miss Japanese ni. Dia tegur kitorg pon sbb tgk kami dgn luggage yg macam nak daftar masuk universiti kat Japan ni. Hahaha… :D

Since she can understand English, so we can chatting with her. Adah yang paling sakan! Best part was to see how the Japanese politely greet foreigner. Thumb up!

Perjalanan ke Kyoto je mengambil masa 1 jam (aku rasa la…). Sampai di Kyoto Station dah jam 6 p.m. Hari pon dah gelap. Terus je kami ke Hotel Reiah di Otsu-Ishiyama.

.

1h kyoto visitNi dia… baru smpai Kyoto Station terus bergambar dgn landmark Hotel Kyoto Tower ni. Hehehe… ;)

Day 2 – Pagi-pagi kami dah check-out hotel. Terus angkut luggage ke Kyoto Station & simpan kat storage locker. Ada banyak coin locker around the station. Best facilities!

Hari ni program kami hanya bertumpu kat interest places in Kyoto. We bought “Kyoto 1 Day Pass” for bus & subway. Perancangan asal utk 2 days, tp disebabkan semalam kami dah abes seharian untuk perjalanan saja, jadi pagi ni baru kami start jalan-jalan memburu sakura. Cuaca di Kyoto masih tetap hujan seperti semalam. Cekal & terus bersemangat!

Ok, jom jalan-jalan! Dari Kyoto Station, kitorg amek bus terus ke destinasi pertama – Arashiyama.

 1i Kameyama Park

1ia Kameyama ParkBergambar dgn sakura kat Nakanoshima Park.

Tapi nak jadi cerita, semasa sampai kat area Nakanoshima Park & Togetsukyo Bridge, weolls terus terlebih exciting. Apalagi terus tekan loceng & turun drp bus. Hahaha…

Hah… gambar atas tu, sila jgn salah paham. Kitorg ni bukannya dtg meraikan Ceah d’cousin yg baru je graduated. Weolls cuma nak bergambar sakan jelah. Dia tu convo kat Malaysia je pd hari Sabtu 4hb lepas. So buat photo shooting kat Japan la. Bikin panas kejap! Hehehe…

.

1j to Arashiyama

Dari Nakanoshima Park… ktorg jalan kaki ke arah Kameyama Park & path of bamboo. Tak sabar nak tgk Bamboo Forest Stroll yg memang menjadi keunikan di Arashiyama ni.

.

1j bamboo grooveBamboo Forest Stroll. Amazing…

.

Lepas tu kami terus ambil bus untuk menuju ke Kinkaku ji Palace. And…

.

1k Nijo CastleKami sampai kat Nijo Castle. Hahaha…

Apa kes?? Sebenarnya ktorg naik bus pada arah yang salah. Jadi utk tak membuang masa, kitorg divert je perjalanan kami ke Nijo Castle. Hehehe…

1k Castle ParkNijo Castle Park.

.

Lepas Nijo Castle, kitorg naik subway ke area Higashiyama. Disebabkan cuaca agak lembab & sekejap-sekejap hujan, jadi masing-masing dah kesejukan. Kami lunch break kat Higashiyama Shrine and lepas tu bergambar kat area Museum Kyoto je. Beratur tunggu bus utk kembali ke Kyoto Station… 20-30 minit jugak. Ramai orang kot.

.

1m Fushimi InariFushimi Inari Shrine!

Hah.. kitorg sampai kat sini dah jam 5 p.m. Cuaca mmg dh semakin gelap. Ditambah dgn hujan lagi.. mmg lagi cepat gelap.

Apapon sempat la kami bergambar sekitar Fushimi Inari Temple ni. Kitorg mendaki jugak hingga ke tori gates ni. Orang kata kalo dah dtg Kyoto mesti kena sampai kat cni. Yeah.. we did it!

Btw… d’aunties dah tak larat nak naik. Dorang tunggu kat bawah je lah :D

Ok. Dah abes kat Kyoto. Then kitorg sambung perjalanan ke Tokyo dgn menaiki Willer Highway Express Bus. Perjalanan ambil masa 6 jam drp Kyoto to Shinjuku. Sejuk oiii… kami tdo je sepanjang perjalanan.

.

.

.

.

.

Sebabkan cerita aku panjang lagi….uolls kena tunggu hokey. Nnt aku sambung coretan diari aku yer. Nih baru diary… yg details nnt aku coret-coret lain. Huhuhu.

All above, alhamdulillah.

#mydreamcometrue #JepunAkuDatang

…bila aku rajin menulis (“,)

#instastory; …April moon!

Assalamualaikum sahabat & readers ;)

 

01.04.15; …berhabuk aih!!!!!!!!

Wah…lama kot aku tak conteng-conteng kat cni. 2 months without any posting was the worst. Nanges kuat-kuat!!! :'(

Apsal aku sibok sgt lately?! Ermm… hanya Allah yang Maha Tahu. Apapon, always bear in mind that I’m “do it in a convenient way”.

So…! #instastory

Wordless day – it just to let the photos talk :O

teaser1

#sopink

 

 

teaser2

#selfie

 

teaser3

#lepaking

 

 

 

 

 

.

.

.

.

Apakah???

It’s a teaser! :D

Nak tau cerita nya?? Kena tunggu iolls coret-coret hokey!

Bila?? Tak lama lagi!

Janji??? In sya Allah :)

Errr…? Tunggu hokeyyyyyyyy ~~

Emmm…? K. Bai (>_<)

…bila aku rajin menulis (“,)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 852 other followers

%d bloggers like this: