Salam Ramadhan 1433H

“Allahumma sallimni ila ramadhan wa sallim li ramadhan wa tasallumahu minni taqabbalan”

Ya Allah selamatkanlah kami hingga bulan Ramadhan ke depan, dan pertemukan untuk bulan Ramadhan dan terimalah seluruh amal kami pada bulan Ramadhan.

 

Assalamualaikum sahabat & readers~!

17july 2012; Hilal Ramadhan 1433H 🙂

 

Alhamdulillah… pejam celik sedar tak sedar kita kembali bertemu dgn Ramadhan al-mubarak bg tahun 1433H, 2012. Seronoknya rasa hati ini tak dapat digambarkan. Persiapan nak sambot Ramadhan nih… tak kurang hebatnya. Maklumlah persiapan utk meraih pahala berganda drp Allah yang Maha Pemurah. Sonok… !

Kita sume sedia maklum… Ramadhan bulan berganda. Setiap apa saja yg dilakukan akan mendapat balasan berganda. Malahan nafsu kita juga turut berganda walaupun pd bulan nih syaitan dirantai oleh Allah.

Perasankah kita? …apabila kita membuat kesilapan sering kali kita menyalahkan syaitan/iblis yg menggoda kita. Tapi mengapakah kesilapan yg sama turut berlaku dlm bulan Ramadhan? Adakah rantai-rantai yg membelit kaki-kaki syaitan itu terlalu panjang hingga dpt mencapai bahu kita agar kita tertunduk pd instruction mereka?  No, no, no… ini adalah kerana nafsu telah bertapak di hati dan bermaharajalela di jiwa kita masing-masing (muhasabah diri..ermmm).

Sabda Rasulullah s.a.w. “Apabila datang bulan Ramadhan, dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan.”

 

Semoga dgn keberkatan Ramadhan tahun  ini kita akan dapat menggilap kembali hati kita yg pudar dan melumpuhkan nafsu-nafsu hitam yg bertahta di hati selama ini (azam aku & harap kamu jugak). Inilah masa yg perlu digunakan sebaik mungkin utk mendidik kembali nafsu kita yg selama ini dikongkong oleh syaitan. Ingatlah… berpuasa bukanlah sekadar berlapar semata-mata. Tetapi puasa adalah berlapar di samping mendidik nafsu dan peribadi manusia. Ini adalah jihad yg maha besar yg perlu dihadapi oleh setiap umat Islam.

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda,

“Berjihadlah kamu dengan lapar dan dahaga kerana pahalanya seperti pahala mujahid di jalan Allah (fi sabilillah) dan sesungguhnya tiada amalan yang lebih diperkenankan oleh Allah selain menahan lapar dan dahaga”

 

Bulan Ramadhan ini adalah anugerah Allah sbg lambang kasih sayang kpd hamba-hamba Nya. Allah tak mensia-siakan keletihan umatnya yg berpuasa sampaikan tidur di waktu siang juga dapat pahala (tidur lebih baik drp berkata yg sia-sia tau…). Begitu besarnya kasih sayang Allah pd kita. Oleh itu marilah bersama-sama kita menilai diri kita. Semoga tahun ini amalan kita akan semakin bertambah dan sempurna perlaksanaannya. InsyaAllah. Aku tak mahu termasuk dlm golongan yg menganiayai diri sendiri (& harap kamu jugak).

Sabda Rasulullah sa.w., “Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu.”

 

Di kesempatan ini jugak…aku ingin memohon maaf atas segala kekurangan, kelemahan sbg hamba Allah yg kerdil dlm perhubungan persahabatan, komunikasi yg keterlaluan dan setiap tingkah laku yg mengguris perasaan sama ada disengajakan atau yg tak disedari. Semoga kita dpt menempuh Ramadhan tahun ini dgn penuh keinsafan dan mendapat ganjaran pahala yg berlipat ganda.

 

Marhaban yaa Ramadhan 😀

…bila aku rajin menulis (“,)

Advertisements

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on July 17, 2012, in notes | nota and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. Ahlan Wa Sahlan Ya RamADHAN…InsyaALLAH sama2 kita raikan…

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: