Dairi Lebaran; Aidilfitri 1435H

Assalamualaikum sahabat and readers~!

 

9.8.14; …Salam 13 Syawal 1435H.

Wah…sekejap nyer dah masok 2 minggu kita beraya. Ohhh… aci tak nak ucapkan “Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin” to all readers. Perghhh… hope masih blom terlambat lagi😉

 

aidilfitri2014

Anak bulan terbit sudah,

Menandakan masuk bulan baru,

Ramadhan berlalu Syawal menerjah,

Aidilfitri tahun ni tak macam dulu.

 

Alhamdulillah, Syawal disambut sederhana bagi aku & keluarga. Inilah tahun pertama kami beraya berempat anak-beranak. Pada 1 Syawal 1435H lalu, arwah mama telah 10 bulan meninggalkan kami buat selama-lamanya. Tentu sekali kehilangan arwah mama dirasai bagi kami masing-masing. Namun, bagi aku… biarlah kerinduan itu dipendamkan jauh di dalam hati agar ia tak akan padam hingga ke akhir hayatku. Aku pasti bagi abah & adik-adik… mereka juga mempunyai perasaan yg sama. Hanya Allah yg Maha Tahu🙂

 

Syukur… segala persiapan menyambut hari kemenangan dilakukan seperti tahun-tahun lalu. Bezanya tahun ini, segala urusan penyediaan kena saling ingat-mengingati sesama sendiri (adik-beradik la…). Yelah… dlu arwah mama adalah penasihat terbaik kami. Itu ini semua arwah boleh senaraikan & double check. Apapon… we’re managed it well. Actually, pengalaman melakukan persiapan raya sebelum ini dgn tunjuk-ajar drp arwah mama memudahkan segala kerja-kerja persiapan. Thank you Allah. Semuanya siap sedia di pagi raya.

 

kitorangraya1Pastel purple! Yeah… this year kitorang choose purple theme. syiok nyerrr :)

 

.

Aktiviti rutin Aidilfitri tetap diteruskan. Malam pengumuman “esok raya”, kami pegi amek juadah pagi raya kat rumah Makteh. Terima kasih sbb masakkan favorite foods kitorang. Hari Raya pertama… hari beraya dgn Atok. So… kemuncaknya adalah berkumpul my Big family kat umah Atok pd malam raya pertama. Seronok… rioh bagai nak rak. Rendang paru memang tak boleh lupa. Yummy oii… Meriahnya berkumpul sanak saudara, bley plak lupa nak amek gambar beramai-ramai. Selfie mmg ada, tp aksi-aksi tak brape nak hebat sgt! hehehe😀

Rayake1Cucu-cucu atok!

Sempat gaks snap 1 gambar sebelum balik ke rumah masing-masing on 1st day aidilfitri. Atok pon dah tukar baju dah…hehehe.

.

Raya ke-2… perghhh, hectic day! It’s really awesome berkonvoi raya 9 kereta. Seronok tu sbb tahun nih giliran anak-anak makngah (merangkap cousins aku la…) beraya bersama kami dulu, tu yg buat ahli rombongan mcm 1 battalion, huhuhu🙂

Rayake2

cousinraya2Selfie time!!!

Top: Look… nektam pon pandai berselfie. Bottom: d’girls.. yay kita raya!

 

Kajang >> Sepang >> @enstek!!!

 

Hah… look at the last destination of the day, tolong kelip-kelip mata 2,3 kali! Again… after beraya di rumah nektam kat Bdr Seri Ehsan, berlari la kitorg adik-beradik utk menyediakan juadah beraya. Walaupon agak berterabur sket preparation kat rumah (apa tak nya…mlm raya pertama lepak kat s.alam smpai jam 1 pagi baru balik)… alhamdulillah, everything’s  manageable. Juadah ala-ala “kota & desa” semuanya memadai. Dapatlah jugak berasa sambal ikan bilis kakchek d’chef kan…kan…. Kahkahkah…😉

 

rayaMe

All above, Syawal tetap memberikan 1001 makna bagi kami. Di sebalik senyuman & kegembiraan dalam meraikan lebaran tahun ini, di hati kami tetap merindui arwah mama yg amat dikasihi & disayangi. Semoga Allah mengampuni dosa-dosa ibuku, ditempatkan dia dalam kalangan hambaNya yg beriman & dihindari segala seksaan. Amiiin.

 

Salam lebaran 1435H ^^

…bila aku rajin menulis (“,)

 

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on August 9, 2014, in event | peristiwa, photography and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: