Semporna Trip; …day 1 in Mabul Island

Assalamualaikum sahabat and readers~!

Yeah… H.O.L.I.D.A.Y! Perghh… masih dalam mood holiday lagi nih. Hari ni first day masok office in April, 2014… asal jumpa orang je, kena cerita pegi holiday. Penat gaks nak ulang cerita, tapi sbb mood tak hilang lagi, maka layan…!šŸ˜€

 

29.3.14 – 31.3.14; …snorkeling & islands hopping time!!!

Mcmne nak mula cerita?
Ermmm… entry ni maybe akn jadi panjang gile (aku dah bgtau mood holiday tak hilang lg…),Ā sila sediakan minuman/kudapan… heheheheĀ :)

 

Firstly… mcm tak caya je. Kenapa?? Sbb masa AirAsia wat karnival promo kat Paradigm Mall… maklang, paklang, dikyah, sue & syida have decidedĀ to join kakLa & me in Tawau on 28-31/3/2014. Aku bukan bermastautin kat Tawau, tapi aku mmg dijadualkan berada di Tawau on that mention date. Air tickets done!

Next was holiday program. Tau aje la, kalo takde plan jalan-jalan dgn dikyah ni, mau naik kebas telinga aku nnt. Yelah… dah keluarkan belanja tiket kapal terbang beratus-ratus (sangat la kan…), takkan dok pusing-pusing cari makan je. Almaklumlah… first time menjejak kaki kat Tawau, mesti nak lihat tempat yg menarik kat sini. So aku & kakLa kenalah buat plan baek punya agar holiday trip kali ini bukan sahaja menyeronokkan tapi mencabar jugak! Hahaha… sound great, isn’t it?

So…let’s photos talk.

 

28.3.14; 12.30 p.m.

SabahHol1

Enjoy time.. after long days working at mills (1 week in Sandakan & 1 week in Kunak), I met kakLa in Tawau. Btw… kakLa yg jemput aku di Promenade Hotel. Yeah, we went for lunch break with the most favorite food in Tawau. Guess what??Ā Apa lagi… nasi ayam penyet and nasi lalap. This time, kakLa yg pilih tempat makan. Boleh tahan gaks kedai ni, yummy…!
Then, ktorg balik berehat kat rumah kakLa. Apsal kakLa ada rumah kat Tawau?? Btw…jgn salah faham plak, ni rumah sewa. KakLa kena kerja sekejap kat Tawau ni. Sekejap je kalo tak silap aku… (opsss…btolkan kakLa?) Jadi utk trip kali nih… mmg rumah persinggahan dah ada di Tawau. Best kan…hehehehe
Dalam melepak & borak2… ehhh, kena amek kereta plak kat town. Yelah, kitorg ni sume 7 orang…takkan nak sumbat sume naik Picanto comel kakLa tuh. Beg travel aku yg 10kg tuh pon tak muat, ni plak nak sumbat sorang2 yg kalo kecik molek takpe. Aku je dah abes separuh space at back seat…kahkahkah.So, aku berjaya dptkan kereta pinjam-sewa. Alhamdulillah… ada juga hamba Allah bole beri pinjam-sewa keretanya kpd aku sekeluarga. Pinjam-sewa? It’s means kereta tuh aku bole guna sepanjang aku berada di Tawau until 31/3/2014 ni (pinjam) dan aku beri jugak bayaran sebagai ehsan pinjam (sewa with sukahatiĀ rate). Transportation in Tawau done!

 

28.3.14; 6.25Ā p.m.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

They’re arriving in Tawau Airport about 6.25pm. Dah gelap pon kat Tawau waktu tuh. Disebabkan di Sabah ni 1 jam awal dari Semenanjung, pukul 7 mlm ibarat jam 8 mlm. Hujan gaks masa tuh…so mmg lg cepat gelapšŸ™‚

 

After arrival, kakLa & me bawa dorang pegi makan. Tambahan plak memang perut masing-masing dah lapar (naik AirAsia dapat amek bau jelah kalo bajet sgt…). So,Ā theyĀ had theirĀ 1st dinner kat stalls tepi laut tuh. Ā Apa ntah nama restaurant tuh, aku mmg tak ingat… (ni pon tempat dinner pertama kakLa during her first trip to Tawau… akulah yg bawa!). Masing-masing pon order la ikot menu yg disediakan. Pelbagai gaks.. sume menu yg dipesan aku tak penah rasa except butter prawn, nasi ayam penyet & kailan goreng. As usual…kalo dah smpai Sabah ni, pekena sayap ayam mesti tak lupa. Aku pon order side dish sayap ayam utk rasa sorang 1. Huhuhuhu.

After dinner…terus je balik rumah. Esok pagi2 dah nak bertolak ke Semporna. Our journey blom start lagi. Ini intro je.šŸ˜‰

 

29.3.2014; 6.15 a.m.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The next day, we headed to Semporna about 6.15am, a small town an hours away from Tawau and also the gateway to world’s best dive sites Sipadan, Mabul, Kapalai etc. Macam awal giler kan? Padahal kat Tawau ni dah cerah pon. Cuma pagi ni di Tawau gerimis…and I can say along the way to Semporna hujan renyai-renyai. Dalam hati aku (& kami sume jugak) tak henti-henti berdoa semoga Allah permudahkan percutian kami dengan cuaca yg mengizinkan.

 

SempornaD1a

About 8.30am, we arrived at Pintu Gerbang Semporna. Huhuhu…tak sabarnya! Aku la yg rasa tak sabar sbb dah lama betul tak bercuti. Yes,Ā aku mmg nak sgt bercuti… dlm ertikata lain cuti drp berfikir ttg pelbagai urusan. Hahaha.šŸ˜€

At jetty umum… Din dah tunggu kitorg. Yeah, kakLa contact dgn dia utk our trip arrangement ni. Check FB page for more update & details – Kembara Pulau Semporna.

Our program Day 1 wasĀ snorkeling &Ā ronda-rondaĀ Mabul Island.šŸ™‚

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHah…tengok tuh sumenya mcm dah tak sabar nak masok bot. Aku mestilah depan skali… hehešŸ˜‰

.

SempornaD1eMabul Island

Cantik kan?? Subhanallah. Teruja aku melihat keindahan ini. Biarpon ini bukan kali pertama aku sampai di Mabul, tapi perasaan tatkala memandang kejernihan kristal di laut ini umpama inilah kali pertama. Wow…šŸ˜‰

.

SempornaD1f1Inilah gelagat anak-anak kecil di sini. Mereka umpama penyambut tetamu di lautan.

There are all Bajau’s etnic groups staying on the island, mereka ada yg berumah di ats pulau & ada yg berumah dalam bot. The children there own their small little boat (looks right photo), seronok tengok mereka bagaikan merempit di laut. Tak pakai baju plak tu dlm terik mentari. Ermmm… no comment.

.

SempornaD1gWah… sume dah ready for snorkeling activity.

Arung Hayat lodge ni la tempat penginapan kami malam ni. 4 bilik sederet. Alhamdulillah… kemudahan dah bertambah baik. Setiap bilik ada bilik air serta kemudahan asas yg lain spt cermin solekĀ and selesa. I still remember my first time in Mabul year 2010, memang jauh berbeza. Dulu semua bilik takde bilik air, setiap lodge hanya sediakan 2 bilik air & 1 bilik mandi utk dikongsikan dgn semua penghuni yg menginap. Masa tu kira guna pakai konsep “first come, first serve” & long queue mcm cerita ala-ala bujang lapok. Hahaha… tp itu dulu!šŸ™‚

Snorkeling1Snorkeling time. Here we go…

.

Snorkeling2Sempat gaks berposing. Sementara masih belum basah kan…hahaha. Muka pon belum dpt sindrom sunburn.šŸ˜€

.

Snorkeling3“Attention please…! Kami akan menunjukkan cara menyapu lotion ini sebelum kita terjun ke laut.”Ā Ini demo cara-cara memakai sunblock lotion, hahahašŸ˜€

My beloved Maklang & Paklang… mmg sporting abes melayan karenah kitorg yg macam-macam ni.

.

Snorkeling4Snorkeling time.

Perghh… nih snorkeling sesi pagi. Terkilan tuh sbb alatan snorkel set yg sepatutnya disediakan tak mencukupi. Jadi ada yg terpaksa turun Ā tanpa snorkelĀ equipment…so apa bole nampak dlm laut tuh? Ermmm… aku pon tak dapat snorkeling dgn selesa. Snorkel yg aku pakai terlalu kecil menyebabkan aku asyik bersedut air masin je. Uwaaa…

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA“Tengok tuh…”Ā 

“Mana?”

“Ni hah…”

Wah… sempat jgk korang main tunjuk-tunjuk dlm laut erk. Teruja kan?? Subhanallah… keindahan dasar lautan yg tiada tandingan.

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALooks… banyaknya ikan kejar Paklang! hahaha…šŸ˜€

.

Snorkeling5In my view, Mabul do not really have nice beach but there are great for the underwater view. Ā Looks… beautiful!

.

Snorkeling8

Snorkeling9

Snorkeling part 1 dah abes… walaupon ada kekurangan equipment, tp kami masih bersemangat. Posing tetap OK.

.

Snorkeling5aAfternoon snorkeling session.

Kali ni kami pastikan pengiring kitorang dapatkan snorkel set yg lengkap. Sebab kitorang tak mahu terlepas peluang menikmati keindahan dasar laut lagi.

Sepatutnya kami akan ke Kapalai Island. Tapi disebabkan keadaan berombak, maka kami just enjoying snorkeling kat area Mabul jugak.

Tengok tuh… dalam air pon sempat selfie – kakLa *bluekkk*

.

RondaMabulRonda-ronda time.

Selepas penat berhempas pulas dengan lautan berombak masa snorkeling td… sementara nak habiskan masa siang, kitorg jalan-jalan pusing kawasan sekitar Pulau Mabul ni. Mula-mula aku plan biarlah aku je yg bawa dorang ronda-ronda kawasan, tp rupa-rupanya adik tour guide kitorg ni dah menunggu nak iringi delegasi kitorg ni. Wah… sound alike VVIP uolls. As what I told them…Mabul Island ni kecik aje. Sebesar 3 padang bola sepak. Kami start pusing melalui SMART (Sipadan Mabul Resort) yg conquer pantai yg cantik sekitar pulau ni. Then..kami melintasi water chalet/bungalows area sebelum masuk ke perkampungan Bajau di sini.

Looks… masa ini la kitorang nak berposing sakan & beramah-tamah dgn kanak-kanak di sini.

.

RondaMe“Beginilah kehidupan msyarakat Bajau Laut di Pulau Mabul. Mereka masih lagi menjalani kehidupan secara conventional. Kanak-kanak masih lagi bermain lompat getah, guli dan konda-kondi, manakala wanita dewasa masih lg melepak tepi tangga dan makan colek2…”

Wahh…ada gaya pengacara program dokumentari Backpackers tak?! kahkahkah (sila jgn meluat…ada aku kisah)

OLYMPUS DIGITAL CAMERASempat gaks berposing di SMART private beach.

.

MabulSunsetSunset di Mabul on 29.3.2014

Lihatlah awan tebal meliputi sebahagian daripada langit senja. Takde rezeki nak melihat ufuk oren di kaki langit. Apapon kami bersyukur…! Subhanallah.

Tengok tuh… anak-anakĀ bajau laut tu dah mula bawak bot diorg ke tengah laut sikit, masing-masing dah amik port utk bermalam. Hari dah nak gelap dah ni…

Fuh…very tiring day. Lps dinner ktorg lepak borak-borak je. Tp dorang sume masok tdo awal… maybe bosan kot. Aku?? TQ kat Sue nak layan bercerita 1001 kisah dgn aku. Tuptuptup dah jam 11 malam. Tak sedar pon, syiok sgt berborak kot, hehehe…

Ok…zzzzzzzz.

30.3.14; 700 a.m.

Our Day 2Ā was really challenging….nak tau apa program kitorg??! Ā 

teaser D2Kat mana kami mendaki nih?? Berjaya melepasi 100m… apakah kami berjaya smpai ke puncak??

teaser D2aAtau kami berputus asa di tengah jalan??

…..

….

..

.

Nak tahu cerita aku tentang trip kitorang??

Stay tune!

#footnote: iolls dah bagi tau entry ni maybe panjang kan…hahaha :DĀ 

Syukur Alhamdulillah…seronok!

…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

Iā€™m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on April 3, 2014, in photography, travel | kembara and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. KakChek,
    you forgot to mention… seronok sgt tgk ikan kat dlm laut, bila naik makan.. ayam (chicken fingers) pun dikatakan ikan. lol.

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: