Coret-coret 2015

Assalamualaikum sahabat & reader~!

 

31.12.2015; …sayonara 2015.

Wah… tahun 2015 telah meninggalkan kita. Muhasabah performance aku spjg tahun, aku sedar bahawa aku semakin jarang mencoret-coret di blog kesygn ini. Namun itu bukan alasan utk aku terus membiarkan ia sepi & bersawang, cuma aku perlu membina azam baru utk merangka strategi bagi menghangatkan semula platform sokseksoksek aku ni. In sya Allah :D

 

Nah… JOM mengimbas kembali peristiwa-peristiwa WoW aku spjg tahun 2015. As I had mentioned before… journal nih utk aku simpan cerita-cerita aku. Ia utk mengingatkan diri aku (& kamu jugak).

 

21 Jan – Awal tahun yg benar-benar menguji kekuatan kami sekeluarga. Atok kesygn kami telah kembali ke rahmatullah. Kehilangan atuk benar-benar meninggalkan kesan mendlm kpd kami semua seisi keluarga. Bagi aku… kasih syg atok, cerita2 atok, karenah atok, pengorbanan atok, & segala kenangan bersama atok akan terus segar dlm ingatan. Al-fatihah.

 

 

SatayGathering

13 Feb – Satay night with BFF!! Yay… it was a post year-end gathering 2014. Actually we keep postponed our earlier plan a few times, however gathering is a must. Cepat lambat tu Allah yg tentukan. Kali nih ktorg makan satay… sbb nih favorite most of BFF & tak lupa jugak tukar-tukar hadiah. hukhukhuk :D

 

 

 

CAMERA

BFFKLTour BridgeKLCC

 

BFFKLTour BusHOHO

 

CAMERA

17 May – BFF KL tour. Wah… serious best! “Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri..”. Berbekalkan pepatah melayu inilah, kitorg melancong ke Bandaraya Kuala Lumpur. Selalunya kita pegi trip ke negara orang, tentu sekali kita kagum dgn pembangunan & kepesatan bandaraya di sana. Tapi kita selalu terlupa bahawa negara kita juga setanding dgn pembangunan & kepesatan di negara-negara lain jgk. So… BFF telah berjaya pusing seluruh Bandaraya Kuala Lumpur. Kitorg visit ke Twin Tower KLCC – skybridge & observation deck, naik bus Hop On Hop Off, turun lunch kat Central Market & pusing naik bus Hop On Hop Off terus kembali ke KLCC. Weolls kagum hokey, Malaysia Boleh ;)

 

BFF Raya

BFF Raya1

17 Aug – Horray… BFF balik kampong! *wink*

Tahun nih merupakan tahun ke-4 kitorg buat baraan raya. Tapi tak seperti tahun2 lepas yg mana ktorg hanya berkonvoi sekitar @enstek – bangi – KD – s.alam… tahun ni kitorg membuat sedikit kelainan. Cewahhh… weolls berarak berhari raya dari keramat rumah bff Syida (yg first time ktorg nak beraya nih), then ke kampong bff Sue di Felda Gedangsa & rumah bff Lin di Manjoong. Di tambah lg dgn musim rambutan di kampong bff Sue, alahai… seronok habaq ang!

 

 

BFF ShellOut

BFF ShellOut1

BFF ShellOut2

20 Sep – Shell Out day BFF & our sisters. Thanks kak Ina yg bermurah hati belanja kitorg makan sampai ketat perut. Alhamdulillah :)

 

 

AdahKahwin

AdahWeds

20, 21, 29 Nov – Adah & Nazim wedding ceremony. Dah lama our big family tak buat kenduri kahwin. And dah lama jgk kitorg sebenarnya tak pakai baju sedondon & bergambar ramai-ramai. Meriah & rioh sangat. Alhamdulillah everything went well.

To my dear cousin… Selamat Bercinta sampai Syurga dgn rahmat Allah. Semoga Allah memberkati perkahwinan kamu berdua. Aamiin. :)

 

Tadaaaaa… dah masuk tahun baru pon. Semoga Allah memberikan aku (& kamu jugak) hidayah & petunjukNya utk terus memperbaiki iman, taqwa & memberikan kekuatan utk menghadapi tahun 2016 yg pasti penuh dgn cabaran.

Terima kasih Allah atas segala kenangan spjg tahun 2015 ini.

Adios…~! ;)

…bila aku rajin menulis (“,)

 

Konsert Satu Suara Volume 2 Dato’ Siti Nurhaliza

Assalamualaikum sahabat and readers~!!

7.11.15; …terpukau!

Itulah kata-kata yang mampu aku suarakan di kala ramai yang bertanya “How is the Konsert Satu Suara Dato’ Siti Nurhaliza last night?”

d'ticket

This is my very first time in live concert. The performance was really amazing. Gabungan 3 bintang hebat dalam industry seni suara ini; Dato’ Siti Nurhaliza, Hetty Koes Endang & Dato’ Ramli Sarip ternyata amat mengagumkan. Walaupon ketiga-tiganya berbeza genre muzik, tak sangka chemistry antara ketiga-tiga penghibur ini di atas pentas benar-benar menghasilkan magic sepanjang konsert. I loved the performance so much!

Konsert Satu Suara Volume 2… ia satu konsert yg extraordinary! Luar biasa giler! Kali ini Dato’ Siti Nurhaliza menampilkan orang lama utk bersama-sama menggegarkan pentas Panggung Sari, Istana Budaya benar-benar satu pertaruhan yang berbaloi-baloi. Terpukau aku di setiap moments. Persembahan nyanyian yg mantap… susunan lagu-lagu yg teratur benar-benar membangkitkan keterujaan.

FBStatus

It is day of 7-eleven! This was the day ;)

Let’s me share the wonderful moments in the concert.

Konsert1SuaraV2

The Three Ladyengineers & the sister.

From left; Kak Azura, Mira, Ida & me ;)

.

Gelagat kitorg

Berposing sakan sementara menunggu pintu-pintu Panggung Sari di buka :D

Persembahan bermula dgn nyanyian pembukaan yg memukau oleh Siti dgn lagu SENDIRI. Ternganga iolls. Then pentas digegarkan lagi dgn lagu TERBAIK BAGIMU & HATI LEBUR JADI DEBU sebuah lagu Ibu Hetty (intro utk menjemput Ibu Hetty ke pentas).

Kemudiannya Ibu Hetty Koes Endang pulak memanaskan pentas. Beliau membuka pentas dgn lagu hitsnya HADIRLAH KASIH & KASIH. Serious terpaku aku (ternganga lagi…) melihat kehebatan Ibu Hetty yg masih tinggi staminanya bila berdiri di atas pentas pd usia negara Malaysia itu. Keletahnya juga amat menghiburkan. Ketawa berdekah-dekah weolls di kerusi penonton nih. Memang dia seorang penghibur tersohor. Aku kagum!

Selepas itu, persembahan diteruskan dgn gabungan medley lagu-lagu hits Siti BICARA MANIS MENGHIRIS KALBU & KESILAPANKU KEEGOANMU yg turut diberi susunan muzik baru yg lebih segar dan bertenaga oleh pengarah muzik kegemaran Siti iaitu Aubrey Suwito. Buat over-exciting tuh bila Siti masuk ke pentas betul-betul di belakang seat kitaorg. Muhahaha.. terkesima jap!

CTDK _ida_Look… terkesima kan?? Hahaha :D

.

CTDK

Serta kemudiannya persembahan nyayian berduet Siti & ibu Hetty. Bak kata Siti, “percikan kehebatan Ibu Hetty ini membuatkan Siti terpelanting kemudian bangun balik”. Hahaha… mmg superb lah! Lagak selamba ibu Hetty di atas pentas benar-benar mencuit hati. Menghangatkan lagi momentum konsert, Siti & Ibu Hetty memulakan duet medley lagu BUKAN CINTA BIASA dan PASTIKAN. Disusuli kemudian nyanyian duet lagu hits ibu Hetty pulak. Tajuk apa ntah aku pon tak ingat.

CTDK live

Seterusnya, Siti membuka kata dgn lagu KAMELIA sebagai tanda beliau mahu menjemput Papa Rock, Dato’ Ramli Sarip ke pentas.

“Gugusan hari-hari indah bersamamu Khalid Jiwa…”… menjerit segenap Panggung Sari bila Siti memulakan lagu Kamelia with her own rendition. Hahaha…

Kemudiannya, kemunculan papa rock Dato’ Ramli Sarip terus menghangatkan pentas. Seloroh beliau dgn membahasakan golongan seusia dgnnya  sebagai “orang purba” memang lawak abes. Hahaha… tak sangka aku seorang papa rock pandai jugak buat orang ketawa. Di mulai dengan nyanyian duet bersama Siti, nyata sentuhan vocal Dato’ Ramli Sarip memang tiada dua. Suaranya yang serak basah tuh… di samping gaya persembahannya yg tersendiri membuatkan iolls ternganga sekali lagi. Terpaku lagi.

Antara lagu-lagu yang memukau duet Siti & papa rock Ramli Sarip ialah DOA BUAT KEKASIH & TERATAI BUNGA INDAH. Tak lupa jugak persembahan dimeriahkan dgn duet santai lagu Rock n Roll, IT TAKES TWO. Ternyata paduan genre rock & pop kedua-duanya menghidupkan muzik Rock n Roll dipentas. Best giler habaq hang!

Kemuncak konsert ini, pentas dimeriahkan dgn persembahan bertenaga trio 3 bintang nusantara ini. LAGU RINDU (dendangan Siti) dan TEMASYA DESA GEMALAI (lagu Ramli Sarip) menutup tirai persembahan hebat malam ini. Gelagat mencuit hati ketiga-tiga bintang ini di pentas meninggalkan memori yg menggamit perasaan. Sedar tak sedar… 2 jam setengah masa telah berlalu.

Dato' Siti of the night

Overall… konsert malam ini dgn alunan lebih 22 buah lagu ia merupakan konsert yg terbaik. Gabungan pelbagai lagu-lagu hits ketiga-tiga bintang ini benar-benar menghiburkan. Kudos to Dato’ Siti Nurhaliza, ibu Hetty Koes Endang, Dato’ Ramli Sarip, SNP, Aubrey Suwito & team dan sume yg terlibat dlm menjayakan konsert berprestij ini. Thumb ups lah!

Dan yg paling istimewa sekali… it was the girls’ day out. The best friends’ gathering.

we _CTDK_

Kesanggupan menunggu Siti after the concert… Ida & Mira peminat Siti no. 1 lah!

.

Saida _ida_

Kak Saida & Ida… serupa adik-beradik kan?? Aku dah cakap dah… :)

.

CTDK backstage

Yeah… my best snapshot for Kak Siti after more than 1 hour waiting at backstage. Hahaha :D

.

selfie CT

Serious… mcm mimpi aku dapat ajak Kak Siti selfie. Thanks ;)

.

CTDK wefie

This is our best selfie dgn Kak Siti. Thanks :)

.

we wrap

It’s a wrap of the day. Supper time ;)

A best friend is not about always being together…but when a music remind you of a person, it is beyond precious.

[Zulhida Azizol Hasan]

Terima kasih Allah atas persahabatan ini. Semoga persahabatan ini berkekalan dengan rahmat Mu.

…bila aku rajin menulis (“,)

La Juiceria; …misi Juice Cleanse Day!

image

Assalamualaikum sahabat & readers~!!

1.11.15; … November is now!! 😎

Wah… dah lama sangat aku tak coret-coret celoteh aku kat cni. Ohhhh 2 months without a single posting really terrible this platform. Uwaaaa… 😂

Apapon… here I am back! What a mission to begin in this November onwards? Let’s focus and do it!

La Juiceria in a mission…. what?!! 😲
Meh nak cte sket… slalu kita dengar about “cheating day”, but we seldom heard people said about “cleanse day”. Over the time, we accumulate a lot of toxins in our body bcoz of what we eat & how we live. Cleanse day is a way to allow our body to naturally go into a detox mode & at the same time flooding it with live nutrients. However, kenalah dgn cara yg betul to do it efficiently. I am in the opinion that we should also plan for our “cleanse day” to release ourself of these toxins to regain body balance. On top of that… people will say that it should be done everyday. Yes of cos… tp depending on our daily life lah. Kalo jenis yg makan teratur, take healthy foods, makan sayur / buah cukup kuantiti dlm sehari sume… mmg bagus. Tp adakala kita makan ikut sempat je, apa ada kita ngap je, sayur/buah makan pon bukan segar2 sgt… di tambah lg dgn pelbagai faktor2 lain… makanya badan kita ni tanggung la sume kesan2nya dlm diam.

So… ukur baju di badan sendiri. Disebabkan perjalanan seharian aku lately sgt la tak teratur… terikat dgn 1001 activities at office, home & community (eceh… mcm menteri plak bunyinya), maka I am planning my Cleanse Day on weekends. Weekends cleaning prepare us better for coming week, isn’t it? And… La Juiceria is my choice for it.

Nape La Juiceria?
Btw… instead of aku pilih utk buat salad on my weekends, I am decided just to have a complete set of raw juices to naturally assist my body to sweep out the toxins accumulated over the time. Just imagine how are we going to efficiently get all these fresh vegetables and fruits into our diet?? My easiest way is juicing it. Yeah… nak buat sendiri mmg satu challenges la. So that aku beli je.

La Juiceria is one of the founder of cold-pressed juices in Malaysia. Ada banyak tp this one is my choice bcoz La Juiceria providing a lot of juices’ choices. Beside that, its is 100% pure from fruit & vegetables.

For our bodies to function at its best, we need vital nutrients. La Juiceria provides a convenient way for you to meet those needs.

[La Juiceria]

What a mission??
To have 1 day Juice Cleanse Day on weekends 😉

Yay… kena focus and keep healthy. Hehehe.

Mission aku ni… may not suit to everyone. Org kata ikut kemampuan masing2 la yer.

#selfmission #lajuiceriamy
Ok… semoga Allah permudahkan!

…bila aku rajin menulis (“,)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,036 other followers

%d bloggers like this: