PRU13; Kehangatan mengundi kembali

Assalamualaikum sahabat & readers~!

27apr 2013; …jom pakat2 mengundi.
Hah.. tarikh penamaan calon pilihanraya dh berlalu pd 20/4/13 lalu. Sume kawasan DUN & Parlimen dh ada senarai calon2 yg bertanding. Skrg masok mood berkempen!!😉
So… jom kita audit calon kawasan masing2. Siapakah yg bertanding kali ni? Apa manifesto yg diketengahkannya? Apa kebajikan yg telah beliau lakukan? Atau dia sekadar utk melengkapkan perjuangan parti yg bertanding?

 
Skrg tempoh berkempen selama 15 hari. Calon dok sibok keliling kawasan meraih undi & menabur janji. Bendera jgk meriah dipasang di setiap penjuru kawasan sekitar. Sampai sakit mata pon ada…bukan apa, kdg2 tuh kedudukan bendera, posters & buntings menghalang pandangan especially di jalanraya. Mcm2 hal…ada jgk yg menheret bendera ke hulu ke hilir… 5 tahun sekali je nk rs bahang kepartian mcmni. Hehehe😀

 

Errmm…bila sebot psl berkempen, kita bagai jihad berperang. Psychology War! Ohh…cuma aku lihat kematangan perang psiko ni makin menghilangkan budaya berbudi bahasa & sopan santun. Bukan pd pemimpin yg bertanding…tp penyokong2 tegarnya. Biarlah org politik je yg cerita mcm2. Janganlah kita tambah lauk. Sikap kita adalah cerminan kpd calon / parti yg kita sokong. Serious, aku tak suka kalo org asyik highlight psl keburukan individu! Memang adat ke nak jatohkan org lain dgn membongkar keburukan? Bukan matlamat menghalalkan cara!! Support la calon2 pilihan anda dgn hujah2 yg matang. Cte psl mcmne nk realisasikan sume manifesto yg dijanjikan agar kita sume dpt manfaatnya utk 5thn akn dtg. Biar org2 yg mendengar analyze & decide apa yg mereka mahu.

Haha…kesian aku tgk bila kita pon sama ‘bukak mulut’…bercakap la mcm bertih jagong (ohh uolls.. zmn siber nih bercakap tuh serupa mcm upload status, tweets etc ler). Dah mcm nenek kebayan berceloteh, kelentang..kelentong bunyinya serupa mcm tin kosong..!

Ingatlah.. kita bukan sedang cuba utk menggamit perhatian umum atau meraih simpati masyarakat. Kita hanya ikhlas memperjuangkan ideologi & isu berkaitan nasib kita dlm memilih pemimpin utk negara tercinta. Sebenarnya, masih ramai lagi yg kabur mengenai janji-janji yg dicanang-canangkan ini. Masih ramai yg menanti penjelasan & penyelesaian masalah sebenar yg dijanjikan. So, sebaiknya kita mula bercerita / menulis ttg sesuatu yg bole dijadikan rujukan sama ada secara ilmiah or secara santai…tp biarlah berdasarkan bukti, bukan hanya cakap2 kosong spt cerita turun-temurun. Tak rugi jgk sekiranya kita berdiam…ia tak menjadikan kita penakut mahupun seorang yg tak berideologi, sebaliknya menjadikan kita semakin disegani.🙂

Hah..tepok dada tanya selera. Undi kita hak kita. Pilihan ditangan kita. Biar apapon pilihan kita…berpeganglah kpd prinsip akidah Islam. Persaudaraan jangan diketepikan. Berusahalah kita utk berpolitik seperti berdakwah. Sebarkan ttg perkara yg baik utk dijadikan tauladan, perkara yg buruk utk kita dijadikan sempadan.

Always bear in mind, lidah & mata pena itu lebih tajam dari pedang! Jgn sampai apa yg kita cakap, apa yg kita tulis sebenarnya hanya fitnah. Jagalah iman kita. Wa’allahuam.

Image

JOM mengundi!😉

…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on April 27, 2013, in notes | nota and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: