.seLf.styLe; Cekodok Jagung

Assalamualaikum sahabat & readers~!
5.1.14; …mama’s signature dish😉

cucur jagung 1

Cucur jagung… terlebih rajin aku masak cucur jagung utk dinner malam nih. Nape aku masak? Ohh… rindunyer kat arwah mama. Dah beberapa hari asyik ingat nk masak cucur jagung je. Bila kesempatan g pasar mlm kat Sek20 (dekat umah atok) semalam, nampak jagung manis mentah… terus beli (masa nih tak pk bila nak masak lg..) 😀
Btw… cucur jagung ni lah special menu hi-tea arwah mama. Sejak drp aku kecik… rsnya kalo teringin nak mkn cucur, inilah cucur yg arwah mama akan masak utk ktorang.
Banyak kenangan bila cerita bab cucur jagung nih.

1) arwah mama mula ajar aku masak cucur jagung ni masa skolah dlu (tak silap aku masa darjah 6…). Sejak tuh… mama slalu minta tlg aku gorengkan cucur. Adunan mama dah buat siap-siap.

2) mula-mula dlu.. .aku blaja goreng guna sudu. Leper je cucur aku. Slalu kena kutuk gak dgn my little sis. Compared dgn cucur yg mama masak, bulat-bulat & presented la kan.

3) so… arwah mama teached me how to do bulat-bulat cucur tu. Hehehe…exciting la kan masa tuh.😉

4) tak boleh lupa… arwah mama pernah minta tlg aku masakkan cucur jagung ni pagi-pagi hari. Nak bawa bekal ke ofis utk abah & herself. Seingat aku skolah ptg masa tuh (form 1 or form 2 la time tuh…). Malas & ngantok mmg la… tp sbb cucur jagung, aku semangat gak. Actually suka main masak-masak la kan. Adunannya mama dh siapkan mlm sebelumnya. Closed case…gorengkan jer. Bulat besar pon…adunannya sedap, rasanya tetap umphhh! Hahaha😀

5) dulu masa keje kat Johor, setiap kali nk balik KL… aku sanggop lalu ikot Machap. Motip… nak beli jagung sbb kalo ada jagung kat umah, mmg arwah mama akn masak cucur. Best…best!

6) masa bulan posa hrtu…sempat gaks aku masak cucur jagung. Arwah mama ada bg komen & share tips sket. How sweet chitchat with her that time sambil kunyah-kunyah cucur jagung.

7) hari ni…sume tuh kenangan yg aku takkan lupa. Semoga mama tenang di sana. Al-fatihah.

 

cucur jagung sedap

Resepi?! just tepong gandum, jagung manis (isinya dihiris..), bawang besar (utk rasa manis bawang), daun kuchai, telur dan sedikit hirisan chili merah & cili benggala (utk rasa pedas..). Masakan aku mmg kena ada rasa pedas sket, baru la uhmmppp (cili padi takde stock, kalo tak aku letak hirisan cili padi hokey). 

*nih yg aku masak hari nih. Kalo resepi lengkap arwah mama mesti letak isi udang (yg dicincang). Kalo ada daun kuchai kira 3/4 lengkap la, hehehe. Ada kala aku masak apa yg ada je, yang penting ada jagung. Kalo cenggtu, arwah mama kata, “kalo tak cukop bahan, mcm masak cucur bodo-bodo jelah”😉

 

Alhamdulillah. Dap..dapnyer makan seisi keluarga *yummy*

…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on January 5, 2014, in food | citarasa and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. and makan with kuah kacang…or cili sos pun okay ..isn’t it? hehe… nice…now, im hungry ….though…

  2. cucur jagung….hahaha pg td mase anto budak g skolah singgah umah mak, nmpk ade cucur..rembat le seketul…rupanya ade inti jagung le…not bad jugak…

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: