Selami Ramadan; …memburu Lailatul Qadr

Daripada Aisyah r.a: “Apabila masuk malam 10 terakhir Ramadhan, baginda SAW menghidupkan malam dengan beribadah, mengejutkan ahli keluarganya bersungguh-sungguh dan uzlah (menjauhi) isteri-isterinya”.

(HR Bukhari & Muslim)

Assalamualaikum sahabat & readers~!

11aug 2012; misi mencari lailatu-Qadr.

Begitu pantas masa berlalu dan kini kita dah berada di fasa terakhir Bulan Ramadan iaitu fasa Pembebasan daripada Api Neraka. Sesungguhnya, di penghujung Ramadan inilah Rasulullah s.a.w meningkatkan amal ibadahnya lebih hebat drpd kebiasaan Baginda pd bulan-bulan lain dgn qiamullail, iktikaf dan sebagainya.

Pd 10 hari terakhir ini terdapat fadhilat yg cukup besar lantaran salah satu drpd malamnya merupakan malam yg lebih baik drpd 1000 bulan, iaitu malam Al-Qadr (Lailatul-Qadr). Lailatul Qadr telah diketahui umum sbg malam yg amat istimewa buat seluruh umat Islam berdasarkan ayat al-Quran dari surah al-Qadr .

Firman Allah s.w.t: “Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al-Qur’an) ketika Lailatul Qadar (malam kemuliaan). Dan tahukah kamu apakah Lailatul Qadar itu? Lailatul qadar itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar.”

(Al-Qadr: 1-5)

Lailatul qadr menghidupkan 10 malam terakhir Ramadan. Ya Allah, Ramadan semakin meninggalkan kami. Pd sisa Ramadan yg terakhir inilah, Allah melimpahkan kasih-sayangNya kpd kita semua. Beribadah di malam itu dgn ketaatan, solat, tilawah, zikir, doa dan sebagainya sama dgn beribadah selama 1000 bulan di waktu-waktu lain. 1000 bulan itu sama dgn 83 tahun 4 bulan. Betapa tinggi nilainya saat yg kita lalui sekarang. Malanglah kita sekiranya makin lemah dan cuai dlm melakukan ibadah meskipun Ramadan semakin hampir meninggalkan kita. Oh…ini utk mengingati diri aku sendiri (& kamu jugak).

Rasulullah s.a.w bersabda: “Barangsiapa melakukan solat malam pada saat Lailatul Qadar kerana iman dan mengharap pahala Allah, nescaya diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.”

(Muttafaq ‘Alaih)

Contoh yg ditinggalkan kpd kita oleh Baginda s.a.w wajar dijadikan pedoman di dlm mengisi hari-hari terakhir Ramadan ini. Kurangkan menonton televisyen atau mengunjungi pusat-pusat membeli belah. Inilah fenomena yg sering menghambat diri kita dewasa kini. Tidak kira sama ada ke bazar juadah utk membeli juadah berbuka, ataupon jalan-jalan membeli persiapan utk berhari raya. Ada ketikanya, kita terbuai dgn pelbagai program jual-beli hinggakan berbelanja berlebihan drp sepatotnya.

Ayuh… sama-samalah kita penuhilah malam-malam terakhir Ramadan yg menjadi rebutan para hamba-hamba Allah yg beriman dan bertaqwa dgn solat Tarawih, Tahajud, Tasbih, membaca Al-Quran, I’tiqaf, zikir, doa, istighfar dan sebagainya.

Rasulullah s.a.w bersabda: “Carilah Lailatul Qadar pada (bilangan) ganjil dari sepuluh hari terakhir bulan Ramadan.”

(HR. Bukhari, Muslim dan lainnya).

Sesungguhnya, Lailatul Qadr sengaja dirahsiakan oleh Allah sebagai ujian kpd kita dlm mencari rahmat dan cinta-Nya. Bagi mereka yg benar-benar beriman keghairahan mencari reda Allah menjadikan mereka begitu teruja meningkatkan pencarian ganjaran berlipat-ganda yg dijanjikan oleh Allah s.w.t. Sebaliknya bagi sesiapa yg alpa dan lupa, saat-saat ini seringkali dipenuhi dgn aktiviti persiapan hari raya yg menyibukkan hingga lalai utk beribadah dan terlupa promosi istimewa pembebasan daripada azab neraka yg dijanjikan oleh Allah di penghujung Ramadan. Nahuzubillahiminzalik.

JOM kita berusaha melipat-gandakan ibadah kita. Sama-samalah berdoa agar kita dpt bertemu Lailatul Qadr, semoga kita mendpt keampunan Allah s.w.t ats kejahilan kita & kita mendpt rahmat pembebasan drp api neraka yg menakotkan. InsyaAllah. Wa’allahualam.

😎

“Ke Arah Ramadan Yang Lebih Bermakna”
…bila aku rajin menulis (“,)

Advertisements

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on August 11, 2012, in notes | nota and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: