Rumah Api Tanjung Tuan

Assalamualaikum sahabat & readers~!

1july 2012; blogging mood😀

Dah lama aku tak mencoret tentang mcm-mcm, isn’t it? Masa itu bukan milik kita, tapi masa yg kita ada hendaklah dicorakkan mengikut acuan yg kita dikehendaki…maksudnya ada priority la. So, wassup??? FLASH BACK…

 

>>> 26-27june 2012; Retreat session in PD!!!

Hah…dengar mcm santai je kan?? Tapi sebenarnya, 2D1N ni tak cukop utk ktorg discussing and brainstorming! No easy way to make sure TPM implementation in our mills sustained. Ochhhh…
Beside discussion session, ktorg tak lupa beriadah… riadah nih utk memastikan kecergasan & kecerdasan ktorg sume, hihihi. Guess where? Bos bawa ktorg g jogging di Hutan Rekreasi  Tanjung Tuan (actually dekat je dgn SD Bungalow Sri Bayu…ktorg start jogging drp chalet & balik ikot pantai, hehehe). Berlari hingga ke puncak lighthouse! Best…:mrgreen:

 

Pernah dengar Lighthouse Tanjung Tuan?!

Hah… ia merupakan antara yang tertua di Malaysia. Apa yg aku tahu… rumah api ini dibina pd thn 1819 oleh British semasa pemerintahan Stamford Raffles. Ia kemudian dibina semula pada tahun 1860 setelah menara yg asal musnah akibat perang.

 

Dari puncak Tanjung Tuan akan kelihatan pusaran air yang ganas yang menenggelamkan sekurang-kurangnya empat buah kapal perang Belanda dan Portugis pada tahun 1605.

[Wikipedia, ensiklopedia bebas]

 

Landmark… dekat dgn PNB Ilham Resort, PD. Hehehe…😀
JOM aku shared a few snapped with my phone.

Inilah Rumah Api Tanjung Tuan. Sbb kitorg naik dah lewat…tak bole nak masok dalam Rumah Api.

.

Pandangan Selat Melaka dari puncak Rumah Api. Look…boleh nampak ke pusaran air di laut tuh?? Hahaha…skrg dh tak de kot pusaran air yg ganas kat cni. Ntah la😉

.

Aku di puncak!:mrgreen:

It was my 1st outdoor activity after long rest from heavy movement. Alhamdulillah, aku berjogging menuju ke puncak. I’m first ok… lpstu Hairie, bos & Ah Meng (actually kitorg sama2 je smpai.. beza aku kat depan, sbb smpai kat puncak tuh, sume dah hampir2 nk pancit). Heehehehe…

.

TPM Team – “Betulkan yang biasa, Biasakan yang betul”

.

Yay😆

 

Retreat dah abes…now time to move! Hope everything goes well in year ahead. InsyaAllah.

…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on July 2, 2012, in event | peristiwa, travel | kembara and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: