TPM workout; challenges toward excellence

Assalamualaikum sahabat & readers.

 

“TPM??? Apa yang dia merepek ni?”

“Apa program TPM nih?”

“Kat banner tulis 5S, tp dia nih dok sebot TPM plak?? biar betol…?”

 

Hahaha…aku percaya persoalan ini yg akan bermain di fikiran sume bila tengok tajuk coretan aku kali ini. Let me share my understanding about it with all. Kalo ada readers yg tahu tentang TPM nih..jom kongsikan bersama di sini. Aku amat alu-alukan. Sama-sama la kita berkongsi ilmu.

9nov 2011; Betulkan yang biasa, Biasakan yang betul!!! 😎

Inilah slogan yg digunakan utk Program TPM kami. FYI, slogan nih telah terpilih di antara 4 slogan yg dicipta oleh warga pekerja model mills. Slogan nih nmpk biasa (malah mmg familiar pon…), tapi yg penting adalah keberkesanan message yg ingin diterapkan dlm diri setiap pekerja bg memastikan budaya kerja yg betul diamalkan 😀

TPM – Total Productive Maintenance.

This is our BIG challenges that to be established & workout in 6 model mills. TPM ini suatu budaya kerja yg memfokus ke arah meningkatkan kecekapan melalui penglibatan semua pekerja. Our target is to improve productivity, efficiency and eliminate losses. Secara TAK langsung… this culture will give intangible affect to improve in OER, reduce in breakdown, & efficient in COST!!! Beside that, at the same time, the goal of the TPM program is to markedly increase employee moral & job satisfaction.

Hah… kalo sebot 5S, bole dikatakan hampir sume orang tahu. Ada yg TAK tahu???  TAPI apa yg ramai mungkin TAK tahu, 5S adalah foundation of TPM. Problems cannot be clearly seen when the work place is unorganized, isn’t it?  Cleaning & organizing the workplace helps us to uncover problems. I believe by making problems visible is the 1st step of improvement. So… apa dia 5S tuh??? hehehe… Sort, Simplify, Sweep, Standardize &  Sustain (kalo aku TAK hafal,malunye.. alhamdulillah).

 

Then, in this stage 8 pillars are carried in the development of TPM activity. What are the 8 pillars?? hehehe… Autonomous Maintenance, Planned Maintenance, TPM Center, Training & Education, Quality Maintenance, Early Equipment  Management (EEM), ESH & Continuous Improvement. However…in our establishment of this new working culture, we are focusing into 4 pillars (in bold bullets). We believe other 4 pillars will coming in over the time. Beside that, activities which related to Quality Maintenance, EEM, ESH and continuous improvements is going-on in daily mill operations.

 

Workout program has been started!!!

Company has selected 6 model mills throughout the country. Program ini TAK akan berhenti setakat perasmian sahaja. TAPI pembudayaan ini hendaklah menjadi benchmark to other mills to adopt best practices in future. Di sebalik bole belajar sesuatu yg baru (tentang TPM nih…), CABARAN yg menanti di depan amat besar. InsyaAllah… with concept work together, it’s easy to have the courage to stand behind everything we do😉

Today, we launched the 5S & TPM Program in Gunung Mas Mill, Johor’s model mill. In 2 hrs launch event,  our Head Plantation Upstream bukan saja merasmikan program ini, malah beliau juga melawat mill utk meninjau sejauh mana aktiviti TPM ini telah berjalan di sini. Bear in mind, this launching means Gunung Mas Mill is officially be a Model Mill for Johor Region.  Aktiviti TPM akan terus berjalan sehingga TPM ini menjadi budaya kerja bg semua warga kerja di sini…and sustain as mill best practices.

 


Hey...it is our attitude, not our aptitude, that determines our altitude.

Our challenges did not stop here. TPM achievement is to brings maintenance into focus as a necessary and vitally important part of the operation.

Ya Allah, berilah kekuatan kepada kami untuk melaksanakan tanggungjawab ini dengan amanah dan limpahi kami dengan ilmu-ilmu yang bermanfaat agar dapat dijadikan bekalan untuk mencapai kejayaan. Amin.

|.s.e.L.f.L.e.n.s.|

😎

…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on November 12, 2011, in event | peristiwa, profession and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. Chek rumah aku pon dah ada 5S… nie semua kerja abg la nie… mentang2 dia juruaudit 5S kat tpt keje dia…sampai ke rumah dibawaknye…

    • bagos la nor…aku kat umah, ada jgk serapkan sket2 amalan 5S tuh. Sudu2, pinggan2 kat dapur susunatur kena ikot kategori & size. Tempat sampah…gunakan konsep recycle. Hahaha…termasoklah bab yg kat depan tuh (i.e. newspaper) mmg dh susun ikot brand newspaper TAPI masok muzium daa….hahahaha😀

  2. Hehehe….ade satu lagi S yg org slalu buat bila kena audit….tau ape…SOROK,…

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: