Hari Ibu; Hebatnya Ibu kerana Hebatnya Al-Quran

8may 2011; Salam kasih sayang buat semua wanita yang bergelar IBU~!

Sempena sambutan Hari Ibu(yg sering dilaung-laungkan oleh sume org…) ingin aku berkongsi sebuah cerita.

Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibubapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).

[Luqman 31:14]

Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibubapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah.

[al-Ahqaf 46:15]

“Iqra’ Bismi Rabbikal Lazi Kholaq..”

Di sebuah masjid di perkampungan Mesir, suatu petang. Seorang Ustaz sedang mengajarkan murid-muridnya membaca Al-Qur’an.  Mereka duduk melingkar & berkelompok. Tiba-tiba, masuk seorang anak kecil yang ingin menyertai di lingkaran mereka. Usianya kira-kira 9 tahun.

Sebelum menempatkannya di satu kelompok, Ustaz itu ingin tahu kemampuannya. Dengan senyumnya yang lembut, dia bertanya kepada anak yang baru masuk tadi, “Ada ayat yang kamu hafal dalam Al-Qur’an?”

“Ya.” jawab anak itu singkat.

“Kalau begitu, cuba bacakan salah satu ayat dari juz ‘Amma?” pinta Ustaz. Anak itu mengalunkan beberapa ayat, fasih & betul tajwidnya.

Merasa anak tersebut mempunyai kelebihan, Ustaz itu bertanya lagi, “Adakah kamu hafal surah Tabaraka?” (Al-Mulk)

“Ya.” jawabnya lagi, dan segera membacanya dgn baik & lancar.

Ustaz itu pun kagum dengan kemampuan hafazan si anak kecil itu, meski usianya lebih muda berbanding murid-muridnya yang ada. Dia pun cuba bertanya lebih jauh, “Kamu hafal surat An-Nahl?”.

Ternyata anak kecil itu menghafalnya dengan sangat lancar, sehingga kekagumannya semakin bertambah. Lalu Ustaz itu pun cuba mengujinya dgn surah-surah yang lebih panjang. “Adakah kamu hafaz surat Al-Baqarah?”

Anak kecil itu kembali mengiyakan dan membacanya tanpa sedikitpun kesalahan. Dan Ustaz itu semakin teruja dengan pertanyaan terakhir, “Anakku, adakah kamu menghafal Al-Qur’an ?”

“Ya.” jawabnya dengan jujur.

Mendengar jawapan itu, seketika Ustaz itu mengucapkan, “Subhanallah wa masyaallah,tabarakkallah.”

Setelah hari itu menjelang maghrib, sebelum Ustaz tersebut menamatkan kelas mengaji, secara khusus dia berpesan kepada murid barunya, “Esok, kalau kamu datang ke masjid ini, tolong ajak juga ibubapamu. Ustaz ingin berkenalan dengannya”.

Esok harinya, anak kecil itu kembali datang ke masjid. Kali ini dia bersama ayahnya, seperti pesan Ustaz kepadanya. Melihat ayah dari anak tersebut, si Ustaz bertambah kaget kerana gayanya tidak langsung seperti orang alim, terhormat & pandai.

Belum sempat dia bertanya, ayah si anak sudah menyapa terlebih dahulu, “Saya tahu, mungkin Ustaz tidak percaya bahawa saya ini adalah ayah dari anak ini. Tapi rasa hairan Ustaz akan saya jawab, sebenarnya di sebalik anak kecil ini ada seorang ibu yang sekuat seribu lelaki. Di rumah, saya masih mempunyai 3 anak lagi yang semuanya hafal Al-Qur’an. Anak perempuan saya yang kecil berusia 4 tahun, dan sekarang sudah menghafal juz Amma”.

“Bagaimana si ibu itu boleh lakukan itu?” tanya si Ustaz tanpa boleh menyembunyikan kekagumannya. “Ibu mereka, ketika anak-anak itu sudah pandai bercakap, si ibu membimbing anak kami menghafal Al-Qur’an dan selalu memotivasi mereka melakukan itu. Tak pernah berhenti dan tak pernah bosan. Dia selalu katakan kepada mereka, ‘Siapa yang hafal lebih dulu, dialah yang menentukan makan malam ini’, ‘Siapa yang paling cepat mengulangi hafalannya, dialah yang berhak memilih ke mana kita boleh bersiar – siar nanti’. Itulah yang selalu dilakukan ibunya, sehingga tercipta semangat bersaing dan berlumba-lumba antara mereka untuk memperbanyak dan mengulang-ulang hafalan Al-Qur’an mereka” jelas si ayah memuji isterinya.

Ya, perempuan yang telah melahirkan anak itu memang begitu kuat & perkasa. Sebab membuat permulaan yang baik untuk kehidupan anak-anak, adalah tidak mudah. Ibu si anak cerdas ini, dia adalah lambang seorang perempuan solehah yang mewariskan kesolehannya ke dalam kehidupan rumah tangganya. Dia sebenarnya tidak memulakan kerja kerasnya ketika anak-anaknya baru belajar bercakap. Tetapi jauh sebelum itu, tenaganya telah ditumpahkan untuk mengakrabkan mereka dengan bacaan-bacaan Al-Qur’an semasa mereka masih janin. Dalam keadaan kehamilannya yang berat, ibu ini hampir setiap hari selalu meluangkan waktu untuk membaca Al-Qur’an, memperdengarkannya janin yang ada di rahimnya, dalam keadaan berbaring, duduk/pun bersandar. Perjuangan itulah yang berat tapi itu pulangan yang kemudian memudahkan lidah anak-anaknya merangkai kata demi kata dari ayat-ayat Al-Qur’an, saat mereka sebenarnya baru mulai belajar bicara.

Sebuah keluarga biasa yang boleh melahirkan anak-anak yang luar biasa. Hanya seorang ibu yang biasa. Setiap kita dan semua ibubapa tentu bercita-cita anak-anaknya menjadi generasi yang soleh, cerdas dan membanggakan. Tetapi tentu perkara itu tidak mudah. Apatah lagi membentuk anak-anak itu mencintai & mencintai Al-Qur’an. Memerlukan perjuangan, perlu kekuatan. Mesti tekun & sabar melawan rasa letih dan susah tanpa kenal batas. Maka wajar jika si ayah mengatakan, “Di sebalik anak ini ada seorang ibu yang kekuatannya sama dengan seribu lelaki.”

Dialah contoh perempuan yang pernah diwasiatkan Rasulullah s.a.w kepada kaum lelaki untuk mereka jadikan pendamping hidup di antara sekian banyak wanita.

Semoga dari kisah di atas dapat kita ambil pelajaran & menjadikan teladan.

Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibubapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Uff”, dan janganlah engkau menengking (dan/atau) menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun).

[al-Isra 17:23]

mama...we LOVE you so much~! 8)

     

                    

Ibu..ialah seorang wanita biasa yang HEBAT kerana kecintaannya & kasih sayangnya yg tdk dpt ditandingi. Terima kasih Allah kerana memberikan setiap insan yg lahir ke dunia ini seorg ibu. Tanpa ibu tiadalah kita utk melihat kebesaran Allah di muka bumi ini.

                

MamaI love you more than you know. Thanks for being a wonderful mother, Mom! ♥ ♥ ♥

…bila aku rajin menulis (“,)


Advertisements

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on May 8, 2011, in story | kisah and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: