Monthly Archives: September 2012

Kritikan; …kerana itu aku belajar sesuatu #3

Assalamualaikum sahabat & readers~!

23sept 2012; waaa malasnya! opss…

Malas…walaupon free this weekend, tp mmg aku bermalasan utk updet my lovely journal. Penyakit malas ni ubatnya adalah diri sendiri. Ermmm…nk cerita apa?! *think*

Last week… bawa Saga abah masok Gunung Mas Mill. Pergh…dh kalo jalannye mcmni, bila hujan…paham2 la ye. Smpai je hometown, teros g basoh keta dlu 😆

.

Seronoknya…my beloved RUSH!

Berkilat kan?? wah… baru lepas full polish! hikhikhik 😀

Percaya tak…sekiranya yg ditemui menangis, kita pasti akn mengatakan bahawa org itu sedang bersedih. Jika org itu seronok ketawa, tentu sekali akn dikatakan dia sedang gembira. Hebat sekali Allah ciptakan komunikasi perasaan..subhanallah 🙂

Tapi…itu semua hanya persepsi fitrah manusia. Biarpon kita tersenyum lebar, hanya Allah mengetahui apa tersembunyi di dlm hati.

Nak cerita pasal persepsi…kita tak boleh nak puaskan hati semua orang dikeliling kita!

Kritik diri… tak siapa suka bila dirinya dikritik, tambahan pula kritikan itu tatkala berhadapan dgn perkara yg sukar utk dihadapi oleh diri sendiri. Dan mungkin juga kritikan itu datang drp orang-orang yg kita sayangi. Nak tak nak…kita tak dpt lari drp mendengar kritikan-kritikan org lain terhadap kita. Suka atau tak, kita mesti menghadapinya. Namun…apa yg kita boleh buat adalah mengubah persepsi diri terhadap kritikan-kritikan tersebut. Lihatlah dari sudut yg positif! Anggaplah kritikan itu sbg nasihat utk berubah menjadi lebih baik pd hari esok. Apa yg telah berlaku, jgnlah kita terlalu kesali. Setiap yg berlaku itu adalah ujian Allah. Bersyukurlah kita kerana Allah masih mengingatkan kita melalui ujianNya. Bersabarlah dan tenang dlm menghadapi semuanya. Setiap kesukaran pasti akan diberikan kemudahan. Allah Maha Adil.

“Jangan buat apa-apa, jangan cakap apa-apa, jangan jadi sesiapa… jika anda takut dikritik”

(Dr.’Aidh Abdullah Al-Qarni)

“What goes up must come down, and what was down eventually will get up again.”

Janganlah kita berputus asa dgn kritikan. Berusahalah untuk menjadi lebih baik setiap hari. Yea…motivasi diri sendiri (& kamu jugak!)

“If you have no critics, u’ll likely have no success” – Malcolm X

muhasabah diri …kerana itu aku belajar sesuatu #3
terima kasih Allah 🙂

…bila aku rajin menulis (“,)

Advertisements

Rioh raya; …kunjungan silaturrahim

Assalamualaikum sahabat & readers~!

9sept 2012; …macam REUNION!!!

Wah..actually aku tak tau mcm mana nk start cerita. It was so long not meet each other. And…tetiba tahun nih, aku rasa nak panggil diorang2 yg dekat area cni utk meraikan kunjungan aidilfitri kat umah aku. Orang tua-tua kata, “tetamu datang bawa rezeki…”

 
Jemputan via sms..mmg kelakar. you know why?? sbb a few of them dah lost my number in their phonebook. 1001 alasan pon..mcm tu la kalo dh “tua” – handphone jatoh longkang la, handphone missing somewhere la, handphone dah tak bley received incoming sms la…bla bla bla….mcm-mcm la kan?!! Apapon…rezeki nk berjumpa, ada jugak inisiatif Pah nk respon sms aku tuh. Alhamdulillah..bila dh tau undangan anonymous tuh drp aku, so…they’re planning! Aku pon planning gaks kat umah, nk masak apa yer?? hikhikhik… :mrgreen:

And…we’re met! Ya Allah…macam tak caya jupe dorg. Muka sama mcm dlu, kalo selisih pasar malam pon aku bole cam lg. Perghh…! Rindu beb…sbb dlu byk mende dorg nih buli aku. Ye ke?? hahaha… 😆

 

Dilla…ya Allah, mmg sgt lama tak jupe. Bley kata lepas matrix kat H23 dlu (tahun 1999), jarang jupe then after dilla graduation (course 3 thn grade dlu la kan…), langsung hilang tanpa khabar berita. Alhamdulillah…masih ada rezeki rupanya ktorg nk jupe smula. Seronok…kalo ada masa pjg cerita ttg masa matrix dlu, pergh..berjam-jam la Keryl kena tggu, x gtu?? Rindu beb… xoxo

.

Pah, Syid & Edd… kalo erna ada skali mesti lg meriah kan?! Dorang nih bukan setakat coursemate aku…tp kenal masa mula2 jejak kaki kat USM, dok 1 banglo kat Desa Cahaya Permai H23, pastu sambong amek degree sama2 kat Tronoh & Transkrian…adoyai, tak tau mcmne nk shortlisted kronologi friendship ktorg nih. Huhuhu… memang dah lama TAK jupe dorang ni. Mcm mimpi…tapi realitinya dunia ini kecik ajer 😉

Nurul… die nih dok KL lama dah, jupe tak penah skali pon. Huhuhu. Dlu masa kat kampus, slalu gaks la meroyan dgn nurul & d’gang. Panjang je akalnya…kalo tgk album gambo2 ms study dlu, puaslah gelak berdekah-dekah. 😆

.

Mahani a.k.a. Mate… last jupe masa die lepas kahwin. Maklumla sbb tak dpt g kenduri, jupe bagi hadiah kawen after honeymoon mood la. And lpstu busy bukan main masing-masing..erkk mate ke? aku ker?? Anak mate dh dua orang…baru ktorg jupe smula. 3 tahun lebih x jupe kan!!! Rindu dgn mate..sbb byk cte aku & die. Hukhukhuk…Sonok!

 

Alhamdulillah…thanks yer korang sume sbb sudi meluangkan masa datang makan2 kat umah aku.. InsyaAllah, ada kelapangan bole je datang lagi. Seronok dpt borak2 & gelak tawa sesama…keep in touch ya! 🙂

Terima kasih Allah atas kelapangan yang diberikan. Semoga persahabatan kami berkekalan & mendapat keberkatan.

Syok rayaku Week #3

…bila aku rajin menulis (“,)

Rioh raya; …open house sana sini~!

Assalamualaikum sahabat & readers~!

 

8sept 2012; …konvoi raya with bff lagi!!

yay…tahun nih kali ke-2 ktorg berkunjung sesama sendiri. Cuma tahun ni tak dapat nak kumpol sume org sbb mimie terpaksa tukar plan last minutes utk menziarahi nendanya yg uzur. Walaupon mimie tak dpt makan sakan dgn ktorg but she was following us thro wassup! updating our status every hours, hahaha… 😉

Still mcm tahun lepas… start breakfast kat enstek. Oppsss…tak de la breakfast sgt, kali nih lebih kurang 10.30 pg sumenye smpai – Zura, Lin & Sue…makan-makan, borak-borak & posing la. Ding dong ding dong dah jam 12 tghr…ktorg pon start konvoi ke KD plak, umah sue… skip bangi & bandar sunway. It was considering lunch break at Sue’s house.. .terbaek juadah raya yg Sue hidangkan. Melantak sakan.. sampai aku bertambah2 nasi impit la. Bruppp..alhamdulillah kenyang sangat!! opss… xoxo

Lpstu ktorg teros konvoi raya ke rumah Alin & kak ernie. Leka-leka ke sana cni…smpai kul 6.30pm jugak la.

JOM.. layan my snapshots! Btw, penat outstation tak recover lg, so kuranglah aku snap itu ini. hikhikhik 😆

 

@enstek; 10.30a.m. – speggeti & popia goreng. All hot delivered from kitchen – bukan senang nk soh ktorg bgn pagi2 & masak2!

.

@KD; 1.00p.m. – lunch treat with rendang ayam BEST, kuah kacang & nasi impit. Terbaek la hidangan klasik raya drp Sue. yummy 😉

.

we’re in theme! Orange was our choice…yay :mrgreen:

.

After lunch & rest at KD… kitaorg konvoi memenuhi jemputan Open House kat Desa Alam U12 & sek20 s.alam.

Thanks tuan rumah; Alin & kak Ernie for having us. 😎

.

And malam tu..aku ke open house umah my cousin kat Alam Budiman. Memang makan jer sehari nih. Enjoyed…org kata rezeki jgn di tolak. Open house nih dah jadi budaya kat Malaysia hari ini. Terpulanglah.. asalkan niat betol & tak berbelanja hingga tahap membazir. Wa’allhualam.

 

Syok rayaku Week #3

…bila aku rajin menulis (“,)

%d bloggers like this: