Tip of Borneo Trip; …Kudat ke Kota Kinabalu

Assalamualaikum sahabat & readers.

04.01.15; … Happy New Year 2015~!

Wah… dah masuk tahun masihi yg baru. Rasanya mcm masih ada misi-misi gempak yg blom sempat nak direalisasikan. Tapi hidup mesti diteruskan utk mencipta lebih byk pengalaman & kenangan. Pahit manis itu adalah asam garam kehidupan… barulah kita akan lebih menghargai. Subhanallah. So… sokseksoksek :)

Hah… dah baca trip aku ke Tanjung Simpang Mengayau?? So mesti uolls dok tunggu apa cerita aku spjg perjalanan balik drp Kudat ke Kota Kinabalu kan?? Kan…??

JOM aku sambung coretan aku.

Tanjung Simpang Mengayau

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Yeah… ingat tak yg ktorg spent about 3hrs at Tip of Borneo. And…in last entry iolls lupa nak mention yg accommodation ktorg ni including breakfast ok. So lps berpenat2 posing sakan sambil menikmati pemandangan yg sungguh indah di hujung tanduk negeri Sabah… kami terus balik ke chalet utk breakfast. Perut lapar la jgk…yelah 9.00 pg kt Sabah ni rs mcm dh kul 11.00 pg. Hehehe…

Lps mkn ktorg bersiap2 utk bergerak balik. Uolls igt tak yg aku ada bgtau pagi tu takde air. Hahaha.. if uolls tak baca last entry mesti ternganga kan? Takpe…sila la baca hokey (hamboi…siap promote bagai. Patot minta komisyen kt kementerian pelancongan, hahaha…). Sambung cerita… rupanya takde air sbb ada pipe pecah kat kampong berdekatan. Seluruh kawasan takde air. Apapon masa ktorg balik drp morning walk… source air ada la sket. Boleh la buat mandi ala kadar.

SMCHahaha…uolls tgk hidangan mcm utk mkn 5org. Mee goreng Sabah. Syiok tu ada sambal cuka Sabah ni. Mmg special!

Lepas check out… ktorg singgah kat pantai tanjung simpang mengayau ni. Subhanallah… cantik sgt. Pantainya yg putih memancarkan terik matahari…nmpk shining hokey. Melihatkan lautannya… rasa mcm nak mandi laut. Tapi memandangkan ktorg xde plan nak stay lama2 kt cni…cukuplah ktorg bergambar sekitar pantai. Kakla sanggop gak basahkan kaki dgn air laut. Tak boleh tahan nak habaq mai!!! :D

beach

Lihatlah cantiknya pantai TanjungSimpang Mengayau ni. Putih bersinar2. Tatkala melihat pantai ni… terus terlintas dlm minda aku keindahan pantai di Pulau Maiga, Semporna. Hebatnya ciptaan Allah di bumi Sabah nih. Uolls bole dtg tgk sendiri.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

selfie_seeingBerpeloh kitorg berposing kat cni… tapi posing tetap baik punya ;)

Lps puas tangkap gambar drp pelbagai sudut… utk disimpan sbg kenangan peribadi (eceh…sila jgn meluat), kitorg meneruskan perjalanan. Mcm banyak persinggahan dlm perjalanan balik ni…maklumlah masa dlm perjalanan ke Tip of Borneo smlm mmg kami tak singgah mana2. Nak tgk sunset kan. Hehehe…

 .

Pekan Kudat
Alang-alang dh smpai ke sini… rugi rsnya kalo tak singgah kat pekan Kudat. Walaupon takde apa yg istimewa kerana ia merupakan pekan kecil di utara negeri Sabah ni, tapi sekurang-kurang aku boleh la canang 1 dunia yg aku dh smpai kt banyak pekan-pekan dlm negara Malaysia ni. Hehehe…

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 .

Kudat Town

Jetty & sekitar pekan.

Pekan Kudat tak ubah seperti pekan Semporna. Mungkin lebih kecil. Kedudukan deretan kedai pon ala-ala cowboy town. Dihujung pekan ada jetty awam utk kegunaan penduduk tempatan. Hehehe… :D

mercu Kudat

Landmark Kudat -tugu peringatan sempena kemasukan negeri Sabah dlm pembentukan Malaysia 16 Sept 1963. Rakyat Sabah dahulunya berbangga dpt menyertai Malaysia. Harapnya rs bangga menjadi rakyat negara bertuah ini patutnya masih kekal dlm setiap generasi. Wahh… tetiba patriotik plak. Hahaha.

Hah.. just nak bgtau, Kudat pon ada airport utk penerbangan domestik. Bagaimanapon aku tak pasti sama ada airport di sini masih aktif ataupon tak. Menurut info drp rakan-rakan yg tinggal di Sabah, airportnya masih beroperasi dan hanya airlines tertentu shj yg mendarat di sini. Wal’allahualam… aku tak dpt nak cari details ttg ni. Kalo uolls ada info..sila share hokey! (Uolls bole share info pjg lebar di comment box ok… takde paksaan tau, hehehe… )

.

Rumah Panjang Kg. Bavanggazo

Lps pusing-pusing about 15-20 min sekitar pekan Kudat…ktorg meneruskan perjalanan ke arah KK. Fyi… kitorg sebenarnya berpatah balik ke arah jalan masuk tg. Simpang Mengayau sbbnya kalau drp KK kita akn jumpa simpang ke Tip of Borneo dlu. Hihi..

Slps limpas (bahasa Sabah yg bermaksud melintasi/melepasi) simpang ke Tip of Borneo td… lebih kurang 16km kitorg singgah ke Rumah Panjang Rungus di Kg. Bavanggazo.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Utk pengetahuan uolls.. masyarakat utama di Kudat ini terdiri drp kaum Rungus. Mereka mmg tinggal di rumah panjang dan menjalankan aktiviti bertani, mengutip hasil hutan dan kraftangan.

SAMSUNG CAMERA PICTURESHah…bukan masuk percuma ok. RM3 utk dewasa. Byrn yg dikenakan rasanya cukup murah & berbaloi. Sbnrnya byrn yg dikenakan bukan utk mengaut keuntungan tetapi sekadar sbg sumbangan utk dana penyelenggaraan rumah pjg ini.

 .

So… kesempatan dpt melawat rumah pjg Rungus ni mmg menarik. Rumah pjg ni dikendalikan oleh penduduk tempatan iaitu Pn. Anges & keluarga. Uniknya rumah pjg kaum rungus ini adalah, dindingnya dibuat drp kulit kayu,sementara lantai drp buluh & atapnya drp daun nipah. Ruang luar yg luas ni… menurut pn. Anges, dlm masyarakat rungus, ahli keluarga lelaki akn tdo di ruang luar ini. Sementara perempuan tdo di dlm bilik. Hehehe…

LongHouse R3

Kitorg_LHRungus

Pn. Anges memberitahu pelawat juga bole bermalam di rumah pjg ini. Homestay program gtu. Tempahan boleh dibuat terlebih dahulu. Pakej penginapan termasuk dinner & breakfast serta ada persembahan tarian pd waktu malam. Persembahan kebudayaan itu dilakukan oleh penduduk tempatan. Menarik kan?? Kalo ada peluang, aku pon nak cari pengalaman bermalam di sini.

 

 .

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Satu rumah pjg dpt memuatkan 30 org i.e 3 person/room. Setiap bilik akan dilengkapkan dgn 3 set tilam, bantal & kelambu. Cuma tandasnya kat luar yer… dan kalo minum byk sgt mlm tu, sanggop ke nak turun keluar tgh2 malam gtu?? Hahaha…

 .

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Gelang manik… ia merupakan kemahiran kaum wanita masyarakat rungus. Pn. Agnes sendiri mahir membuat gelang manik pd usia 4 tahun. Wow… ini merupakan gelang2 yg dibuat sendiri oleh pn. Agnes utk dibeli oleh pengunjung sbg cenderahati. Harganya sgt murah… beli lah dgn niat utk menghargai bakat mereka. Sbg sumbangan kecil je utk si pembuatnya :)

.

Gong Making Kg. Sumangkap, Matunggong

Our next destination after Kg. Bavanggazo… was Gong Factory in Kg. Sumangkap. Tak jauh pon… dalam 6-7km je. Apa istimewanya kat sini?? Yeah… rata-rata penduduk Kg. Sumangkap ni mahir membuat gong.

Uniknya di negeri Sabah nih, kerajaan tempatan telah memperkenalkan program “Satu Daerah Satu Industri”. Program ini boleh dikatakan satu saluran utk membangunkan keunikan penduduk tempatan di seluruh negeri serta dpt membantu meningkatkan ekonomi penduduk setempat melalui industri kecil & pelancongan. Bravo…!

Gong

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kg. Sumangkap merupakan kampung kecil yg penduduknya rata-rata mahir membuat gong. Kerja tangan pembuatan gong ini merupakan ilham perajin* tempatan, En. Mahajab pd tahun 1968 yg merupakan penduduk di kampong ini. Wow… bukan saja kita boleh membeli gong buatan tangan di sini…tp kita boleh melihat cara-cara membuat gong serta bagaimana cara utk menghasilkan bunyi yg berlainan. Awesome! ;)

 .

gong_workshop

Lihatlah… inilah workshop kecil penduduk tempatan utk membuat gong. Kedudukannya di bahagian depan rumah mereka.

 .

The most special event was a Giant Gong!!! Yeahh… tarikan utama org ramai mengunjungi kampung ini adalah utk melihat sendiri gong GERGASI.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

gong_giant

Tu dia…! Gong Gergasi ini telah dihasilkan oleh perajin gong tempatan seramai 4 orang dan siap pd Oktober 2008. Ia mengambil masa lebih kurang 5 minggu dgn size gong 20 ft height dan berat 980 kg. Gong Gergasi ini merupakan idea & dibiayai sepenuhnya oleh pihak Kraftangan Malaysia. Huhuhu… :)

 .

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

*perajin = orang yg pekerjaannya membuat barang-barang kerajinan atau orang yg mempunyai keterampilan berkaitan dgn kerajinan tertentu

.

Jagung Bakar di Manggaris, Kota Marudu

Lepas posing sakat kat Giant Gong… ktorg meneruskan perjalanan balik ke KK. Melimpasi kawasan jalan Manggaris – Ulu Kukut, ke arah Kota Marudu to Kota Belud, we can find a lot of stalls by the road selling their local products like pisang, buah terap, ubi kayu, pumpkins, sayuran, jagung and even souvenirs from those little wooden stalls. And… the most interactive was the stalls yg terdapat jagung bakar. Hehehe… yg buat kitorg lg tertarik adalah keunikan mereka membakar jagung itu. So ktorg tak lepas peluang utk singgah & pekena jagung bakar di Manggaris ni.

 .

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Look… unik cara mereka membakar jagung tuh. Caranya jagung itu dibakar secara terus di atas api yg besar. Smpai terbakar hangus kulitnya. Perghhh… terbeliak jap mata den! :D

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Btw… terdapat dua jenis jagung yg dijual. Jagung pulut & jagung manis. Jagung pulut adalah yg paling popular di sini. Menurut acik yg menjual di sini, jagung pulut ini merupakan tanaman yg bermusim. Saiznya lebih kecil dan rasanya lebih berlemak.

jagung_ohbakar

Jagung bakar boleh dibeli dgn harga rm5/ 4pcs. Murah la… esp jagung pulut yg mmg susah nak jumpa kat semenanjung. Kitorg beli 2 tongkol jagung pulut & 2 tongkol jagung manis. Boleh la buat alas perut dlm perjalanan ke KK ni.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

It’s really exciting. Our first time makan jagung pulut. Tak sabar oii…masuk je kereta, terus ngap! Yummy… jagung pulut tuh mmg sedap & berlemak. Rugi plak rasa beli 2 tongkol je jagung pulut tuh. Aku recommend uolls beli jagung pulut je. Jagung manis tu kat semenanjung pon boleh dpt.

 .

Lepas tu…kami teruskan perjalanan. Dah tak singgah mana-mana. Until we reached at Tuaran, kitorang melencong ke Jambatan Tamparuli & Rumah Terbalik.

tamparuli_bridge

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Jambatan Tamparuli - expansion bridge! Btw… aku tak pasti yg ni ke Jambatan Tamparuli yg aku lalui pd tahun 2008. Hehehe.. apapon keadaan jambatan nih sgt menyedihkan. Ia masih menjadi kegunaan penduduk tempatan namun terdapat byk kerosakan yg boleh mengundang bahaya. Ermmm…

 .

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Rumah Terbalik! Kitorg tangkap gambar kat luar je lah. Ramai kot org beratur nak masuk. Disebabkan ia bukan keutamaan trip weolls kali nih…so ktorg decided utk bergambar kat luar je. Hehehe :D

 .

And… at the end of our weekend gateway, of course kitorg tak lupa pekena seafood!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 .

Yummy! Hehehe… kitorg dinner kat Restoren Gayang which is located about 25min from KK. Seriously ramai org kat restoren ni. Sampaikan layanan yg kurang memuaskan pd pendpt aku. So disebabkan weolls 1st timer makan kat sini… menu yg ktorg order taste so-so je. Walaupon review from others mcm best je…tp in my opinion, biasa je la! However… the price was absolutely reasonable. Recommended if uolls tau apa menu nak makan. Hehehe :D

 .

Fuh… pjg dh aku coret-coret ni. It’s just a weekend. But it’s was really awesome trip.

 .

Alhamdulillah. Enjoy sangat!

…bila aku rajin menulis (“,)

Tip of Borneo Trip; …Tanjung Simpang Mengayau

Assalamualaikum sahabat and readers~!

I’m back with latest update. Guess what?!!

 

H.O.L.I.D.A.Y yay :D

22-23.11.2014; …again Sabah trip!

Wah… mesti uolls sume tertanya-tanya, apsal aku suka betul jalan-jalan kat Sabah. Yeah… Sabah negeri di bawah bayu nih tersembunyi 1001 tempat menarik yg mesti dikunjungi. Selain ia dikelilingi oleh pulau-pulau indah dgn pelbagai keindahan dasar laut, tp Sabah jgk kaya dgn pelbagai budaya & alam semujadi yg unik.

 

And again???!! 

Yeah… aku kena ke Sabah skali lagi. Outstation. And now is end of the year… i need refreshment from everything that call work! So… after short chit-chatting with kakLa, then kitorg decided spend our weekend at KK.

KK?? Nak pegi pulau ke?? aiyooo… mcm2 pulau dah ktorg pegi kat Sabah ni. So mana lg yg belum jejak kaki? Hah… and finally we agree to have a trip. And definitely entry kali ni  akan berjela-jela. Hahaha :D

 

So… JOM kita jalan-jalan! Let’s photos talk… hohoho.

 

Arrival

Ok. Nak cerita… both of us arrived at KKIA about 10.30 a.m. Aku from KLIA and kakLa from Tawau. Seriously ktorg tak prepare apa2 pon. Just in mind to get rent car and go!

And… cer teka?? Rupanya that weekend was UMS Convocation Day. So mmg la susah nak cari kereta sewa. Firstly tanya kat airport dlu… out of stock! Hahaha… then we’re decided to go to KK City and later make a decision on it. Actually kat airport tu tak byk pilihan.. susah nak compare harga. Bear in mind…ktorg berdua ni plan budget2 trip je. Hahaha… :D

 

Just arrival

 

In KK city… here and there jams. Biasa la tu… sambil kepala aku dok rolling information utk dptkan kereta sewa, teringat plak kat Tourism Information Centre kat Jalan Sinsuran tu. So terus je menuju ke sana. Alhamdulillah… disbbkan ktorg ni mmg gaya pelancong cuti-cuti Malaysia, layanan yg diberikan amatlah memuaskan. Kami bgtau kat staff yg bertugas tu plan ktorg & dia cuba dptkan kereta sewa utk ktorg. Again… fully booked! Fuhh.. *berpeloh*.

Tapi staff tuh tak menghampakan harapan ktorg… dia suggest ktorg walk-in at GoGoSabah Rent office at Wisma Sabah to ask either there are still available car or not. From the tourism office tu… about 15 min walking distance. So ktorg berjalan kaki je ke Wisma Sabah. Doa kami semoga Allah permudahkan urusan kami utk mendapatkan kereta sewa. Teruja sangat utk jalan-jalan mengembara kali nih.

 

Alhamdulillah. Only 1 unit available. It’s Saga! With rental rate rm140/day… ktorg rasa berbaloi. Btw…we had no choice too. Kan dh bgtau td UMS ada convo, hehehe… Lgpon GoGoSabah ni recommended by Tourism Malaysia. Service & layanan pon ok. Ramah sgt bah… hahaha. Dah dpt kereta…so then barulah ktorg bole fikir perkara lain. Next is makan dulu. Perut pon dah lapar.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Sokseksoksek… tgk peta, surfing information etc. Jom cuti-cuti Malaysia :)

 

Pusing-pusing kat KK yg sesak ni… kakLa & me decided lunch kat Secret Recipe je. Hahaha… jauh-jauh dtg ke Sabah, makan SR je. Malas nak tercari-cari kat mana nak makan. Hah… time lunch ni la, ktorg planned our trip. Apa tempat menarik? Chalet mana nak stay? Apa mende nak buat etc. Sementara tunggu order ktorg smpai… finally we got a chalet to stay! Alhamdulillah. Yay!

 

Where to go??

Tip of Borneo? Yelah…kalo tgk kat ats peta Sabah ni, uniknya bentuk seperti kepala serigala. (Yea?? Kepala anjing pon bole jgk. Opss sensitive! hehe… Kepala binatang la senang cte). And kat bahagian tanduk or telinga yg kat atas peta tu… is the area marks the northernmost tip of Borneo island. Wahh… teruja kan?! Kalo korang ada impian nak menjejaki seluruh negara Malaysia ni, 1 of the unique place to visit is Tip of Borneo. Please… masukkan dlm wishlist korang. Hehehe… ;)

 

Tip of Borneo… kalo dlm peta lebih dikenali dgn nama Tanjung Simpang Mengayau adalah satu tempat yg dikenali sebagai ‘Tanduk Negeri Sabah‘. Ia merupakan kebanggaan penduduk Kudat & rakyat Sabah. Hebatnya kawasan nih kerana ia merupakan tempat pertemuan Laut China Selatan & Laut Sulu. Kalau berdiri di hujung tanduk itu, kita boleh nampak di sebelah kanan ialah Laut Sulu, manakala di sebelah kiri ialah Laut China Selatan. Laut yg membiru dgn ombak-ombak jernih memukul batu-batuan tepi pantai menghasilkan pemandangan yg begitu indah & mengujakan. Serta sunset yg merah di kaki langit sgt menawan. Ada jgk yg mengatakan terdapat bulan-bulan tertentu sepanjang tahun, berlaku satu fenomena pertembungan kedua-dua laut ini. Malang sekali, aku pon tak dpt pastikan bagaimana fenomena itu kelihatan pd masa aku berdiri di situ. Apapon… moment yg kelihatan pun sudah cukup cantik. Subahanallah.

 

Journey

After lunch je… ktorg dah terus bergerak ke arah Kudat. Perjalanan meninggalkan KK diiringi dgn hujan renyai-renyai. Aish… teringat masa trip ke Semporna dlu, pon hujan jgk masa dlm perjalanan ke destinasi. Doa kami semoga Allah permudahkan perjalanan kami hingga ke Tanjung Simpang Mengayau.

Perjalanan ambil masa 3 jam from KK dgn jarak lebih kurang 163km.. Btw… atas peta tak la jauh KK-Kudat, namun perjalanan 3 jam tu perlu melalui jalan di pekan-pekan kecil serta melintasi kwsn berbukit. Apapon tak perlu nak menempuh jalanraya yg mcm nak masok hutan. Cuma ada area yang byk kenderaan…dan ada area yg langsung takde kenderaan di jalanan. Perghhh…!

 

TheJourney

From KK – Tuaran – Kota Belud – Kota Marudu – Menggaris – Matunggung – Tanjung Simpang Mengayau. Setiap pekan yg kami lalui ada keistimewaan masing-masing. Ermmm… dlm perjalanan menuju ke Tip of Borneo ni, kami tak singgah kat mana-mana. Maklumlah…harapan kitorg nak tgk sunset yg dijangkan about 5.30 p.m. Wei…nih Sabah hokey.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Keunikan spjg perjalanan… bole nmpk kedai makan di sebelah atas & gallery di bhgn bwh rumah.

 SAMSUNG CAMERA PICTURES

Hah.. bila dh nampak jejantas motor ni… maka kita dah nak smpai dah. Yay… tak sabarnya :D

 

Lepas 2 jam perjalanan… kita akn smpai kat jejantas ala-ala pintu gerbang ke arah Kudat. Sedihnya la tgk keadaan signboard “Selamat Datang” tu. Aku rasa berbanding tempat pelancongan Sabah yg lain…signboard ni yg paling teruk. Aduyaiiiii :|

 

And…please, jgn terlepas simpang ni!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Yeah… ni la simpang pertama utk menuju ke Tip of Borneo.

 

Kenapa?? Sbb kalo terlepas simpang ni, korang kena terus lagi dlm belasan kilometer ke arah Kudat hingga korang jumpa another signboard like this. And mungkin size signboardnya lebih kecil sbb hanya dinaikkan utk penduduk tempatan je. Hehehe…

Ok…ok… dalam 14km lagi kitorg akn sampai kat Tip of Borneo! Yay… teruja oiii. Jam pon dh menunjukkan jam 4.45p.m. Alhamdulillah… cuaca baik. Langit biru yg amat cantik. Subhanallah.

 

Penginapan

About 5.20p.m. we arrived at destination. Subhanallah… cantik sangat pemandangan semasa melintasi pantai. Ufuk senja yg merah dah mula kelihatan di kaki langit. Tapi…kitorg check in dulu erk. Masih sempat lagi.

Ohh… lupa nak bgtau, we have decided to stay 1 night kt Simpang Mengayau Chalet. Lokasi chalet ni la yg paling dekat dgn tip globe and paling murah. Ada 3 chalet lain yg berdekatan – Tommy’s Place & Tip of Borneo Resort. Satu lg nama resort tuh aku tak ingat..pdhal sebelah chalet aku je. Hahaha…

 

The Chalet Simpang Mengayau

The Chalet Simpang Mengayau1

The Simpang Mengayau Chalet – menyediakan suasana penginapan di dalam rimba yang mana terletak di ats bukit dan kita bole mengadap ke arah Laut Sulu. Subhanallah. Cantek pemandangannya.

 

Jenis bilik ada pelbagai pilihan ikut budget masing-masing. Standard RM100 (Standard tak mengadap laut), RM150 (standard room seaview), RM200-250 (seaview) & RM300 (seaview). Ktorg pilih the lowest rate… sbb kalo nak tengok laut bole je pegi lepak kat cafe. Hahaha…

Chalet Simpang Mengayau

Our choice! House 9 – type standard (non-seaview).

Berminat? Boleh contact no nih erk utk reservation 0198043197 (Zaimah), or 0135580801. Hah siap kasi contact lg ni. Cuma kena sabar la mendail sbb kwsn ni mmg poor coverage..kalo ada pon kat area parking lot je. Hahaha.

Kelebihan kat cni… cafe diuruskan oleh pekerja-pekerja muslim. Jadi nak makan no a big problem. Bole yakin dan ngap! In sya Allah. Tapi pls do not put high expectation. Taste so-so je ok. Better than nothing kan. Tempat makan ikn bakar mmg xde kat cni… kalo nak buat BBQ, bawa sendiri. Cuma tempat membakar/memanggang je disediakan oleh pihak chalet. Wehhooo…

 

Sunset

Yeah… after checked in, ktorg terus pegi sunset sightseeing.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Subahanallah… maha Cantik Allah. Teruja oii. Namun ia berlalu dgn sgt cepat. And waktu ni mmg ramai org. Namun katanya tak ramai yg nak menginap kat cni…maklum la poor coverage & tak de tempat makan selepas jam 8 p.m.

Tapi… masa ni baru jam 6 – 6.30 p.m. Dah nak gelap!!!!

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Utk pengetahuan uolls… sunset ni di bahagian Laut China Selatan. Jadi arah sunset kat sebelah pantai. Cantik… Cantik sgt!

Disebabkan cepat sgt gelap…and ktorg pon antara yg terakhir meninggalkan kwsn tip ni, serta penat perjalanan jauh drp pagi td, so ktorg pon terus balik ke Chalet, dinner dlu (sbb cafe tutop jam 8p.m. kan) & tdo! Masa dinner sempat la ktorg diskus about our next holiday plan. Yaw :D

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Nasib baik ada wireless..walaupon mcm sesak nafas je cvrg nye, dptlah jgk digunakan utk wassup & update apa2 yg patot. Hahaha. Bangga oiii jd rakyat Malaysia. ;)

 

Jejak Tip of Borneo

Sunrise

Sunrise seaview

Subahanallah… It’s a great day. Sunrise at 6.30 a.m.

 

Bermalasan jgk nak bangun pagi ni. Yelah… it’s weekend. However, we’re realized that we are at the Tip of Borneo…so bergegaslah ktorg bangun dan bersiap-siap. Surprise… no water! yg ada cukup la nak buat gosok gigi & cuci muka. Adeiii *fuh*.

Yeah… apapon yg berlaku, kami teruskan jgk melangkah. Kami keluar & bergambar di sekitar chalet. Fyi… sunrise plak di bahagian laut Sulu which is at out chalet seaview. Jadi kami luangkan moment pertama pagi ni memandang ke lautan yg surut bersama percikan mentari pagi yg sgt indah. Amazing Allah.

 

Tip of Borneo Landmark

Tip of Borneo alkisah

Then..ktorg walking to Tip of Borneo. Nah… inilah landmark utk tip of Borneo.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

SAMSUNG CAMERA PICTURESPosing is a MUST!

Lps abes bergambar di sekitar kawasan tugu globe ni… kami terus menuju ke arah lautan di mana kita boleh lihat sendiri hujung ‘Tanduk Negeri Sabah’ tuh.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURESThe Tip of Borneo.

Inilah tempat pertembungan 2 lautan i.e. Laut China Selatan (left) and Laut Sulu (right). Maha Suci Allah. Macam tak caya je… aku dapat melihat sendiri keindahan ciptaan Yang maha Esa ini.

 

Tip of Borneo beachviewLaut China Selatan – kelihatan lebih tenang.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Tip of Borneo. Lihatlah ombak yg menghempas dihujung tanduk itu. Subhanallah.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Laut Sulu – look at the ombak!

 

SAMSUNG CAMERA PICTURESHey… I’m here! Melihat drp atas je… mcm tak puas hati.

 

 

 

Jejak selfie TipOfBorneoSelfie dulu…

Left: “Mcmne aku nak smpai kat bawah tuh?!”

Right: Aku dah kat bawah… kakLa takut nak turun. Hehehe :)

 

Btw… mmg nak turun ke bwh tu dgn tangga yg terbentuk drp hakisan agak curam. Steep kot! Aku mula-mula agak tak yakin nak turun, tp bila ada encik polis yg berjogging kat area situ sudi nak tunjukkan jalan, so aku apa lagi…terus la turun! Bila dah smpai bawah… bole plak kakLa kata “Takpe la…kakchek sorang je pegi. KakLa amek gambar drp ats ni je”. Errkkk… puas la jgk aku jerit-jerit dgn kata2 semangat, finally she did it! Yay, we did it together… alhamdulillah! :D

 

SAMSUNG CAMERA PICTURESWe’re on the Tip of Borneo!

Mcm tak caya je… mcm tak caya je! Tapi mmg betul la kitorg dah jejak kat ‘Tanduk Negeri Sabah’ ni! Ombak mmg agak kuat ditambah dgn angin laut yg kencang. Perghh… silap haribulan bole terikut hanyut dipukul ombak. Apapon…bergambar mesti sempat lah. Aku siap selfie bagai.

 

Jejak amazing TipOfBorneo

Jejak kami TipOfBorneo

 .

 SAMSUNG CAMERA PICTURESLook! Steep kot nak climb down. Kalo climb up kira ok la… hehehe :D

 

Alhamdulillah. KakLa & me spent about 3 hours kat cni. Memandang lautan yg sgt indah. Membiru bak kristal hingga terbentang ke langit birunya. Puaslah kami merakam pelbagai moment dari segenap sudut. It’s was really exciting.. great!!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

SAMSUNG CAMERA PICTURESYay… we’re here! :D

 

Syukur pd Allah yg menjadikan impian kami satu kenyataan. Mcm tak sangka… masa sekolah dlu just belajar & tgk dlm peta atlas je. Hari ni.. aku boleh bagi tau seantero dunia yg kitorg dah jejak kaki kat Tip of Borneo.

Ia boleh dijadikan tempat menarik utk dikunjungi sekiranya sahabat bercuti di Kota Kinabalu. Day trip pon boleh… pilihan masing-masing. Percayalah… uolls pasti takkan melupakan pemandangan indah di Tanjung Simpang Mengayau ini.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Dah… Jom balik. Perjalanan balik ke KK masih jauh. Ada lagi cerita yg nak dikongsikan.

Nak tau… tunggu yer!!! In sya Allah.

;)

…bila aku rajin menulis (“,)

 

 

BFF; …gathering at ROA by Jovian Mandagie

Assalamualaikum sahabat  & readers~!

 

11.11.2014; …throwback!!! :D

Adoyai… sepinya blog kesayangan ni. Fuh…fuh…nyah ngko sawang-sawang! Iolls agak ke”busy”an kebelakangan ni. Apapon, aku tetap akan terus menulis di sini. Ini tempat aku mencoret cerita-cerita aku.

 

Ok…where to start?!!

#throwback story… it was on 14.10.2014. It was really hectic day. It was really exciting night. It was great time with BFF.

 

Nak dipendekkan cerita… hampir 1-2 bulan jgk tak lepak sama-sama. Last jumpa masa g outing raya last August. Perghh… betol2 busy bak menteri kitorg ni. So… lepas tambah-tolak-darab-bahagi, weolls sepakat g lepak-lepak utk celeb birthday Lin, Juju & me.

 

JOM..let’s photo talk.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Hah… guess what?? Cer teka???

Yeah… kitorg lepak makan-makan kat ROA by Jovian Mandagie in Shah Alam. Biasalah… Shah Alam is our main port utk lepak2.

Let me share about ROA.

ROA is the first FnB enterprise by popular fashion designer, bro Jovian, whose family’s roots stretch back to Manado. Malam kitorg lepak ni sebenarnya merupakan malam terakhir sebelum perasmian. Perghhh… kiranya kitorg ni antara ribuan pengunjung terawal gaks la. Kannnnn! :)

.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Look around the restaurant… it was simple and adorable. Apa yg menarik pandangan aku… papan hitam yg mencoret ttg cerita bandar Manado & Manadonese vocab. Cuba tengok betol2… MAKASE = terima kasih. Sedar tak sedar… kita pon slalu gunakan perkataan MAKASE bila bermesej secara on9 via sms, WhatAps etc. Hahaha…

 

Boleh dikatakan many of these are recipes that Mandagie’s grandmother once served at a shop in Jakarta. Bak kata Mimie (BFFwithLoVe) sumenya pedas-pedas belaka. Our favorites on that night were Udang goreng Saos, Ayam Rabe Rica & Nasi Goreng ROA. Banyakkan tak ktorg makan??? Ini makan utk 6 org. Hehehe…

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESHah… inilah menu aku malam tuh. Disebabkan aku lambat, maka aku org terakhir yg kena makan sorang-sorang. Takpelah… perut pon mmg dah lapar.

From left: Perkedel jagung, ayam Tuturaga, Udang Woku (terpedas) & ROA Saos.

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESLapar punya pasal… serious oii!

Walaupon sume BFF kata pedas giler dishes kat cni…tapi pd aku so-so je. Mungkin tahap kepedasan aku lebih tinggi. And guess what?? Bro Jovian told us that all the menu were just 1/3 spicy from the original recipe. Perghhh…

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESSelfie… it’s compulsory!

Tengok pinggan masing-masing… pedas nak giler pon, licin jgk! Hahaha :D

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESIt’s birthday celebration for Lin, Juju & me.

TQ for the cake cutting moments. Always keep our friendship sehangat lampu ROA itu!! ;)

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESCompliment of the night!

TQ bro Jovian yg sudi selfie dgn kitorg. Layannnnn! ;)

Because bro Jovian sporting abesss…aku kasi promote la.

Roa by Jovian Mandagie is open daily, 8am till midnight – the most convenient business hours imaginable.

Ni address utk search via Waze or Maps: 1A, Jalan Kristal K/7K, Section 7, Shah Alam.

Food choice: Recommended bagi yg suka pedas. Mmg berapi la…!

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESHey.. i Love you, best friends.

“1 of the most beautiful qualities of true friendship is to understand and to be understood.”

Walaupon kita tak cukop corum… it was really awesome night. We’re spending quality time together.

Next event will be… gotcha! Tunggu la erk :D

Alhamdulillah.

…bila aku rajin menulis (“,)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 847 other followers

%d bloggers like this: