Monthly Archives: September 2011

Hangatnye lebaran; seronok jalan-jalan raya

Assalamualaikum sahabat & readers~! 😉

 

25sept 2011; it was exciting!!!  :mrgreen:

Pejam celik…Syawal kini di penghujung. Di saat ini, kehangatan aidilfitri masih lagi terasa. Mana TAK nye… jemputan ke majlis makan-makan masih rancak walaupon kini berada di weekend terakhir Syawal pd tahun ini. Aku jgk TAK ketinggalan.. malahan semangat kunjung-mengunjung nih masih belom berakhir. Ditambah pula dgn kelapangan utk jumpa Mid & Dote it was really enjoyed jenjalan raya dgn miDot!!!

mid & dote 😉

 

As planned… kesempatan ini ktorg manfaatkan utk berkunjung ke rumah kengkawan yg berbesar hati “open door” kat umah masing-masing. Terima kasih yer… 😉

 

Perjalanan merentasi highway PLUS mmg menyeronokkan!! Bandak Tasik Puteri -> Gombak -> Putra Height -> Putra Avenue… ohhhhh, seronoknyer 😆

 

JOM aku sharing our journey with all  😎

 

10.30 a.m. ; Bandar tasik puteri, rawang…

Tuan rumah: En. Samsol

Thanks sbb sudi menyediakan pelbagai juadah pembuka selera ktorg! Ada rendang ayam, nasi impit, kuah lodeh, sambal udang, bihun goreng, karipap panas & mini cheese tart…memang suasana mcm minggu awal syawal la!!! 😉

 

 

12.30 p.m. ; Jalan 10, Gombak…

Tuan rumah: Farah

Wah…ko MEMANG rajin la masak2 nih! I loike… Tenkiu for the homemade mee curry! Mmg best la…  😎

 

 

2.30 p.m. ; putra heights

Tuan rumah: Dote 😉

Hah… BIG thanks to umi Dote yg sudi menyediakan juadah lazat utk kitaorg. Hidangan istimewa nasi “hujan panas” with rendang ayam pencen, kari daging, sayor campur mmg menyelerakan. Plus ada sambal udang petai plak, wah…aku makan TAK hengat dunia la erk. TAK cukop dgn menu utama…lps solat, aku sambong dgn lemang & pencuci mulut plak. Tenkiu umi & walid dote yg masak2. TQVM gaks kat dote yg request umi & walid masak mcm2 nih…hihihi 😀

 

 

4.00 p.m ; putra avenue

Tuan rumah: kak Anis

Last call… TAK sangka kak anis rajin nak masak plak. Bab makan…of cos la jgn tolak rezeki kan, hikhikhik. Sempat jgk kak anis masak shepherd’s pie & mee bandung. Shepherd pie tuh…mmg best la 😀

 

...TQVM tuan-tuan rumah for hidangan yg lazat, best~! 😀

 

and…

 

It was surprising!!!

Thanks a lot for a wonderful birthday gift. It was really fulfilling my wish!!! ALHAMDULILLAH…

 

Seronok & exciting… they’re brought me a CASIO Sport watch! I love it so much…purple watch is cool 😎

This present was really meaningful…dorang nih tau ajer aku nk beli sport watch for myself this year & this sweetest gift from luvly frenz yg nakal!!! Hey sis…u’re really surprising me!!! Luv u lots, sismid & dote 🙂

 

 

All above… this Syawal 1432H was really memorable month for me. Terima kasih Allah atas segala limpahan rezeki ini. Alhamdulillah.

 

😎

…bila aku rajin menulis (“,)

Advertisements

Alhamdulillah; Syukur is the heart of life

23sept 2011; “Terima kasih ya Allah! Terima Kasih! Alhamdulillah, nikmat yang Engkau berikan kepada ku amat banyak! Syukur padaMu, ya Allah!”

 

Assalamualaikum sume… lama rasanya TAK update dgn coretan yang terbaru. Ewah…padahal sempat jgk update galeri snapshots last Sunday. Ekekeke… 😎

 

Di saat aku menulis skrg nih, hati aku dilimpahi dgn penuh rs kesyukuran. Terima kasih Allah kerana aku masih teros bernafas & berpeluang utk memperbaiki diri, iman serta bole berkongsi rasa dgn sume. Hari ini aku terpanggil utk mencoret about this feeling. Ye…utk mengingatkan diri sendiri (& kamu jugak!!) agar TAK sekali2 kita berhenti utk mengucapkan syukur.

 

In fact, syukur is the key to success. We must always thank Allah.

Kadangkala dlm hidup kita TAK pernah sedar bahawa Allah dah melengkapkan hidup kita dgn benda-benda yg kita perlukan utk jalani hidop dgn sempurna. Namun aku pasti, ramai yg sedar Allah akan sentiasa berikan yg terbaik buat kita. Adakah kita bersyukur dgn apa yg kita dpt ini? Apakah kita hargai setiap yg kita dpt ini sbg satu nikmat?

Seperti dlm Surah Ar-Rahman, Allah menekankan ayat ini sebanyak 31 kali.

“Maka nikmat Tuhan kamu yang mana satukah yang kamu dustakan?”

[Surah Ar-Rahman]

Lupakah kita benda yg kita perolehi itu pastinya sesuatu yg Allah dah rancang utk kita, dan Dia tahu itu adalah sebaik-baik perkara yg bersesuaian dgn fitrah diri kita. Bukankah Allah itu sebaik-baik perancang? Segala sudah diatur rapi, kerana dgn kebesaran Allah s.w.t… kita TAK pernah ada istilah kebetulan ataupon bernasib baik dlm hidup. Semuanya adalah ketentuan Allah mengikut kemampuan kita masing2. Setiap sesuatu itu adalah ujian bg orang2 yg beriman.

 

Apa yg kita tahu tentang syukur? Kengkawan… apabila kita redha dgn segala ujian yg menimpa, itu adalah suatu bentuk kasih dan tarbiyyah Allah buat kita. Bila hati ini belajar mengucapkan syukur, kita akan REDHA. Dan ia bertambah cantik apabila disertai dgn tawakal dan kebergantungan sepenuhnya terhadap rahmat Allah yang maha Pemurah. JANGAN pernah berhenti yakin dgn adanya rahmat Allah. Inilah sebenarnya kenikmatan bersyukur.

 

“Boleh jadi mahu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”

 [Surah Al-Baqarah; 216]

 

 

 

Orang yg TAK bersyukur adalah orang yg lupa diri.

 

Manusia itu mudah lupa, lalai & leka dgn nikmat Allah yang terlalu banyak TAK terkira ini…

Kadang-kadang kita lupa nak berterima kasih kpd Allah hingga beribadah kepadaNya kita lupa..kita lalai.

Kadang-kadang kita terlalu banyak merungut, “Kenapa aku tak dapat yang ini? Kenapa Allah kasi aku yang ini?!”

Kadang-kadang kita TAK sedar, Allah hanya meminjamkan kekayaanNya kpd kita.

 

Ya Allah…malunya aku kepadaMu. Engkau lebih tahu apa yg terbaik utk hamba-hambaMu. Aku bersyukur ats segala rahmat rezekiMu. Terima kasih Allah.

 

Kengkawan sume… janganlah kita lupa, setiap apa yg kita perolehi adalah kerana pemberian Allah. Wa’allahualam.

 

😉

…bila aku rajin menulis (“,)

…my lens; in a traffic jam

18sept 2011; spending time with my snapshot collection!

 

And…i found this in my folder!!! 😉

 

 

Just flash in mind when see this photo… what is the attitude of people dlm sebuah negara yg MERDEKA? Dimanakah letaknya sikap hormat-menghormati sesama manusia biarpun kita di jalanraya?

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

I took this snapshot while stuck in a traffic jam on the way to the office (recently snaps with my handphone camera…). As we know, kesesakan lalulintas memang TAK dapat dielakkan kat Kuala Lumpur. But… kesesakan lalulintas nih was not just bcoz too many vehicles, it is also due to ada dlm kalangan kita yg pentingkan diri sendiri, and don’t respect other road users.

Fikir sendirilah… 😎

…bila aku rajin menulis (“,)

%d bloggers like this: