Aidiladha; Makna Sebuah Perhimpunan

9nov 2011; 13 zulhijjah 1432H.

Rasanya masih belom terlambat utk aku mengucapkan Salam Aidiladha kpd sume sahabat & readers. Hari ini merupakan hari tashriq yg ke-3 & masih ada lg aktiviti korban yg dijalankan di seluruh pelosok dunia. Ibadah korban adalah ibadah yg mulia di sisi Allah s.w.t. (Nikmat Aidiladha posted 4/11/2011).

 

Kali ini aku ingin berkongsi dgn sume cerita perhimpunan sempena Aidiladha pd tahun ini. Di sebalik ibadah haji yg merupakan perhimpunan perdana umat Islam di Tanah Suci bg mengerjakan HAJI… aku jgk TAK terlepas utk menghadiri majlis perhimpunan sempena Aidiladha pd tahun ini.

 

Assistant Managers Seminar 2011
2-3nov 2011; One World Hotel…program berkampong utk Assistant Managers Sime Darby Plantation estates & mills. Inilah aku katakan PERHIMPUNAN kerana program ini mmg dirangka khas sbg medium utk menyampaikan amanat & hala tuju SD Plantation for this year 2012. Top management of SD Plantation Upstream Malaysia was organizing the 2 days seminar for delivering the messages to all of us. “Committed to Excellence – Yield, OER & Cost 11/12”. Wah…program amat padat dgn pelbagai activities including paper presentation & team building. Di samping itu, ktorg diraikan jgk dgn Welcome Dinner on the 1st nite. Ada artis jemputan…hehehe. On top of everything, the challenges is tough! We have to work hard…and work smart 😀

Assistant Managers' Seminar 2011

Welcome Dinner..wehhooo😉

Special appearance...haha

ka mate...ka mate... ka ora...ka ora!!! pu uruu..pu uruuu😀

chasing a dream & get into the zone!!!

raise the tower..yes we did it!!!

with them... aa upane ka upane😉

 

Aidiladha ke Bahau
6nov 2011; 10 zulhijjah 1432H…

Alhamdulillah, selepas meraikan Aidilfitri pd Syawal yg lalu…sekejap je rs kita dh masok bulan Zulhijjah. Selain drp Ramadhan yg penuh dgn keinsafan & tersirat 1001 peristiwa, bulan Zulhijjah jgk sama HEBATnya. Peristiwa HAJI yg sarat dgn peristiwa dlm sejarah Islam, zulhijjah jgk penuh dgn keinsafan dlm menjalani ibadah korban.

Tahun ini, my BIG family meraikan Aidiladha di Bahau.
Fyi…Bahau nih kampong arwah nenek kesayangan ktorg. Nek Cik Jimah masih lg tggl di sana (dia sorg je pon yg tggl di N9 selama nih). Kami nih balik beraya di rumah Nek Cik Jimah la…hihi.

Disamping itu, peluang berhimpun di Aidiladha nih utk merapatkan ukhwah antara kami 2 keluarga. Nek Cik Zizah (kembar nek cik jimah) jgk ada wat korban seekor lembu & menjempot anak2 sedara mereka (mak pak ktorg la…ktorg pangkat cucu) balik ke kampong Bahau utk kenduri.

JOM aku kongsikan keriohan kami sempena Adiladha kali nih.

KORBAN...tanda ketaqwaan hati🙂

happy birthday Nek Cik "si besar & si kecil"...dlm sejarah sambot birthday bersama. Nek Cik ktorg kembar yer😉

ktorg beraya Aidiladha di Bahau...

mcm2 ada - pulut kuning, rendang, laksa & juadah best di aidiladha...tentu skali sop GEARBOX!!

seronoknye kami mendengar cerita-cerita Nek Cik...(ni masa ktorg singgah umah Nek Cik before balik ke KL hari Isnin hrtu..makan2 & borak2 la...paling best ada ns goreng ala-ala masakan arwah nenek, rindunye) Nek Cik Jimah skrg yg simpan sejarah salasilah keluarga sebelah arwah nenek😉

Walaupon atok TAK bersama2 kami di hari raya, TAPI ktorg dh berkumpol malam raya kat umah atok utk majlis tahlil & takbir raya. Best2…!!! Sonoknye jupe sepupu sepapat yg giler2…😎

persiapan menjelang aidiladha di umah atok...rendang paru my BIG family's favorite😀

amani cayang...jd mandor di tepi kuali!!!

first trial...kak nor is our masterchef to be😉 "Nor, tolong blaja wat rendang paru oit..."

 

malam raya aidiladha - berkumpul sama-sama di umah atok😉

…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on November 9, 2011, in event | peristiwa and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Hahaha… Chek ado gak gambo donut ngan apam polkodot tuh ye… Chek rendang semua aku dah pernah buat… fedback dr opis aku semua kata sedap… tapi aku tau masak dlm kuantiti yg kecik je la ye… yg utk ‘Satu Hati Keluarga Harmoni’ belom tentu lagi…hahaha

    • Nor…kena gak masak bg ktorg rasa. Ingat…ktorg nih kan high taste!!! hehehe…
      Btw, aku akan sokong apa jua yg ko masak & kasi kritikan yg membina. As i told…u’re masterchef to be…sbb blom ada vacancy lagi utk masterchef “1 hati keluarga harmoni” hihihi…

      * tolong wat egg tart nor…susah nk cari yg sedap skrg nih *wink*

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: