Nota Lebaran; …Kecohnya Raya!

Assalamualaikum sahabat & readers~! ūüėä

18.7.15; …alhamdulillah #syawalbersama

ūüĆôSinar Ramadhan telah pergi,
Fajar Syawal terbit tinggi,
Ku ucapkan Salam Aidilfitri,
Ni nak cerita pasal raya 1bigfamili…

image

Ketupat rendang juadah tradisi,
Juga nasi impit dan kuah kacang,
Berkumpul beramai-ramai amalan kami,
Seronok tu bergambar penuh girang…

image

Dentam-dentum mercun berbunyi,
Tanda kemeriahan hari lebaran,
Kunjung-mengunjung tradisi kami,
Ziarahi sanak saudara satu kemestian…

Kami berkonvoi  berkereta-kereta,
Ketibaan dinantikan si tuan rumah,
Meriahnya kami pergi beraya,
Itu la anak cucu cicit atok latif & nenek ramlah… ‚̧

#syawalbersama
…bila aku rajin menulis (“,)

Salam Aidilfitri 1436H

image

Assalamualaikum sahabat & readers~! ‚ėļ

17.7.15; …Selamat Hari Raya Aidilfitri semua!

Ramadhan berlalu terasa hiba,
Kemeriahan terasa tika Syawal menjelma…
Aku nak ucapkan Selamat Hari Raya,
Maaf zahir batin tak lupa dipinta. ‚úĆ

Lemang ketupat penuh di meja,
Tak lupa juga rendang kegemaran…
Ini masa berkumpul sanak saudara,
Saling bermaafan dan berkunjung-kunjungan. ūüėé

Pergi berkunjung penuh kereta,
Mcmne tak Riuh seisi keluarga…
Saling bermaafan sesama kita,
Bergembira & berkasih sayang di hari mulia.

‚̧ Salam Aidilfitri! Semoga ukhwah kita terus terjalin.

…bila aku rajin menulis (“,)

BFF; …Gopeng Adventure Getaway

Assalamualaikum sahabat & readers!!! :D

5.6.15; …cakkk!

Adoyai‚Ķ sepinya blog kesayangan ni. Serius…. aku¬†agak ke‚ÄĚbusy‚ÄĚan sangat skrg¬†ni. Works… study… projects… cooking… weekends activities… bla bla blaaaa. Apapon, aku tetap akan terus menulis di sini. Ini tempat aku mencoret¬†cerita-cerita aku. Banyak sgt cerita yg aku nak sematkan kat cni… mana nak mula cte erk?!! Fuh :)

Ok… ni nak #throwback cerita aku!

WWateRafting

25.4.15… adventure getaway¬†!

Pernah dengar nama Kuala Razila ni??? Ntah ada dlm peta ke tak… itu aku tak tau. Hahaha.

Tapi… yg aku sure sgt, nama Sungai Kampar mmg popular. Kat Gopeng hokey!

Ceritanya… dah lama oii kitorang BFF tak buat¬†adventure course sama-sama. So kali ni… we have spent our weekend with a¬†short¬†getaway. Nak cari yg dekat dgn alam semulajadi… oppss, bukan! Nak cari yg boleh mandi-mandi… yay, nak mandi sungai!

.

Ehh…

BFFrafting

Jgn nak ehh sgt… ni kitorg BFF ber-6. Cer teka sapa xde??

Aah… Juju (BFFwithLove) not in the picture! Sbb juju tak¬†dpt join aktiviti basah-basah kitorg kali ni. Walaupon juju tak¬†join, ktorg tetap bersemangat. Muhahaha… :D

.

.

Ermm…

seniorBFFHah… dorang ni group BFF of senior girlfriends. D’Harun Team!

Ni lah ceritanya…¬†adventure weekend with 2 generation of BFFs. Gempak kann???

Btw… program havoc ni merupakan aktiviti gabungan¬†2 groups BFF. Mereka yg menggelarkan diri sbg D’Harun Team ni merupakan kakak-kakak weolls – kak Yan, kak Yang, kak Ina & mak Sari. Skrg ni dorang ni dah masuk peringkat senior management dah. Nak released tension pasal keje… nak dating-dating girlfriends… so inilah masanya. Don’t worry… sume dh dpt “passport” utk dating dgn BFF ni. :D

And for the very first time… we’re voting for adventure getaway.

.

.

Program ni sbnrnya merupakan idea asas kakak-kakak ktorg tuh. Nak me-lasak-an diri pulak katanya. Thus, we decided to have an adventure weekend at Gopeng, Perak.

Host ktorg: Amy Guido‘s under Kembara Murni.

Program: 2D1N c/w accommodation lunch, tea break, bbq dinner, breakfast & lunch!

Cost: all in RM295/pax with full activities (3 main activities)

Activities: Hah…¬†ni¬†let’s photos talk! ;)

Day 1

CAMERAJust arriving @ Chalet… apa ntah aku tak igt namanya! (tulah lama sgt baru nk update, sigh…)

Time utk dengar taklimat. Hah… tu lah bro Amy Guido kita!

.

Adv1b

Adv1cThe journey. Naik lorry… amek ngko!

Gigih & semangat masing-masing. Baju pon¬†belom basah peluh lagi. Hahaha… :D

.

.

Adv1d1Taklimat lagi…

Hah… cer teka apa aktiviti first ktorg kat Sg. Gopeng ni??

.

.

Adv1d

Adv1f

Pakai helmet bagai nih….!

.

.

Adv1e

Jeng…jeng…jeng!

Yes.. we were here… nak mandi air terjun! It was so exciting…

.

.

Adv1e1And… let’s doing¬†abseiling!!!

Inilah aktiviti pertama ktorg. Water abseiling.

Alhamdulillah sumenya berjaya mengharungi adventure thrill yg pertama. Believe it or not… this was¬†the first time for all of us. Yay :)

.

Adv1gHorray!

.

Adv1h

Lunch time. Kitorg makan berjemaah kat tepi sungai. Dah lama kot tak berkelah kat hutan. Seronok sgt. Makanan pon sedap. Sambal belacan paling umphhh!

.

WateRafting

Lepas lunch ktorg terus ke Kuala Razila ni. Our next activity was Water Rafting!

Teruja abeslah.

.

Rafting_n_restSantai! Sempoi! Seronok!

.

GroupRaftingHorray… “boom-boom”, “jump-jump”!

Inilah group Kembara Murni utk water rafting petang tu. Alhamdulillah.

.

Activities Day 1 – done.

Perghh… sengal-sengal abes lah urat-belirat! Malam ktorg bbq dinner kat chalet je. Ada kambing bakar, ayam bakar & bbq side dishes.

Yang paling best tuh… DURIAN! Tq kak Ina belanja ktorg durian. Baru tau rupanya ktorg ni sumenya hantu durian. Muhahaha :P

.

Day 2

¬†Alohaaa…¬†Caving day!

Hari ni as planned, ktorg masuk Gua Tempurung. Kitorg ambil thrill tour no. 3 Рroute wet adventure with 2.5 hrs trekking duration.

As everyone knows… Gua Tempurung¬†is one of the longest caves¬†in Semenanjung¬†Malaysia. So kalo dah datang Gopeng, rugi rasanya tak menjelajahi keindahan di Gua Tempurung ni.

.

.

JOM kita jelajah Gua Tempurung. Sebelum tuh… kita mulakan dgn doa. Semoga Allah lindungi kami semua drp segala kemudaratan.

FYI, there are various tours¬†into the caves. As I mention earlier… we’re decided to go for thrill tour #3 which is a tour from entrance to Golden Flowstone (platform 3), Top of the World (platform 5) and return through underground river. Memang basah habis lah. Other choices are Tour #1 (from entrance to Golden Flowstone – 40 mins), Tour¬†#2 (from entrance to Top of the World – 1hr 45 min) & Tour #4 is the Grand Tour- 3.5 hours.

.

CAMERA

Golden Flowstone at the back! :)

CAMERA

Hey look… the ¬†superb speleological wonders!!! Stalagmites and amazing stalactites formations.

We were at The top of the World ;)

CAMERA

Our fun crawling through holes and sliding down slippery stones.. we finally get wet in the underground river. Wehhoo… adventures¬†sgt kan!

Adv3jYay.. we did it!

TQ bro Hanis sebab melayan karenah ktorg yang mcm2 nih ;)

.

AdvLastday

Left: Sue, mak Sari, Mimie, kak Yan, Lin, Kak Ina & me – Front Left: Syida, dikYah, Syasya & Syana ;) Not in photo: kak Yang (balik awal atas tuntutan kerja…perghh)

Alhamdulillah. Finally..we’re really did it.

Penat sangat! Apa tak nya… meredah air tejun, sungai & gua in 2 days. And… esok kita kerja hokey.

All above… we’re really enjoying our quality time together. The best part… kita dpt gathering & borak-borak apa saja.

Semoga persahabatan & ukhwah yang terbina ini berkekalan. Terima kasih Allah.

…bila aku rajin menulis (“,)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 955 other followers

%d bloggers like this: