Di tengah lautan; …ohh!

Assalamualaikum sahabat & readers?!

 

28june 2013; …hanya Allah yang tahu!

The day was in my memories. It was a long day. Started on 6am until 5pm before I’m leaving the mill to sandakan town. Perghhh…mmg hari yg sgt penat.

How to start the story?! ermmm…

Perjalanan ke Sandakan town dgn boat bermula kurang lebih 5pm from Tun Tan estate.

wah..apsal naik boat?!
Perjalanan darat drp Sukau ke Sandakan town amek masa 3-4jam. Ditambah lg dgn jalan nk keluar from mill to main road… agak berchenta la gaks kan. Dh kalo driver anto aku ikot jln darat… pegi balik dh 8hrs.😮

Perjalanan ikot laut amek masa kurang lebih 45min bergantung kpd keadaan air pasang surut & angin. So…mana lebih berbaloi?! Hehehe…😀

On top of that… boat mmg jd pengangkutan utama la nak ke sandakan town from our estate. Aku pon dh biasa mcmtu jgk. Naik boat jer. Lgpon this was not my first time. Dah biasa la!😉

But this time was terrible. And my first experience…! Apakah??

Kami terkandas di tgh lautan disbbkan angin kuat, ombak besar & hujan lebat.

Perjalanan bermula tenang walaupon agak lewat. Jam 5pm boat gerak…mmg la sbb boat tu mmg tunggu aku sorg je. Aku abes keje pon dh ding dong ding dong jam 4.30pm. Pufff!

sandakan (1) Masa utk meninggalkan jetty (yg ada logo SD tuh jetty ktorg la..). Baru abes keje nih…! Cuaca pon nampak baik. Hehe…
.

Lepas je kami kuar drp teluk ke lautan luas…ombak mmg kuat. Driver dh bgtau aku…tp harapan kami agar tak hujan/angin kencang di sebelah sana nnt (tak bole nampak sbb awan cerah je di sebelah Sukau ni). Namun sangkaan kami meleset…mmg btol apa yg dirisaukan really happened kt tgh2 laut. Ombak kuat & hujan lebat.

sandakan (2).

sandakan (3)Angin kencang, ombak besar.. masa nih betol2 ktorg di tengah2 lautan. Look…nothing surround us!

.

sandakan (4)Hujan sangat lebat!!!

 Abes air percik masok ke dalam boat…hinggakan kami terpaksa berhentikan perjalanan. Takot kalo teruskan bole terbalik boat. Driver & attendant pon bertungkus lumus membuat apa yg patut.. i.e jatuhkan sauh, ikat pintu supaya air tak masok ke dlm deck dll. Aku disuruh mereka dok di dlm deck. “Nnt basah abes tuan, ko dok di dalam sana” ujar driver sambil menunjuk ke arah deck.
sandakan (7)The driver and attendant… bertungkus-lumus mereka. Aku tahu inilah kehidupan mereka sebagai orang di laut. Insaf…aku patut lebih bersyukur. Setiap org ada bahagian masing-masing.
.
sandakan (5)Look… snapshots from deck! Hujan lebat sangat & angin kuat… *errrr*
.

 

sandakan (6)Hujan lebat… nasib baik ada “rumah” ikan berhampiran. Kami berhenti sementara angin kencang reda di sini.

.

Tapi…mmg dh jiwa aku tak bole duduk tgk org lain bertungkus lumus, so aku pon bangun & turut sama2 tolak air dlm boat dgn mop. Lps berhenti dlm 20min di “rumah” ikan (i.e. tempat jala ikan di tengah laut), ktorg teruskan perjalanan. Kali ni driver pasang kompas. Tujuannya utk pastikan boat dlm keadaan seimbang. Takot2 kalo limpas kwsn byk batu karang, bole terumbang ambing boat bila langgar ombak…dan bole terbalik la boat. Huhu…

 

sandakanComot…! Hanya Allah yg tahu… dalam hati aku hanya terus berdoa saja.

.

Alhamdulillah akhirnya kami selamat smpai di jetty. Ia pengalaman yg tak mungkin dilupai. Di akhir perpisahan, aku berdoa agar driver & attendant selamat smpai kembali di estate.

 

sandakan (8)Hah…inilah boat yg aku naik. Hehehe…

.

**snapshots mmg tak best sgt. Aku sempat2 je. huhuhu…

…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on July 1, 2013, in notes | nota, travel | kembara and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. fuhhh.. satu pengalaman yg hebat. Alhamdulillah smua nya selamat.

  2. fuh…..horror…

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: