BiG Family Day; Port Dickson kami datang!

Assalamualaikum sahabat & readers~!

Wah…lama aku amek masa utk update my favorite page nih… hope cerita-cerita aku nih masih belum basi lg la yer🙂

 

8-10dec 2012; Big Family Day!

Alhamdulillah…sumenya telah berjalan dgn lancar.

Sebenarnya… this event was a part of our family’s annual event. Last year 2011, we have one full day with futsal, 6D theater & big dinner (posted as Kami Bersukan). And this year??! ermmm… macamane nak start nih??! hahaha…

 

The idea was initiated by paksu, pakteh, makcik & makdak. Aku paham… di samping inilah peluang utk berkumpol ramai2 & mereka ada perkara yg ingin dikongsikan dgn semua, actually kitorg kena plan for year end gathering as usual. So…this is the time!

Kick-off the idea on Hari Raya Aidiladha… so generasi ke-3 telah diberikan tanggungjwb skali lg utk menerajui program kali ini. Activity planning, preparation etc…until to the budget, cost and expenses were managing by us!😀

As family’s management team… kitorg sedaya upaya berusaha bersungguh2 utk pastikan everything run smoothly. Urusetia yang SETIA… itulah kami! Meeting…meeting…meeting and outing sume ada🙂

 

Communication?! Platform “WhatApps” telah dipersetujui utk dijadikan medan perbincangan. Sonok tuh…abes sume makcik, makdak, makteh, maklang install “WhatApps” in order to join us. Join ke…monitor ke?!! hahaha…😆

 

Fuh… Let’s photos talk.  :mrgreen:

 

8/12/2012; Day 1.

Kami telah bersepakat utk bersantai di PKNS Bayu Resort.

Waktu berkumpul jam 1.00 pm. Aktiviti terawal rancangnya jam 2.30 pm. Namun… seperti yg dijangkakan selain jalan ke Teluk Kemang akan jams sbb cuti sekolah, masa ketibaan jgk terlajak drp tentatif asal. Hahaha…

Bayu Resort

.

registrationpreparation

Persiapan utk Family Day. Sepakat membawa berkat. Yay😀

VVIP

ATOK… seronok sbb setelah puas dipujuk, atok setuju datang PD.

mukhlis&deknis

Mukhlis & Deknis dah ready…!😉

penyerahan tshirt

1st session… taklimat program & penyerahan t-shirt keluarga. Exciting…sbb atok teros buka & pakai baju t-shirt family day kali nih. Hehehe…

Petang nih acara santai jer…and ktorg masih sibok dgn persiapan utk bercuti-cuti kat PD termasoklah uruskan utk makan-makan🙂

.

1st dinner

1st dinner… kitorg dh plan utk potluck serba sket. And sempat jugak kitorg bukak dapor utk steamboat & ikan bakar. Hehehe…  favorite choice tentu skali nasi putih (panas baru lepas masak) & sambal ikan bilis 3 jenis.

Sambal 3 jenis? Sbb ada 3 family yg bawa sambal ikan bilis nih. Hehehe…termasoklah ikan bilis tawau yg aku beli tp mama yg masak la.

.

selfservice

Our style… self-service hokey😀

.

perasmian

As usual… bila dah berkumpul ramai2, kami bertahlil kesyukuran (lepas maghrib). Dan kemudian kami wat event perasmian oleh Atok.

Setiap kali berpesan, atok tetap memberi pesanan yg sama… bersyukur pd Allah, berselawat kpd Rasulullah s.a.w & doa buat arwah nenek & ibubapa seisi keluarga.

Then, kami teruskan program 1st night dgn taklimat khas oleh generasi ke-2 kpd generasi ke-3.

.

And… utk generasi ke-4 serta sepupu yg bawah 12 thn, we begin with Pertandingan Mewarna.

mewarna

Tengoklah..mcm2 ragam anak-anak sedara aku nih🙂

aina

Hah…yg nih creativity from Aina.

.

 Aktiviti ni buatkan kitorg yg gen-3 dpt focus sket kat amanat gen-2. Hehehe… hope masok telinga kanan, teros melekat dlm kepala & hati la yer😉

Day 1 adjourned on 12 am. Ada yang teros balik bilik berehat, ada yg berkaraoke & ada yg terjon swimming pool. Tak kisahlah..asalkan esok bangun pagi2 ok.

.

9/12/2012; Day 2.

Yeah… start new day with breakfast. Wehhoo…and kitorg semua in Red t-shirt.

breakfast

Ada nasi lemak & ayam berempah… kitorg order je.

breakfast1

And… western choice with roti bakar & baked bean. Hehehe…self-service hokey😉

.

Lepas breakfast… sesi bergambar.

love ones

My beloved family… atok, abah & mama and all pakcik-makcik.

.

telematch

Kami dalam kumpulan masing-masing! We’re ready for telematch at the beach.

Mickey the red Sponge box the yellow Doraemon the blue Ben1o the green😉

.

Acara kanak-kanak dgn lari bw bola pingpong, isi air laut dlm botol & cari gula-gula dalam belon.

Acara dewasa plak… lari berpasangan dgn belon, lari bw bola pingpong dgn sudu, belon beracun (L&P) & pijak belon (L&P).

Dan seperti yg dijangkakan… rioh kecoh la kan telematch games kat pantai. Paling seronok tuh…semua turun padang. Abah yg dh 60 yrs old pon pecah peloh main lari berpasangan, bw bola pingpong & belon beracun utk kumpulan merah. Makcik-pakcik yg lain pon serupa jugak. Hehehe..it was awesome moments!

.

swimming

Lepas dah penat bersukan kat pantai…balik resort bersantai dlm pool pulak yer.

.

pantry ready

Hah…pantry is ready!

Apakah?!! After lunch…so our next program was Family’s Masterchef.😆

Program ini hanya utk gen-3 sahaja. Kitaorg dikehendaki masak menu favorite keluarga – cekodok kurma & teh tarik. Di samping itu utk minum petang, kenalah kitorg sediakan juadah sandwich jugak.

Gen-2 adalah juri-juri. Utk kumpulan yg tertinggal score masa telematch pagi td… inilah peluang utk tambah mata. Hehehe…

.

dapor cekodok

Inilah dapur cekodok!

Asalnya nk wat pertandingan buat cekodok kurma… tp yg kelakar tuh, kurma takde sapa plak yg bw. Jadinya setiap kumpulan kena ikot kreativiti masing-masing la.

Group Merah…dgn pantas mencapai pisang yg tinggal suku sikat je. Maka ktorg buat cekodok pisang la🙂

Group Hijau dgn cekodok bawang, Biru dgn cekodok ikn bilis & Kuning dgn cekodok lemak manis. Kreatif la sume…

.

dapor teh tarik

Inilah tauke teh tarik.

Abang – Merah, Aus & angah Harith – Biru, Azan – Hijau, Amin & Wan – Kuning.

Hebat lah😎

.

dapor sandwich

Inilah dapor sandwich!

Sandwich nih walaupon senang…tp kena ikot kreativiti jugak. Yang penting ialah pikat rasa makcik-pakcik.

Kump. Biru..siap sempat masak telur rebus. Mcm-mcm la kan🙂

.

juri

Atok ialah Juri Utama… pikat atok dgn cekodok yg lembut & air teh tarik yg “KaW”

masterchef

Yeah… inilah air tangan kitorg!

Walaupon group Merah tuh hanya ber5 gen-3 yg berjuang… tp kami tau, group kitorg la juara Masterchef family. Hehehe… nmpknya Abang la yg akan dikejar utk wat teh tarik lepas ni🙂

hullahop puzzle

Utk kanak-kanak plak… kita ada Kids Explore Race utk 7-12 thn, hullahop <7 thn & puzzle utk semua peringkat umur.

Lepas abes masterchef, layan budak-budak plak sambil makan cekodok, sandwich & minum teh tarik, kehkehkeh😆

.

ajk hadiah

AJK Hadiah…  Preparation malam kemuncak!

2nd dinner

2nd dinner with bbq & steamboat. Enjoyed makan-makan sambil layan bola match M’sia against Thailand (1st game @ Bkt Jalil).

Oleh sebab atok adalah penyokong tegar pasukan sukan Malaysia…and atok suka bola sepak, so program kemuncak kitaorg bermula agak lewat. 10.30 pm hokey… perghh!

.

kami juara

Semua adalah pemenang! Hahaha…

Juara keseluruhan adalah Team Doraemon yg ada poket ajaib. Congratulation!

Team Sponge box – 1st runner up, Team Ben10 – 3rd and Team Mickey – low profile😉

Apa yg penting bukan menang atau kalah…yg penting ialah sepakat & muafakat.

.

urusetia

Kamilah URUSETIA yang SETIA.

Cenderahati drp “penaja”. Thank you🙂

10/12/2012; Day 3.

Uniknya hari nih semua kitaorg on leave. Yang belum cukop setahun jagong kerja pon minta cuti & approved.

Hari ni kitaorg bersantai je. Balik teros g Extreme Park main go-kart.

Photos?! Perghh… cukoplah gambar di atas bercerita dlu yer.😀

.

Big Family

1 team, 1 Big Family

Apapon, kenikmatan lebih terasa bila berkumpul beramai-ramai. Penat lelah seperti hilang bila sama-sama ketawa melihat peel satu sama lain. Semoga perhimpunan kami diberkati Allah s.w.t. Kami berdoa semoga Allah memperkukuhkan hubungan kekeluargaan kami dengan limpahan kasih sayangNya, rezeki yg diberkati dan kejayaan yg bermanfaat. Amin.

All above…penat tapi seronok!!!
Terima kasih Allah.

“1 Hati Keluarga Harmoni”

…bila aku  rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on December 17, 2012, in event | peristiwa and tagged , , , . Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. Wahh…dpt gathering sume family members mmg seronok…berapa ramai jumlah ahli keluarga tu?…sbnrnya family kami bercadang utk laksanakan family day Ni…agak2 tmpt tu bole cater 80-100 org x?

  2. assalamualaikum,adakah staff pkns sahaja bole menginap di PKNS bayu resort?

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: