Monthly Archives: June 2011

Bangkok; the holiday trip – Episode City Tour!

Since writing the last episode, I have no intention untuk menyepi… as you know holiday time is over. Nevertheless the vacation memories are still broad in my heart.  As promised, let’s continue with our excitement during this trip…!!! 😉

Flash back in last story (Episode Long Journey), we’re check in at New World Hotel, Bangkok immediately after arrival.

We’re now in Bangkok… yay ~!  😆

16june 2011; Bangkok City Tour.

First of all, we had our lunch in Sara Restaurant with Tomyam Khung & Somtam before continuing the trip. Wow…the best treat we had during our 1st arriving! Btol la ckp my trusted person, “Sampai hotel nanti, try tomyam dlu..pasti berasap.” 😀

Then…we went to Grand Palace visit, Canal Boat tour & Wat Arun visit. Unfortunately, Zura wasn’t joining us for that day due to not feeling well after long journey. She needs more rest (actually need well sleep) in the hotel. However, we’re enjoying the visit & snapshot! It a MUST, isn’t it?? Hahaha 😎

Grand Palace…due to time constraint, we just have a look at the outsight park. The visit hour 9a.m to 3.30pm. However, it’s ok… yg penting dpt posing sakan. I had my best snapshot. Yeah…test power nih! 😉

Then, walking to Tha Chang boat station for sightseeing boat tour along the Chaophraya River.  We passed the Royal Barges Museum, Siraj Hospital, Navy training port, the 1st University in Thailand (unfortunately I don’t know how to pronounce it…so i can’t spell it!),  giving  food to the BiG hungry fishes at Wat Srisudaram & direct to Wat Arun.

Just to share with all, in Bangkok city itself…there are 3000 temples with average 1 temple in every 1km. Wow…can we imagined it?! It’s the facts. Unfortunately, we’re constraint of time for more temples visit. However, by visiting Wat Arun which is the oldest temple in Bangkok, it more than enough! In Wat Arun, we’re experiencing climb up to see the Bangkok inside city & Chaophraya River activities. What is a challenge? People said, climb up easy…to climb down, wehhooo! Ada yg GAYAT la…! Also not to forget for photo snaps session! Yeah… 😎

Grand Palace; my best snapshot 😉

Wat Arun; my best snapshot~! :mrgreen:

Tha Tien; Centrel Pier - my best snapshot 😉

 

And… ktorg sempat jgk berSHOPPING baju tshirt “Bangkok” for our next day theme! Huhhuuh…yay we got it!!!

2b continue…

…bila aku rajin menulis (“,)

Teguran; BERSiH atau BERSiN?

27june 2011; BERSIH?

Secara amnya, dlm bahasa melayu BERSIH itu bermaksud bebas drp sebarang kekotoran. In English which means clear & clean.

Tapi apa yg aku cuba highlight di sini…adalah tentang BERSIH yg hangat dibangkitkan di dada akhbar kat Malaysia hari ini.

“Malahan kita juga hairan kenapakah penganjur menolak sebarang rundingan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi membincangkan tuntutan mereka dan begitu berani menegaskan akan tetap mengadakan perhimpunan berkenaan biarpun dilarang oleh polis.”

[Rencana “Himpunan haram Bersih ancam keselamatan negara”, Utusan Online, 27/6/2011]

 

Amat menyedihkan segelintir rakyat terpengaruh kepada kumpulan sebegini. Saya fikir, jati diri masih kurang… sistem pendidikan nampaknya perlu lebih agresif memberi input khususnya dalam soal keharmonian negara. Janganlah kerana kepentingan peribadi… negara kacau dan anasir asing mendapat peluang untuk menyusup mengganngu gugat kestabilan negara. Pihak berkuasa perlu tegas. Cegah sebelum parah… [keluhan rakyat; BH Online, 27/6/2011]

 

Apa itu BERSIH?

Kat Malaysia ada definisi BERSIHGabungan Pilihanraya Bersih dan Adil; Coalition for Clean and fair Election.

Apa yg aku tahu (melalui pembacaan), BERSIH adalah sebuah jawatankuasa bertindak bersama bg mendesak sebuah reformasi dlm proses pilihanraya. Dianggotai oleh ahli politik pembangkang & wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

 

Siapa di belakang tabir BERSIH?

Jawatankuasa Induk BERSIH v2.0 (tahun 2011) nih terdiri drp antaranya Dato’ Ambiga Sreenevasan (Pengerusi), Andrew Khoo, Arumugam K., Dr Farouk Musa, Haris Ibrahim, Liau Kok Fah, Maria Chin Abdullah, Richard Y W Yeoh, Dr Toh Kin Woon, Dr Wong Chin Huat, Datuk Yeo Yang Poh, Zaid Kamaruddin, Dr Subramaniam Pillay dan Arul Prakkash.

 

Wah…apakah kita kenal setiap drp pemimpin yg menjadi tunjang gerakan ini? Mereka ada latar belakang mereka masing-masing. Mereka ada idealogi & prinsip kepimpinan masing-masing. Mereka ada hak sbg manusia & rakyat di bumi Malaysia tercinta ini.

 

“Apatah lagi mereka yang menganggotai jawatankuasa penganjur himpunan haram berkenaan mempunyai rekod tersendiri termasuklah pernah membuat pelbagai tuntutan yang mengguris perasaan orang Melayu dan umat Islam.”

[Rencana “Himpunan haram Bersih ancam keselamatan negara”, Utusan Online, 27/6/2011]

 

Namun, apa yg aku lihat di sebalik lensa kasar mata ciptaan Allah ini… kumpulan ini adalah orang yg hanya ingin menegur & TAK bole menerima teguran secara terbuka. Atau, ia satu kumpulan manusia yg hanya bole lihat kesilapan org lain sahaja. Khabarnya, mereka telah diberi teguran utk menghentikan perhimpunan tanpa permit ini, namun mereka semakin mengasak rakyat utk berhimpun. Objektif tersurat mereka ingin menegur SPR , namun mereka TAK mau dengar teguran pihak berkuasa plak. Aish… 😦

 

Apakah itu teguran?

Teguran – ia boleh berlaku di mana-mana shj & pada bila-bila masa. Teguran boleh membina & meroboh. Asasnya…ada teguran yg membina dan jumud (statik). Manusia keseluruhannya mengharapkan teguran yg membina &  bukan yg merobohkan. Tetapi tidak kurang juga yg langsung TAK suka ditegur.

Kaitannya? Menjadi lumrah manusia, kita hanya bersedia menerima teguran apabila kita memerlukannya. Erti kata lain, meminta nasihat. Tapi lain pula bagi org2 yg TAK memerlukan teguran & tiba2 ajer ditegur. Tentu skali perasaan terkejut & melenting akn menerjah ke dlm sanubari. Hanya org-org yg berjiwa besar shj yg bole menerima teguran spontan sebegini. Bagi mereka yg berjiwa kecil, tentu skali akan melatah & terseksa hati…

 

Apapon, aku cuma mengingatkan diri sendiri agar TAK terlibat dlm kancah yg bole merosakkan jiwa. Sekadar membaca & menambahkan pengetahuan ttg isu semasa ini agar TAKkan terpengaruh dgn pelbagai anasir kerosakan di luar sana.  😉

 

Aku percaya kita MESTI memilih pemimpin yg baik & menyeru kpd kebaikan. Jadi kengkawan sume, fikirlah…inginkah kita bersama BERSIH ini? Siapakah pemimpin yg baik & menyeru kpd kebaikan? Jgn hanya suka menghangatkan keadaan. Jgn merosakkan jiwa kita. Peganglah pd prinsip diri spt mereka yg berjuang itu. TAPI berjuanglah dgn cara yg berhikmah, kerana Allah sentiasa bersama org-org yg benar.

 

Ingatlah.. Setiap orang yang menegur pasti sedia juga ditegur. Ramai org hanya suka menegur tetapi tidak pula suka ditegur. Mungkin ramai yg terLUPA, apabila kita menuding jari terhadap kesilapan orang lain, sebenarnya 3 jari telah menuding kepada diri kita sendiri. TAK perasankah? 😀

 

Aku BUKAN bercakap ttg org politik, aku juga BUKAN ingin berpolitik, aku hanya INGATkan diri sendiri (& kamu jugak). Hehehe… 😎

 

*artikel rujukan @ iLuvislam.com

…bila aku rajin menulis (“,)

Bangkok; the exploration Dairy – Episode Long Journey!

Yea…dah semakin TAK sabar nk pergi bercuti!!! :mrgreen:

 

Dah siap sume preparation, this time for REWARD ourselves!!! (flash back: Episode Preparation!) 😀

15/6: as planned we met & gathered at d’palma hotel Ampang! Wah… all cover in the cost ok! Tujuan berkumpol awal nih sbb next day we catcher the earliest bus in Jalan Duta Station. Hari bekerja nih slalunye traffic in KL mmg terok. So, nih adalah preventive plan & masa utk develop mood cuti! Hehehe…

 

16/6: Yay…yea! 😉  Pagi-pagi dh check-out drp d’palma. And directly to Hentian Duta. Around 7.15am, ktorg dh sampai kat Hentian Duta. Kumpul & bersarapan sama-sama…

d'palma check-out!!!

 

..time for breakfast! 😉

 

Dalam jam 8.39am, ktorg pon bertolak ke Butterworth. Perghh…bus Konsortium warna merah yg burok skali. Poor maintenance la… Btw, nasib baik seat selesa. Ada antara ktorg yg teros tdo bila bus start jalan…aiii, cover tdo mlm td la tuh! Sapa-sapa yg x tdo tuh, mula la mengisi masa2 lapang dgn termenung, baca newspaper (credit to mimie yg beli Berita Harian) and snapshot sana cni (aku la tuh…hahaha). Dh hampir tghr, perot pon dh start lapar…ktorg sempat jugak open our food collection dlm bus tuh. Kahkahkah…berkelah sekejap. 😆

...look at the interior condition. Poor rite??? 😐

...bole gaks makan-makan dlm bus express!!! brani ke nk wat cmni?? 😀

 

Then, early afternoon…we’re arrived in Terminal Bus Semetara, Penang Sentral, Butterworth. Yeah…we arrived around 12.30pm! As expected. Alhamdulillah. So, we have our lunch break in Butterworth. 🙂

...time for lunch! 😉

 

Time for the adventure mission!!! We continue journey…Bangkok, here we go!!!

ktorg jalan kaki ke KTM station! Semangat!!! 😀

 

Around 2.30pm kitorg mulakan perjalanan jauh ke Bangkok.

Melalui beberapa stesen utama – Bukit Mertajam, Sg Petani, Alor Setar, Arau & Pdg Besar. Merentasi 3 buah negeri di utara Malaysia. Pemandangan melalui sawah padi mmg cantek. Indah sungguh alam ciptaan Allah. Subhanallah.

 

...take our seat! no need to fasten the safety belt, hokey 🙄

 

 

 

Tiba kat pdg besar around 6.15pm for imegresen clearance & sempatla kami beli food kat canteen KTMB for dinner. FYI, ktorg dpt contact no. canteen KTMB Pdg Besar, and call utk order our food earlier. So sampai je kat Pdg Besar, makanan pon dh ready. Mana nk dpt pengalaman mcm ni kan?? Subhanallah. Aku & dikyah mkn bekalan yg ktorg bw drp KL. Roti + tuna + serunding (sue) + sambal ikan bilis, kacang (mimie)! Hahaha… open table & berkelah la ktorg!

wah...meriahnye dinner kat dlm train :mrgreen:

 

The journey continued to cross the country border. We’re now leaving Malaysia!! Holiday…. 😎

first station after cross the country!

 

Hari semakin gelap. Suasana dlm keretapi pon dh berubah. Katil2 mula dipasang. Yeah…jam baru 9.30pm, kami sume dh merasai mood tdo. Hohoho…

 

“Chek, aku boring la….hrmmm” keluh adik aku. Lps mandi teros die tdo. Jam blom 10pm pon. Adoyaiii adik aku!!!

 “Aku dh mula dpt mood baca novel. Bole tahan jgk cte nih…” ujar Sue dlm katilnye.

 

Selain tuh, ktorg berkenalan dgn Azrul anak pegawai kedutaan kat Bangkok & berborak sakan la. Paling excited ialah ain & mimie…mcm2 jugak ktorg sharing story, esp about Bangkok. Huhuhuhu… selain tuh, sempat jgk berborak dgn pakcik yg dh ala-ala mabok!!! Tp layan jelah. Ada berkenalan dgn  uncle yg ke Bangkok ats urusan keje & kami borak ttg mcm2 about Bangkok! Experience tuh TAK dpt nk diluahkan dgn kata-kata! Huhuhu…

...org tdo, TAPI aku masih dgn my gadget! arrival in this station around 12.35am.

 

17/6: Jam 4.30am (waktu jam tgn aku…masih waktu M’sia) dikyah dh kejotkan aku. Takot terlajak subuh! Then, dlm kesunyian pagi-pagi buta tuh, aku pegi mandi. Heaven time bole lepak lama2 dlm toilet yg airnye sgt sejokkkk ok! Tapi sonok sbb xde sapa nk berebot toilet. 😉

FYI, toilet dlm train nih SELESA & bersesuaian la. So, TAK de masalah for long hour traveling. 😀

just a snap for toilet! hehehe 😉

 

Bila hari semakin cerah, masa utk kejot sume bgn tdo. Dlm jam 8.00am, katil ktorg dh mula dikemas2kan. Hehehe…time for breakfast!!! Yeah!

..aksi aku & lin!!! hahaha 😀

 

Bila nk smpai nih??? Aiiii…terasa panjang btol perjalanan nih 😀

..intercity station in Thailand!

..crossing over the town! 😉

 

Around 12.30pm (waktu jam tangan aku…still waktu Malaysia) we’re arrived in Hulamphong Station. Adik yg jual tiket kat KTMB tuh bgtau aku, Hulamphong nih last station kat Bangkok & mcm KL Sentral. So…bila sampai je, wahhhhh…. “KL Sentral” la sgt!!!  Hehehe…tp besar stesen nih. Moden plus manual operation. Unik la kan…

...just arrived! 😉

Hulamphong Station, Bangkok 🙂

 

 

Alhamdulillah…safely arrived after 26hrs journey from KL! Now is time for trip in Bangkok…yay 😎

2b CONTINUE…

…bila aku rajin menulis (“,)

%d bloggers like this: