Earth Hour – 60 minutes

31march 2011; “chek…apsal pakai tudong dalam gelap nih?” teguran mama menyapa teros ke gegendang telinga. Jam tangan menunjokkan 7.30 pagi. Mmg keadaan dlm rumah suram & gelap…mood bangun tdo😀

 

Pernahkah korg hadapi situasi mcmni? Tetiba aku teringatkan pasal “earth hour”. Hahaha…

Earth Hour 2011 – 26 March 2011! Kempen memadamkan lampu selama 60minit.

 

Memang sakan hebahan ttg kempen nih. Setahun sekali kan…sejam pulak tuh! Org kata, kalo dlm 60 minit bergelap…kalo kat public area, penyelok saku pon bole buat keje, anak gadis pon bole kena raba! Hahaha..dunia oh dunia😉

 

 

What we know about it?

Earth Hour merupakan salah 1 kempen anjuran WWF, (World Wildlife Fund) utk mengurangkan isu pemanasan global. Kempen tersebut disertai oleh 128 buah negara yg lain pd tahon lepas (2010), di mana lampu di kotaraya terutamanya akn ditutup selama 1 jam utk menyokong kempen Earth Hour nih.

 

Historically, kesedaran bermula pada 2004 oleh WWF Australia.

Earth Hour started in 2007 in Sydney, Australia when 2.2 million individuals and more than 2,000 businesses turned their lights off for one hour to take a stand against climate change. Only a year later and Earth Hour had become a global sustainability movement with more than 50 million people across 35 countries/territories participating. Global landmarks such as the Sydney Harbour Bridge, CN Tower in Toronto, Golden Gate Bridge in San Francisco, and Rome’s Colosseum, all stood in darkness, as symbols of hope for a cause that grows more urgent by the hour.

On Saturday 27 March, Earth Hour 2010 became the biggest Earth Hour ever. A record 128 countries and territories joined the global display of climate action. Iconic buildings and landmarks from Asia Pacific to Europe and Africa to the Americas switched off. People across the world from all walks of life turned off their lights and came together in celebration and contemplation of the one thing we all have in common – our planet.

[http://www.earthhour.org/]

 

OK lah, Earth Hour dah pun berlalu.

Aku telah TERLUPA pasal hari Earth Hour nih sbb excited utk menonton teater LAT Kampong Boy d’musical (it was awesome nite…).

...best! 8)

 

X sokong kempen nih?!

Aku?…in my view, it’s a good campaign. Kempen nih ingin memberi kesedaran kpd kita yg bumi kita sudah semakin panas. Suhu bumi dah meningkat. Selain dpt mengurangkan pemanasan global akibat penggunaan lampu, ia dpt jgk menjimatkan elektrik rumah selama sejam. Fyi, penggunaan elektrik yg byk menyebabkan bahan api utk menjanakan elektrik meningkat. Tapi di Malaysia, kita guna hydroelectric generator… kan? Hikhikhik😉

 

Apapon, aku rasa nak tutup lampu ni TAK perlu nak tunggu hari Earth Hour sbb hari lain pun kita boleh lakukan. Hari2 biasa pon bole. Lampu bilik air pastikan sentiasa tutop. Switch ON bila nak digunakan sahaja. Time nk tidur tu tutoplah lampu, jgn plak pasang lampu meja smpai pagi sbb kesannya sama mcm kita buka lampu…😉

 

Mcm2 cara kan kita bole jimatkan lampu & menyokong kempen Earth Hour nih. Btol x?? Ingat konsep “membazir itu sifat syaitan”.

 

However…BUKAN sbb pasang lampu sahaja yg menyebabkan peningkatan suhu dunia. Ia cuma salah satu langkah utk meningkatkan kesedaran dlm kalangan generasi hari ini.

 

Ingat senang ke nk selamatkan dunia? Renungkanlah🙂

 

**penat baru balik drp tolong-tolong utk kenduri kawen my dear cousin! a day is coming…will update soon!

…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on April 1, 2011, in story | kisah and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. chek aku tutup chek…bukan setakat 60 minit je…aku tutup spai 1 pagi…
    sebab aku gi umah atok kayuh acar buah…hahaha

    • hahaha…aku sokong tuh!! aku pon sbnr ada gak termasok unsur2 tutop lampu nih, sbb dlm IB Panggung Sari tuh pon gelap ms teater show. hikhikhik🙂

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: