MSIEA; Malaysian Steam & ICE Engineer Association

Assalamualaikum sahabat & readers~!
.
16.09.14; …happy anniversary laman web MSIEA.
Tanggal 16 Sept 2013 yg lalu… website MSIEA telah berjaya di-online-kan dgn rasminya. Dengan pelbagai usaha yg digemblengkan oleh jawatankuasa penubuhan amat dihargai. Website ini merupakan jaringan informasi kpd sume yg terlibat secara langsung atau tak dgn MSIEA. Jom terjah  http://www.msiea.org.my/
 .
 .
Apa MSIEA?
MSIEA
Perghhh… bila sebut “Malaysian Steam & Internal Combustion Engine Engineer Association” mmg gempak! Di sebalik nama MSIEA ni… sebenarnya yg lebih gempak adalah MSIEA ini merupakan pertubuhan professional yg ditubuhkan di bawah Akta Pertubuhan pd April 2013. Ia merupakan pertubuhan pertama yg seumpamanya di Asia Tengara. Dianggotai oleh semua pengamal dlm bidang Dandang dan Enjin Pembakaran Dalam. Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) dilantik sebagai Penaung MSIEA.
Bermatlamatkan utk meningkatkan pengetahuan ttg Dandang Stim (boiler), Sistem Stim & Enjin Pembakaran Dalam (ICE) melalui perkongsian & penyebaran maklumat berkaitan bidang Boiler, Enjin Diesel dan Turbine yg menjadi perhatian oleh semua jurutera stim & jurutera enjin pembakaran dalam (ICE) serta yg berkaitan dengannya.
 .
Memang besar peranan MSIEA ini utk membangunkan jurutera stim/ICE yg kompeten bagi memenuhi keperluan yg telah ditetapkan oleh JKKP.
 .
 .
Wassup?!
Dok beria-ia cerita pasal MSIEA ni… tentu skali aku nak berkongsi cerita dgn sahabat sume. Guess what?? Hahaha…🙂
MSIEA FM0085
Alhamdulillah. Aku tak pernah sangka akan menjadi salah satu daripada sejarah dalam MSIEA. Kejayaan menjadi wanita pertama menjadi Ahli Penuh MSIEA adalah bonus.
 .
 .
Bonus??
Btw.. utk menjadi Ahli Penuh MSIEA ini, ada syarat2 kelayakan yg perlu dipenuhi. Utama skali TELAH DIPERAKUI sbg Jurutera Stim / Jurutera ICE oleh JKKP.
 .
 .
So…kemenangan utama adalah dengan izin Allah telah berjaya mendapat perakuan kebolehan Jurutera Stim oleh JKKP.
 .
Kebanyakkannya lelaki! Yer… tugas utk menjaga, mengawal & menjalankan pengoperasian boiler/ICE bukanlah 1 tugas mudah. Namun wanita juga tak terkecuali layak mendapatkan perakuan kebolehan ini sekiranya bertugas dlm bidang ini. Aku bukanlah wanita pertama yg mendapat Steam Certificate ini kat Malaysia, sekurang-kurangnya aku berharap agar kejayaan aku ini memberi inspirasi kpd wanita lain utk berjaya dlm bidang kejuruteraan. In sya Allah. Kita bersama membina kerjaya dlm bidang ini utk saling melengkapi rakan-rakan sepasukan yg lain.
 .
 .
Alhamdulillah. Aku bersyukur atas segala nikmat ini. Semoga kejayaan ini memberi manfaat kpd sahabat-sahabat di luar sana. In sya Allah.
 .
Terima kasih Allah.
…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on September 17, 2014, in notes | nota and tagged . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. Nak jadi ”steam engineer” kelayakan apa yang diperlukan?

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: