Kisah Ketika Tangan dan Kaki Berkata

Ketika Tangan dan Kaki Berkata

Akan datang hari
Mulut dikunci
Kata tak ada lagi

Akan tiba masa
Tak ada suara
Dari mulut kita

Berkata tangan kita
Tentang apa yang dilakukannya
Berkata kaki kita
Kemana saja dia melangkahnya

Tidak tahu kita
Bila harinya
Tanggung jawab, tiba

Rabbana
Tangan kami
Kaki kami
Mulut kami
Mata hati kami
Luruskanlah
Kukuhkanlah
Di jalan cahaya
Sempurna

Mohon karunia
Kepada kami
HambaMu
Yang hina

 

Assalamualaikum sahabat & readers~!

 

12june 2012; masih demam EURO 2012?😆

Cerita hangat masih tentang football EURO yg sdg berlangsung skrg. Tapi kehangatannya pada aku tak mcm World Cup fever. Dan…aku tetap menjadi diri aku sendiri.

Lama rasanya aku tak mencoret tentang kerohanian. Takot juga bila jiwa rohani ini semakin merundum ke belakang. Yang sebenarnya eloklah kita membawa jiwa rohani ini seiringin dgn jasmani kita agar setiap langkah yg kita aturkan tak akan tersasar drpd landasannya.

 

Bila aku bermuhasabah diri, membelek2 nota dan rujukan ttg ilmu jiwa ini… aku terjumpa lirik lagu di atas nih. Di saat aku mencoret ini, adalah ketika aku terimbas kenangan mendengar kak Nora menyanyikannya secara live di Konvensyen Bidadari Dunia pd 25 March 2012 yg lalu. Subahanallah. Bukan kelunakkan suara kak Nora yg menerjah ke telinga aku, tapi lirik lagu yg dilontarkan oleh lidahnya benar-benar menusuk jiwa raga aku. Kekuatan spiritual di setiap liriknya benar-benar meluluhkan perasaan aku di kala pertama kali mendengarnya.

 

And guess what?! Aku tentu skali tak akan berhenti di waktu itu. Memang dah aku mcm tu…so, I work hard to find the song. 1stly aku ingat nih lagu terbaru kak Nora (maklumlah kata album baru “the voice of ummi” nk dipasarkan)…tapi rupa-rupanya aku silap.

Lagu Ketika Tangan dan Kaki Berkata ini adalah lagu lama. Dinyanyikan oleh penyanyi Indonesia. Aku sendiri pon tak kenal. Wah…aku kagum dgn penulisan liriknya yg bersahaja. Penghayatan penulis lirik ini terhadap Pengadilan Hari Akhirat sungguh sensitif dan extraordinary. Aku tak sangka sedemikian mendalam penghayatannya terhadap makna pengadilan di hari kiamat kelak hanya dengan sebaris ayat dalam surah Yaasin. MasyaAllah.

 

“Lirik yang dibuat Taufiq Ismail adalah satu-satunya lirik dahsyat sepanjang karier, yang menggetarkan sekujur tubuh saya. Ada kekuatan misteri yang tersimpan dalam lirik itu. Liriknya benar-benar mencekam dan menggetarkan.”

[Kata-kata Penyanyi Chrisye dalam Sebuah Memoar Musikal 2007 oleh Alberthiene Endah]

“Saya mendapatkan ilham lirik itu dari Surat Yasin ayat 65…” [Taufiq Ismail, Penulis Lirik]

 

Aku? Sesungguhnya kita semua sedar setiap amalan yg kita lakukan di dunia ini akan dihisab di akhirat nnt. Allah melihat akan setiap perbuatan kita dan Allah maha Mengetahui tiap-tiap yang nyata dan tersembunyi.

 

“Ketahuilah! Sesungguhnya Allah jualah yang menguasai segala yang ada di langit dan di bumi. Sesungguhnya Dia mengetahui keadaan yang kamu berada padanya (wahai umat manusia) dan pada hari umat manusia itu kembali kepadaNya, maka Dia akan menerangkan kepada mereka segala yang mereka kerjakan, kerana sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan tiap tiap sesuatu.”

[Nur:64]

Aku mengingatkan diri aku (& kamu jugak), kita mestilah menjaga akhlak, tingkah laku dan perkataan kita. Semoga kita tergolong dalam kalangan orang-orang yg sentiasa mendapat keampunan & hidayah Allah.

😎

…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on June 12, 2012, in story | kisah and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: