Ya Allah… Ramadhan sudah!

Assalamualaikum sahabat & readers~!

06.07.14; …Ramadhan Kareem!🙂

 

Allahuakram.

Fuh, fuhhhhh…bersawang dah blog nih!!! Eh… tp bukan bererti aku terus berhenti. Sedikit menyepi. Sbb tak sempat nk meluangkan masa coret-coret kat cni. Hope readers keep on coming back for my latest entry. Of course I have a lot of stories to keep in my life journal. Some stories dah jadi #backdated daa… hahaha😀

So…
Semperna kedatangan Ramadhan 1435H tahun 2014 ni, aku nak ucapkan kepada all readers “Selamat Menyambut bulan Ramadhan al-Mubarak & menjalani ibadah Berpuasa”. Tak terlambat lagi… (pdhal ni dah masok 9 Ramadhan sudah!). Utk mengingatkan diri sendiri (& kamu jugak), banyakkanlah kita berdoa sepanjang Ramadhan yg mulia ini. Sesungguhnya Allah itulah yg Maha Mendengar lagi Maha Memberi Keampunan.

 

10312457_10152111316276612_2110627702255360361_n

 

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: “Pada malam pertama bulan Ramadhan diikatlah semua syaitan dan jin dan ditutuplah semua pintu-pintu neraka dan tidak dibuka satu pintu pun darinya. Dan dibukakanlah pintu-pintu syurga dan tidaklah ditutup satu pun darinya. Maka berserulah penyeru; Wahai orang yang melakukan kebaikan hampirlah kamu, wahai orang yang melakukan kejahatan undurlah kamu. Dan sesungguhnya Allah mempunyai ahli neraka yang dibebaskan dan sedemikian itu berlaku pada setiap malam Ramadhan.”

(Riwayat At-Tirmizi dan Ibnu Majah dari Abu Hurairah r.a.)

 

Aku mendoakan semoga kita semua dpt meneruskan Ramadhan pd tahun ini dgn lebih sempurna dari hari ke hari hingga ke penghujungnya. In sya Allah.

 

#footnote :tahun pertama kami sekeluarga menyambut Ramadhan tanpa mama (arwah) tersayang. Ramadhan tahun lalu adalah kenangan indah Ramadhan terakhir bersamanya. “Ya Allah, Engkau ampunilah dosa-dosa ibuku, tempatkan ibuku dlm kalangan hamba-hambaMu yg beriman, hindarilah dia daripada seksa kubur yg menggerunkan serta Engkau ampunilah dosa-dosanya. Amin.”

 

*aku ada byk kenangan nk coret-coret – ingatkan diri sendiri nih…erk😉

…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on July 6, 2014, in notes | nota. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: