Hari Peladang, Penternak & Nelayan 2011; Negeri Sembilan

23july 2011; Pesta Pertanian di Seremban!!!🙂

 

Jalan-jalan with parents, yay😆

Hujung minggu kalo dihabiskan bersama keluarga mmg menyeronokkan. Minggu nih aku luangkan weekend with family… plus my Bro pon balik bercuti, sonok la!

Perjalanan ke Seremban sebenarnya sbb ktorg nih temankan abah ajer. Oleh sbb dh alang-alang ke Seremban, ktorg pon sempat la singgah memeriahkan Sambutan Hari Peladang, Penternak & Nelayan 2011, Peringkat Negeri Sembilan. Wah…mmg meriah la, ditambah pulak baru abes acara perasmian oleh Menteri Besar, suasana di tapak pesta masih kelihatan sesak dgn pengunjung.

Jom layan my snapshots – it a MUST!!!  😎

Jabatan Pertanian Negeri Sembilan nih merupakan penganjur utama program sambutan nih. Byk jgk produk yg mereka hasilkan termasoklah minyak kelapa dara, biskut serat, sos cili, tart nenas & mcm2 lagi la. Sumenye produk hasil pertanian tempatan. Air nenas pon ada – pineapple juice la….😉

.

.

Lembaga Getah Malaysia pon amek bahagian dlm pameran kali ini. Sesuatu yg menarik pd aku kat booth nih adalah pengaplikasian penggunaan gas ethylene dlm membantu meningkatkan hasil penorehan getah. Ada 2 jenis iaitu G-Flex & Rimm-flow. Sistem ini sebenarnya sesuai utk pokok getah yg berusia 15 tahun ke atas. Ia berkesan utk hasil yg berterusan dan meningkatkan productivity. Selain menambah pendapatan penoreh dgn meningkatkan task. 3 hari skali utk ulangan setiap torehan. Hah…kalo nk cte kat cni, mmg panjang la. Hikhikhik…😀

.

.

Hah… ini hasil produk penyelidikan pembuatan tempatan oleh MARDI. Tepong dodol – hanya 12 minit masak di dlm microwave/oven. Rasanya masa kekal serupa seperti dodol biasa. Malah kita bole gunakan susu utk menggantikan santan bagi sesapa yg mementingkan kesihatan. hikhikhik…😀

**ada segmen Product Development – demonstration, tapi aku TAK tgk la.

.

Ini pulak adalah pengusaha tempatan – BALQIS Agrotech yg menghasilkan baja & racun. Yg unik nye adalah Baja Uncang – baja organik yg dipasarkan dlm bentuk uncang. Baja ini bole digunakan pada sume jenis tanaman bunga dan sayuran. 1 uncang boleh tahan selama 3weeks. Baja jenis ini sesuai utk tamanan dalam pasu dan atas tanah. Kagum…😀

.

.

Jabatan Veterinar N9 pon amek bahagian. Mereka jual produk dadih & daging RUSA. Bagi daging rusa – harga lebih murah drp yg ada di pasaran. Tapi aku TAK beli la… TAK de sapa yg suke makan daging rusa nih umah aku. Hohoho😉

Pameran jugak disertai oleh Risda, Felcra, bank-bank, MARA dan mcm2 lagi la. Perkhidmatan skim usahawan pon ada jugak. Bermanfaat…🙂

Selain itu, program sebegini memberi peluang kpd semua pengusaha industri kecil & sederhana utk mempromosikan produk mereka. Ada pelbagai jenis produk industri tempatan oleh bumiputra. Sokonglah industri tempatan!! Malaysia Boleh kan??? yay:mrgreen:

.

Peluang peniaga makanan pon ada. Hah…berbaris kedai makan dgn pelbagai pilihan juadah ada di sini. Jom makan dlu… ktorg pekena otak-otak, sata, cendol & air kelapa. Sedapnye…yummy~!😉

.

.

Barangan 1Malaysia!!! Ini adalah produk untuk rakyat. Ada brand 1Malaysia – skrg nih dijual di kedai-kedai rakyat. Aku pon amek kesempatan beli barangan 1Malaysia nih. Ada tea (uncang & serbok), marjerin, susu tepong, susu pekat, sos cili & ketchup, sardin, tissue, shower shampoo dan detergent. Ada juga jual beras Kedah utk penggunaan rakyat. Beras Kedah ini ada beras tempatan yg penghasilannya terhad.😎

Hah…the last 2 are the sponsor to this event – FELDA & SIME DARBY. If I’m not mistaken, among the main sponsor utk program ini. Tapi apa yg aku “agak” frust tuh, participation from SD dlm pameran langsung TAK de😯

Yg ada cuma booth jual products ALIF food yg sebaris dgn booth product industri kecil & sederhana tempatan. Apa dah jadi dgn products SD yg lain?? hahaha… lu pk la sendiri!!🙄

FELDA – Main sponsor at the center of the main exhibition stage. All products from FELDA drp R&D until downstream products i.e. SAJI cooking oil, marjerin, susu pekat and the latest one is SAJIMEE ada di sini. Terbaek la!😎

.

SIME DARBY – hanya booth menjual ALIF food products i.e. sardine, lontong, pelbagai jenis bubur & various food products yg bole dimasak cepat/segera. Mana pergi product lain such as ALIF cooking oil, sunbeam, corn, vegetables and other end products? ermm…😕

Apapon, I’m enjoyed my day with beloved family. Inilah masa berkualiti bersama keluarga. “Thanks abah bawa pergi jalan-jalan…”😉

…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on July 27, 2011, in event | peristiwa, photography and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Chek mana nak cari kedai 1 Malaysia nie… area shah alam ngan pj ade ke?… klu ade tpt yg jual murah dan berkualiti… nape perlu membazir… bole test market…

    • k.nor…kedai satu msia skrg dh launching kat stesen LRT kelana jaya. Bole pegi…rsnya bole tahan. Malahan ada mcm2 lagi products. Kalo ko ada tgk rancangan 360 kat tv3 hr rabu lepas, ada masok tv. Hikhikhik…jom nnt kita g serang kedai rakyat 1Malaysia~!!

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: