Monthly Archives: November 2011

Ma’al Hijrah; Salam 1433H

26nov 2011; Persefahaman Asas Perpaduan Ummah – Ma’al Hijrah 1433.

Assalamualaikum sahabat & readers. Dlm kecemburuan masa sejak kebelakangan ini, namun aku tetap mencari kelapangan utk mencoret di sini. Aku TAK mahu pentas utk aku berkongsi sesuatu dgn kengkawan ini hilang ditelan masa sibuk. Ia adalah sesuatu yg TAK patot 😉

Rasulullah SAW bersabda, “Waktu itu telah berputar sebagaimana biasa sejak ALLAH menciptakan langit dan bumi. Satu tahun ada 12 bulan, di antaranya empat bulan haram. tiga bulan berturut-turut, iaitu Zulkaedah, Zulhijah, Muharam, dan satu lagi ialah Rejab yang terletak di antara Jamadilakhir dan Syaaban.”

[Hadis Riwayat al-Bukhari]

 

ALLAH SWT berfirman (maksudnya), “Sesungguhnya bilangan bulan di sisi ALLAH adalah 12 bulan sebagaimana ketetapan ALLAH ketika DIA menciptakan langit dan bumi. Di antaranya ada empat bulan haram. Itulah (ketetapan) agama yang lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan yang empat itu.”

[Surah at-Taubah, 9: 36]

Pejam celik pejam celik…hari ini kita berada di penghujung tahun calendar Islam. 12 bulan berakhir dgn bulan Zulhijjah…apakah yg telah kita capai?? Tentu skali ramai yg TAK sedar dgn pencapaian yg diri kita telah kecapi melalui bulan-bulan dlm calendar Islam ini. Ermmm…itulah kelemahan kita sume (termasoklah diri sendiri… muhasabah nih). Masa berlalu begitu pantas dan kita seperti membiarkan ia berlalu.

 

Muharam menandakan bermulalah tahun baru dlm calendar Islam. Muharam ialah bulan yg mulia. Di bulan ini jgk, kita digalakkan berpuasa & meningkatkan ibadat-ibadat sunat (i.e. solat di malam hari). Inilah keindahan Islam… memulakan tahun baru dgn melaksanakan amal ibadat yg mana sejurus selepas itu kita berusaha terus melakukannya di bulan-bulan yg akan datang. Subahanallah. Usahlah aku mencoret ttg kelebihan berpuasa serta solat2 sunat malam kerana aku phm dlm kalangan kengkawan sume sudah tahu ttg fadilat amalan tersebut.

 

Disebutkan di dalam al-Quran yg bermaksud: “Sesungguhnya, orang-orang yang beriman, berhijrah dan berjihad di jalan Allah, mereka itu mengharapkan rahmat Allah dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”

[al-Baqarah: 218]

Hence…i wish all of muslims SALAM MAAL HIJRAH 1433. Berjuanglah kita utk berHIJRAH menjadi lebih baik daripada tahun yg lepas. Berusahalah memperbaiki diri kita dlm pelbagai aspek termasuklah ibadat, amal & ihsan. Semoga Allah melimpahi kita semua dgn rahmatnya, rezeki yg diberkati, kebaikan di dunia & akhirat serta diberikan kesihatan yg baik sepjg tahun akan datang.

“Sesiapa yang berhijrah di jalan Allah, nescaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezeki yang banyak. Sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai ke tempat yang dimaksudkan), maka sungguh telah tetap pahalanya di sisi Allah. Dan adalah Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang..”

[an-Nisaa:100]

Ingatlah… “bekerjalah kita seperti kita akan hidup 1000 tahun lagi, beribadatlah kita seperti kita akan mati pada esok hari”. Wa’allahualam.

 

**jangan lupa baca doa akhir tahun & awal tahun yer…

😎

…bila aku rajin menulis (“,)

PIPOC 2011; good platform for palm oil industry

17nov 2011; PIPOC 2011

Salam sume kengkawan. Terasa lama TAK dpt luangkan lebih masa utk blogging. Fuh…komitmen utk berkongsi cerita di sini semakin berliku. Namun itu bukan alasan buat diri aku utk terus mencoret tentang apa yang aku fikirkan. InsyaAllah.

 

Back to the track… “PALM OIL – Fortifying & Energizing the World” – inilah tema PIPOC 2011 yg berlangsung drp 15-17 Nov 2011 lalu. International Palm Oil Congress (PIPOC) ini program anjuran Malaysian Palm Oil Board (MPOB) adalah the biggest event for the palm oil industry. This year program was held at KL Convection Center, KL. As usual…this program is filled with conferences, paper presentations and exhibitions.

 

Tahun nih, aku berkesempatan utk berkunjung ke PIPOC. Bos kasi greenlite to visit the exhibition. Yeah…for myself this is good opportunity to get info on the latest development in technology for palm oil industry. Even I’m NOT participating in conferences, paper presentations… visit exhibition is more than enough. 😎

 

Let me share a few snaps during my visit…

Oh ya…fyi, aku g PIPOC dgn my colleagues – Mai, Tiqa & Hairie. Perjalanan kami yg BEST…& penat juga sbb bukan saja TAK cukup masa (nk visit all booths) tapi TAK cukop tangan nk bawa “doorgift” drp exhibitors. Apapon, alhamdulillah 😉

 

visitor tag

 .

MPOB booth at the entrance - the organizer!

.

.

Antara booths yg kitaorang singgah.. Alfa Laval with their latest product Waste Decanter for effluent solid, Valmatic Valves with Miyawaki Steam traps, Sweco with their screen, SpiraxSarco, Viskers Hockins, EATON etc.

.

Besteel Berhad with their TILTING Sterilizer. Ini memang menarik minat kami. Tambahan lagi, kitorg dapat penerangan drp Mr. Quah yg merupakan CEO & creator…mmg 1 perbincangan yg best. Bukan sekadar dpt penerangan berkaitan, tapi kitaorg dpr bertanya tentang mcm2 termasuklah maintenance incur cost, advantages compared to others types, cooking quality etc.

Just sharing…this Tilting Sterilizer used hydraulic pump system to discharge the sterilized FFB. By using single cooking peak, it cooks FFB in horizontal like conventional type. Concept is the crop will equally sterilized. Beside that no need the cages in the sterilizer in order to reduce fruit bruised and losses. All above, in my view…this is combined sterilizer with conventional and oblique types. If we have a chance to visit the mill that operated this type of sterilizer…itu mmg peluang yg terbaik. Hehehe…

.

SAM McCoy…with their shaftless conveyor. SDP mills memang dah guna this types of conveyor. Hihihi…

.

In my view…PIPOC is the event which providing a strategic platform for interaction of the many facets of the industry including current issues, developments, innovations, opportunities and challenges.

“Palm Oil — Fortifying and Energising the World” will focus on palm oil as the powerhouse in the oils and fats market and advances in the industry, including the need to balance its growth in harmony with the environment for sustainable development.

[Malaysian Palm Oil Board (MPOB)]

…bila aku rajin menulis (“,)

TPM workout; challenges toward excellence

Assalamualaikum sahabat & readers.

 

“TPM??? Apa yang dia merepek ni?”

“Apa program TPM nih?”

“Kat banner tulis 5S, tp dia nih dok sebot TPM plak?? biar betol…?”

 

Hahaha…aku percaya persoalan ini yg akan bermain di fikiran sume bila tengok tajuk coretan aku kali ini. Let me share my understanding about it with all. Kalo ada readers yg tahu tentang TPM nih..jom kongsikan bersama di sini. Aku amat alu-alukan. Sama-sama la kita berkongsi ilmu.

9nov 2011; Betulkan yang biasa, Biasakan yang betul!!!  😎

Inilah slogan yg digunakan utk Program TPM kami. FYI, slogan nih telah terpilih di antara 4 slogan yg dicipta oleh warga pekerja model mills. Slogan nih nmpk biasa (malah mmg familiar pon…), tapi yg penting adalah keberkesanan message yg ingin diterapkan dlm diri setiap pekerja bg memastikan budaya kerja yg betul diamalkan  😀

TPM – Total Productive Maintenance.

This is our BIG challenges that to be established & workout in 6 model mills. TPM ini suatu budaya kerja yg memfokus ke arah meningkatkan kecekapan melalui penglibatan semua pekerja. Our target is to improve productivity, efficiency and eliminate losses. Secara TAK langsung… this culture will give intangible affect to improve in OER, reduce in breakdown, & efficient in COST!!! Beside that, at the same time, the goal of the TPM program is to markedly increase employee moral & job satisfaction.

Hah… kalo sebot 5S, bole dikatakan hampir sume orang tahu. Ada yg TAK tahu???  TAPI apa yg ramai mungkin TAK tahu, 5S adalah foundation of TPM. Problems cannot be clearly seen when the work place is unorganized, isn’t it?  Cleaning & organizing the workplace helps us to uncover problems. I believe by making problems visible is the 1st step of improvement. So… apa dia 5S tuh??? hehehe… Sort, Simplify, Sweep, Standardize &  Sustain (kalo aku TAK hafal,malunye.. alhamdulillah).

 

Then, in this stage 8 pillars are carried in the development of TPM activity. What are the 8 pillars?? hehehe… Autonomous Maintenance, Planned Maintenance, TPM Center, Training & Education, Quality Maintenance, Early Equipment  Management (EEM), ESH & Continuous Improvement. However…in our establishment of this new working culture, we are focusing into 4 pillars (in bold bullets). We believe other 4 pillars will coming in over the time. Beside that, activities which related to Quality Maintenance, EEM, ESH and continuous improvements is going-on in daily mill operations.

 

Workout program has been started!!!

Company has selected 6 model mills throughout the country. Program ini TAK akan berhenti setakat perasmian sahaja. TAPI pembudayaan ini hendaklah menjadi benchmark to other mills to adopt best practices in future. Di sebalik bole belajar sesuatu yg baru (tentang TPM nih…), CABARAN yg menanti di depan amat besar. InsyaAllah… with concept work together, it’s easy to have the courage to stand behind everything we do 😉

Today, we launched the 5S & TPM Program in Gunung Mas Mill, Johor’s model mill. In 2 hrs launch event,  our Head Plantation Upstream bukan saja merasmikan program ini, malah beliau juga melawat mill utk meninjau sejauh mana aktiviti TPM ini telah berjalan di sini. Bear in mind, this launching means Gunung Mas Mill is officially be a Model Mill for Johor Region.  Aktiviti TPM akan terus berjalan sehingga TPM ini menjadi budaya kerja bg semua warga kerja di sini…and sustain as mill best practices.

 


Hey...it is our attitude, not our aptitude, that determines our altitude.

Our challenges did not stop here. TPM achievement is to brings maintenance into focus as a necessary and vitally important part of the operation.

Ya Allah, berilah kekuatan kepada kami untuk melaksanakan tanggungjawab ini dengan amanah dan limpahi kami dengan ilmu-ilmu yang bermanfaat agar dapat dijadikan bekalan untuk mencapai kejayaan. Amin.

|.s.e.L.f.L.e.n.s.|

😎

…bila aku rajin menulis (“,)

%d bloggers like this: