Arwah nenek; genap 7 tahun

Assalamualaikum sahabat & readers~!

 

17march 2012; kenduri arwah nenek🙂

 

Riohnyer.. lama rsnye tak berkumpol sanak saudara. Maklum saja la sumenye sibok. Seperti yg dirancangkan… kami sume berkumpol sempena program kenduri arwah nenek kesayangan kami yg telah kembali ke rahmatullah genap 7 tahun pd 18 march 2012.

 

Atok mmg berhajat utk mengadakan kenduri arwah & telah diwar-warkan kpd ktorang sume seawal bulan december 2011 lalu. Wah…awal gtu. So,ktorang semua (pakcik, makcik, sepupu sepapat) telah dimaklumkan utk mark our dairy la…

 

Macam biasa..aku mestilah datang seawal hari utk tolong2 apa yg patot. Program kenduri sebelah malam tuh… ktorang plan order je, tapi ats permintaan atok…ktorang kena masak lauk tambahan rendang paru & ikan bakar!!! Itulah sbbnye keje2 persiapan bermula drp pagi. Mak aih…riohnye berkumpul memang dijangkakan. Sambil bekerja, sambil2 la ktorang bertukar-tukar cerita. Makan-makan pon tak lupa. Ada kerepek-kerepek (makdak beli kat Bandung…hikhikhik), kuih muih serta buah anggur sebakol. Wow… sambil buat keje, sambil makan jugak. Seronok…!

 

persiapan ikan bakar... fav ktorang ikan pari!!!

aku pon tolong apa2 yg patot...hehehe

 

Bila dah berkumpol, kenalah sediakan juadah makan tghari. Hahaha…nak masak 2-3 jenis lauk pon, kecohnya mcm nk masak utk lauk kenduri. Makcik la jd masterchef. Lunch break ktorang dgn lauk sambal ikan keli, sayur kacang pjg goreng, pucuk paku masak lemak cili padi & sotong bakar. Yummy… hot served hokey~!😉 Atok makan banyak. Yelah..seronok makan bersama cucu-cucunya yg kecoh-kecoh belaka.

 

Lepas Isyak… tetamu jemputan drp surau pon smpai. Alhamdulillah… majlis berjalan lancar spt yg dirancangkan. Saudara-saudara lain yg dijemput pon tak ketinggalan hadir memeriahkan majlis ktorang. Nektam, paklong Noh, pakngah Nan, pakdak Din, maklang Suraya sumenye dtg bersama keluarga masing-masing. Hehehe… Oleh sbb kaki aku blom pulih sepenuhnya, jadinye aku tak dpt nk focus utk snaps itu ini sempena majlis. Ermm… kongsi cerita pon jadilah. Makanan pon semeriah tetamunya. Bukan setakat juadah catering yg ktorang order. Ada gak muffin, puding caramel & buah-buahan. Nak jugak wish TQ kat makdak yg sempat buat muffin & kaknor on her best homemade puding caramel. Yang nih menu utk kita-kita ajer…hehehe.😀

 

Aku betol-betol rindukan arwah nenek. Macam-macam aku rindukan tentang arwah. Especially bila terkenangkan setiap kali aku sakit kaki sbb bersukan or whatever, mesti minta nenek tolong urutkan. Skrg…sume itu jd kenangan. Kalo pasal masakan arwah, memang sukar utk dilupakan. Walaupon kini menu turun-temurun telah diwarisi kpd makcik-pakcik aku, tp yg original taste tu masih kuat dlm sanubari aku.

Ya Allah, cucurilah rahmat ke atas roh arwah Ramlah binti Bibah. Tempatkanlah nenek dalam kalangan hamba-hamba yang Engkau kasihi dan sayangi. Amin.

…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on March 19, 2012, in event | peristiwa, notes | nota and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: