Restaurant Nasi Lemak Ayam Kampong; …popular in Ipoh

Assalamualaikum sahabat and readers~!

14july 2012; iPoh mali….!

Pergh…memang aku tak expert jalan2 kat Ipoh nih. Nak jadi cerita… lepas abes keje around 6.30pm kat Elphil Mill, we’re decided to directly went for dinner prior check-in at Heritage Hotel.

Dah masok Bandaraya Ipoh after 45min travel from Sg. Sipot…kiri kanan teros…..pusing balik kat ctu gaks! Alamak aiii…dah sejam pusing-pusing, sesat rupanyer!!! Hahahaha…😀

Jadi… dptkan rescue drp Mira yg “orang Ipoh”, and surrender guna gps…we found Nasi Lemak Ayam Kampong Restaurant.

.

Location this restaurant at Jalan Ali Pitchay… landmark Ambank, restaurant Ns Ayam Golek Manjoi &  Balai Polis. Kalo drp Heritage Hotel nih…teros ke arah pusat bandaraya, roundabout amek no.12,teros until then jupe trafic light 4 juctions & Balai Polis at RHS,turn left and straight until see Ambank on LHS. Turn left…and look at Nasi Lemak Ayam Kampong Restaurant. Wah…teros jadi gps dah aku ni. Hikhikhik😆

What’s interesting?
This is my first time. So, bila nampak nama restoren je… dlm kepala teros terfikir kena makan nasi lemak ajelah. BUT I’m totally wrong…!

 

Di sini ada banyak pilihan makanan. Nasi Lemak Ayam Kampung tentulah yg istimewa. Selain main dish Nasi Lemak… kat sini juga ada pelbagai menu masakan Ala Thai atau Tomyam, seafood, western food & pelbagai pencuci mulut.

The best thing here…bukan saja makanan yg byk pilihan, facilities spt Surau, VVIP room dan toilets pon disediakan. Tempat makan 2 tingkat hokey…tp ramai yg pilih nk lepak kat luar ajer (kitaorang jugak~!). Bila hujan… masing-masing angkot pinggan cari tempat dudok kat dlm kedai plak. Nak jadi cerita kitaorg? when food just arrived, masa tuh hujan pon mula turun renyai2. Nasib baik ada table kosong kat koridor kedai, so takde lah berebot masok dlm kedai cari replacement table… hikhikhik😀

Operation hours daripada 4.30 p.m sampai jam 2.30 a.m. Memang santai la…

JOM aku shared my snapshots…jalan-jalan cari makan punya pasal!

Nasi Lemak Ayam Kampong…this is the specialty here.

Walaupon ini bukan my main choice… tp most of the tables ada at least sepinggan nasi lemak ni.😀

Nasi lemak pon ada pelbagai pilihan lauk lain. Ada sambal sotong, udang, daging & rendang kerang jugak.

.

Ada seafood & masakan ala Thai gaks. Ramai jugak pelanggan yg datang makan seafood/ala-carte ni. Seafood ada ketam, lala, udang galah, sotong, kerang & siakap.

Belut pon ada gaks. Dalam menu book ada belut masak pedas/sambal & tomyam belut. Hah…pilih la!

.

 This were my choice…!

Yeah…fried mix vege – a “A-” rated! coz still “bole tahan” sedap. I like this cooking style.

Garlic bread set also my choice tonite instead of steam rice😉

Don’t forget… ada western food too. Chicken chop, assorted sandwich & snacks.

.

Hah…look at assorted bubur manis. Ada bubur pulut hitam (favorite aku nih), bubur jagung, bubur cha-cha, bubur sagu, mangga sticky dan macam-macam la (ada yg aku tak tau nama nye..).

Aku just tengok jelah. Tak try…but I believe it’s look great and will have nice taste.😉

.

Aku…ofcos la tak lupa nak simpan kenangan. Kalo datang Ipoh… macam mesti singgah kat cni lagi.

.

Yeah…to all who are looking for dinner in Ipoh, let’s try it! Recommended hokey😉

…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on July 15, 2012, in food | citarasa and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. farah noorlin

    harga kat sini boleh tahan mahal…tapi kalau datang ipoh mesti cari nasi ganja…the famous food at ipoh…

    • Yurp…harga standard kedai seafood la. Btw…nnt sy nak mencari nasi ganja plak. for me…mmg susah nk jln2 kat Ipoh, sbb asyik sesat je. Haha😀

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: