Monthly Archives: July 2011

Ramadan 1432H; Selamat berpuasa & beribadah

30july 2011; Ramadan tiba lagi? Kita sudah bersedia? 🙂

Marhaban ya Ramadan~!

Alhamdulillah… pejam celik dh nk masok Ramadan yg baru. Semoga Allah pjgkan umur aku (& kamu jugak) agar dpt merebot pahala spjg bulan yg penuh keberkatan ini. InsyaAllah.

Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu bertakwa kepada Allah, nescaya Dia mengadakan bagi kamu (petunjuk) yang membezakan antara yang benar dengan yang salah dan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu, serta mengampunkan (dosa-dosa) kamu dan Allah (sememangnya) mempunyai limpah kurnia yang besar

[Surah Al-Anfal 8 : Ayat 29]

Ramadan bulan kerahmatan & keampunan

Bulan Ramadan ini terlalu INDAH. Bulan Ramadan memiliki keistimewaan dan kemuliaan yg sgt BANYAK.  Bukan sahaja kita (umat Islam) diwajibkan berpuasa di siang hari, tapi setiap tingkah-laku & gerak-geri kita diberikan pahala oleh Allah swt Yang Maha Pemurah. Pd bulan rahmat inilah diturunkan Al-Quran, malam yg lebih baik dari seribu bulan – malam Lailatulqadar, kemenangan tentera Islam dlm Perang Badar dan peluang menggandakan pahala dgn solat terawih hingga 30 hari. Selepas itu, dihadiahkan lagi kita dengan sambutan Aidilfitri bg meraikan kemenangan kita melawan hawa nafsu selama sebulan Ramadan.

Dari Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Apabila datang bulan Ramadhan, terbukalah pintu-pintu syurga”.

[Hadith Sahih – Riwayat Bukhari]

Nabi Muhammad s.a.w. juga bersabda,

“Hai manusia! Telah datang kepada kamu satu bulan yang mulia, bulan rahmat… dimana bulan ini mewajibkan kamu berpuasa di siang hari dan sukarela bersolat pada malamnya. Barangsiapa yang mendekati Allah dengan melakukan segala amalan sunat di bulan ini akan menerima ganjaran seperti melakukan amalan wajib di lain hari. Ini merupakan bulan kesabaran dan kesabaran itu imbuhannya syurga. Ini juga bulan sedekah dan bulan dimana rezeki orang beriman bertambah…”

[Diriwayatkan Ibn Khuzaymah]

Bulan Ramadan inilah peluang terbaik utk kita memohon keampunan atas segala dosa-dosa. Allah Maha Pengampun. Bulan puasa ini adalah peluang keemasan bagi kita utk mendekatkan diri kpd Allah dgn penuh keikhlasan. Jadikanlah landasan Ramadan ini utk meningkatkan dan menguatkan iman kita. Melaksanakan perintah Allah dgn bersabar menahan lapar sepanjang hari selepas melewatkan sahur dan sebelum menyegerakan berbuka menjadi medan utk menuntut keredhaan Allah. Melawan hawa nafsu adalah jihad sepanjang Ramadan ini.  Kita hendaklah berusaha dan terus berusaha mencari keredhaan Allah swt.

 

Bersamalah kita meraikan bulan Ramadan ini dengan penuh kesyukuran dan kegembiraan. Spjg bulan ini juga, kita pastikan setiap langkah-langkah kita dipenuhi dgn ibadah lillahi’taala selain menunaikan yg diwajibkan. Indahnya, bukan shj menumpukan pd yg wajib, bahkan kita isikan juga ruang utk yg sunat.

 

Marilah kita mempersiapkan diri dlm menyambut kehadiran Ramadan pd tahun ini. Kata orang, kehadirannya dinanti, pemergiannya ditangisi, ketiadaannya dirindui. Begitu hebatnya Ramadhan – menyejukkan hati dan membuka taubat buat sume. Semoga kita dpt meraih sebanyak mungkin pahala, keampunan & rahmat Allah.

 

Nabi Muhammad saw pernah bersabda:

“Berjihadlah kamu dengan lapar dan dahaga kerana pahalanya seperti pahala mujahid di jalan Allah (fi sabilillah) dan sesungguhnya tiada amalan yang lebih diperkenankan oleh Allah selain menahan lapar dan dahaga”

Sabda Rasulullah saw:

“Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu.”

Dikesempatan ini, aku mengambil kesempatan utk memohon maaf kpd sume andai ada kesilapan yg aku TAK sedari hingga telah menyinggung & mengguris perasaan. Aku mendoakan agar kita sume dapat menjalani ibadah puasa pd tahun ini dengan kesihatan yang baik dan sentiasa dirahmati Allah s.w.t.

 

Selamat menyambut Ramadan al-Mubarak 1432H.

Selamat berpuasa & beribadat… 😎

…bila aku rajin menulis (“,)

Advertisements

Hari Peladang, Penternak & Nelayan 2011; Negeri Sembilan

23july 2011; Pesta Pertanian di Seremban!!! 🙂

 

Jalan-jalan with parents, yay 😆

Hujung minggu kalo dihabiskan bersama keluarga mmg menyeronokkan. Minggu nih aku luangkan weekend with family… plus my Bro pon balik bercuti, sonok la!

Perjalanan ke Seremban sebenarnya sbb ktorg nih temankan abah ajer. Oleh sbb dh alang-alang ke Seremban, ktorg pon sempat la singgah memeriahkan Sambutan Hari Peladang, Penternak & Nelayan 2011, Peringkat Negeri Sembilan. Wah…mmg meriah la, ditambah pulak baru abes acara perasmian oleh Menteri Besar, suasana di tapak pesta masih kelihatan sesak dgn pengunjung.

Jom layan my snapshots – it a MUST!!!  😎

Jabatan Pertanian Negeri Sembilan nih merupakan penganjur utama program sambutan nih. Byk jgk produk yg mereka hasilkan termasoklah minyak kelapa dara, biskut serat, sos cili, tart nenas & mcm2 lagi la. Sumenye produk hasil pertanian tempatan. Air nenas pon ada – pineapple juice la…. 😉

.

.

Lembaga Getah Malaysia pon amek bahagian dlm pameran kali ini. Sesuatu yg menarik pd aku kat booth nih adalah pengaplikasian penggunaan gas ethylene dlm membantu meningkatkan hasil penorehan getah. Ada 2 jenis iaitu G-Flex & Rimm-flow. Sistem ini sebenarnya sesuai utk pokok getah yg berusia 15 tahun ke atas. Ia berkesan utk hasil yg berterusan dan meningkatkan productivity. Selain menambah pendapatan penoreh dgn meningkatkan task. 3 hari skali utk ulangan setiap torehan. Hah…kalo nk cte kat cni, mmg panjang la. Hikhikhik… 😀

.

.

Hah… ini hasil produk penyelidikan pembuatan tempatan oleh MARDI. Tepong dodol – hanya 12 minit masak di dlm microwave/oven. Rasanya masa kekal serupa seperti dodol biasa. Malah kita bole gunakan susu utk menggantikan santan bagi sesapa yg mementingkan kesihatan. hikhikhik… 😀

**ada segmen Product Development – demonstration, tapi aku TAK tgk la.

.

Ini pulak adalah pengusaha tempatan – BALQIS Agrotech yg menghasilkan baja & racun. Yg unik nye adalah Baja Uncang – baja organik yg dipasarkan dlm bentuk uncang. Baja ini bole digunakan pada sume jenis tanaman bunga dan sayuran. 1 uncang boleh tahan selama 3weeks. Baja jenis ini sesuai utk tamanan dalam pasu dan atas tanah. Kagum… 😀

.

.

Jabatan Veterinar N9 pon amek bahagian. Mereka jual produk dadih & daging RUSA. Bagi daging rusa – harga lebih murah drp yg ada di pasaran. Tapi aku TAK beli la… TAK de sapa yg suke makan daging rusa nih umah aku. Hohoho 😉

Pameran jugak disertai oleh Risda, Felcra, bank-bank, MARA dan mcm2 lagi la. Perkhidmatan skim usahawan pon ada jugak. Bermanfaat… 🙂

Selain itu, program sebegini memberi peluang kpd semua pengusaha industri kecil & sederhana utk mempromosikan produk mereka. Ada pelbagai jenis produk industri tempatan oleh bumiputra. Sokonglah industri tempatan!! Malaysia Boleh kan??? yay :mrgreen:

.

Peluang peniaga makanan pon ada. Hah…berbaris kedai makan dgn pelbagai pilihan juadah ada di sini. Jom makan dlu… ktorg pekena otak-otak, sata, cendol & air kelapa. Sedapnye…yummy~! 😉

.

.

Barangan 1Malaysia!!! Ini adalah produk untuk rakyat. Ada brand 1Malaysia – skrg nih dijual di kedai-kedai rakyat. Aku pon amek kesempatan beli barangan 1Malaysia nih. Ada tea (uncang & serbok), marjerin, susu tepong, susu pekat, sos cili & ketchup, sardin, tissue, shower shampoo dan detergent. Ada juga jual beras Kedah utk penggunaan rakyat. Beras Kedah ini ada beras tempatan yg penghasilannya terhad. 😎

Hah…the last 2 are the sponsor to this event – FELDA & SIME DARBY. If I’m not mistaken, among the main sponsor utk program ini. Tapi apa yg aku “agak” frust tuh, participation from SD dlm pameran langsung TAK de 😯

Yg ada cuma booth jual products ALIF food yg sebaris dgn booth product industri kecil & sederhana tempatan. Apa dah jadi dgn products SD yg lain?? hahaha… lu pk la sendiri!! 🙄

FELDA – Main sponsor at the center of the main exhibition stage. All products from FELDA drp R&D until downstream products i.e. SAJI cooking oil, marjerin, susu pekat and the latest one is SAJIMEE ada di sini. Terbaek la! 😎

.

SIME DARBY – hanya booth menjual ALIF food products i.e. sardine, lontong, pelbagai jenis bubur & various food products yg bole dimasak cepat/segera. Mana pergi product lain such as ALIF cooking oil, sunbeam, corn, vegetables and other end products? ermm… 😕

Apapon, I’m enjoyed my day with beloved family. Inilah masa berkualiti bersama keluarga. “Thanks abah bawa pergi jalan-jalan…” 😉

…bila aku rajin menulis (“,)

Bangkok; Tomyam & Somtam – HALAL Restaurants

Salam kengkawan sume~! :mrgreen:

As promised…I continue to share about my annual holiday – BANGKOK!

Last episode was about shopping activities in Siam… Jatuchak Market & Hard Rock Café!

Kali nih aku nk share about HALAL restaurants in Bangkok. Fyi, spjg kami kat Bangkok, Alhamdulillah ktorg mmg TAK de problem tentang MAKAN. Bekalan yg ktorg bawa pon lebih drp cukop..hehehe! 😀

 

Our 2nd day dinner, after full day trip was at Yana Restaurant in MBK Mall. Sebenarnya bukanlah terlalu susah utk cari HALAL food kat Bangkok nih, cuma kita TAK tahu.  In MBK Mall itself, ada a few stall in food court that serve HALAL food. Hehehe…  😉

 

Yana Restaurant, MBK Mall

Ktorg pilih restaurant nih sbb bersih and TAK de serve alcohol drinks. Btw, in front of this restaurant ada HALAL restaurant jugak, tapi ada serve alcohol drink. Ktorg lebih yakin dgn restaurant nih. Aku bg rated A- la for environment, price & foods.

Kitaorg mkn apa??? Guess what…must be tomyam, somtam, plain rice, bla..bla…banyak la lagi! Ekekeke…

Yana Restaurant - besar2 tulis HALAL tuh!

tomyam thai... rated A 😉

somtam a.k.a papaya salad 😆

thai fruit salad 🙂

k-tiow goreng...

 

 

A previous day, as I told earlier (episode: Madam Tussauds)…ktorg singgah makan kat food court MBK mall. ONLY 1 stall yg jual HALAL food. Ada nasi ayam, noodle soup & moy soup. Kalo mkn kat food court nih, TAKde lah pilihan sangat. Tapi yg best tuh – mango sticky rice. Memang best & sedap la….! Thumbs up! 😀

 

..only 1 stall HALAL in MBK food court 😉

 

...menu in MBK food court - nasi ayam & noodle fish ball soup

best selection - mango sticky rice 😉

 

Sara Restaurant, Hotel New World Bangkok

Besides that, as recommended by our trusted person…apabila ktorg check-in je hotel on the first day (episode: City Tour)… ktorg pekena tomyam khung! Kat mana erk?? Sara Restaurant or cafe De Canal! Aku rated A++ la utk tomyam khung & somtam kat restaurant nih. Terbaek la…pedas, berasap!!! kalo dtg Bangkok, aku mesti cari la restaurant nih utk makan tomyam khung & somtam!

Sara Restaurant a.k.a Cafe d'canal - New World Hotel Bangkok

tomyam khung...terbaek la!!! A* rated 😉

somtam (terbaek la kat cni) & moy soup!!!

pad thai - the best award~!

 

Wah…terimbas kembali kesoronokan bersama-sama gang yg sengal. Huhuhu 😀

 

...perot kenyang, hati girang... 🙄

 

We’re really having fun! 😎

…bila aku rajin menulis (“,)

%d bloggers like this: