Tip of Borneo Trip; …Tanjung Simpang Mengayau

Assalamualaikum sahabat and readers~!

I’m back with latest update. Guess what?!!

 

H.O.L.I.D.A.Y yay😀

22-23.11.2014; …again Sabah trip!

Wah… mesti uolls sume tertanya-tanya, apsal aku suka betul jalan-jalan kat Sabah. Yeah… Sabah negeri di bawah bayu nih tersembunyi 1001 tempat menarik yg mesti dikunjungi. Selain ia dikelilingi oleh pulau-pulau indah dgn pelbagai keindahan dasar laut, tp Sabah jgk kaya dgn pelbagai budaya & alam semujadi yg unik.

 

And again???!! 

Yeah… aku kena ke Sabah skali lagi. Outstation. And now is end of the year… i need refreshment from everything that call work! So… after short chit-chatting with kakLa, then kitorg decided spend our weekend at KK.

KK?? Nak pegi pulau ke?? aiyooo… mcm2 pulau dah ktorg pegi kat Sabah ni. So mana lg yg belum jejak kaki? Hah… and finally we agree to have a trip. And definitely entry kali ni  akan berjela-jela. Hahaha😀

 

So… JOM kita jalan-jalan! Let’s photos talk… hohoho.

 

Arrival

Ok. Nak cerita… both of us arrived at KKIA about 10.30 a.m. Aku from KLIA and kakLa from Tawau. Seriously ktorg tak prepare apa2 pon. Just in mind to get rent car and go!

And… cer teka?? Rupanya that weekend was UMS Convocation Day. So mmg la susah nak cari kereta sewa. Firstly tanya kat airport dlu… out of stock! Hahaha… then we’re decided to go to KK City and later make a decision on it. Actually kat airport tu tak byk pilihan.. susah nak compare harga. Bear in mind…ktorg berdua ni plan budget2 trip je. Hahaha…😀

 

Just arrival

 

In KK city… here and there jams. Biasa la tu… sambil kepala aku dok rolling information utk dptkan kereta sewa, teringat plak kat Tourism Information Centre kat Jalan Sinsuran tu. So terus je menuju ke sana. Alhamdulillah… disbbkan ktorg ni mmg gaya pelancong cuti-cuti Malaysia, layanan yg diberikan amatlah memuaskan. Kami bgtau kat staff yg bertugas tu plan ktorg & dia cuba dptkan kereta sewa utk ktorg. Again… fully booked! Fuhh.. *berpeloh*.

Tapi staff tuh tak menghampakan harapan ktorg… dia suggest ktorg walk-in at GoGoSabah Rent office at Wisma Sabah to ask either there are still available car or not. From the tourism office tu… about 15 min walking distance. So ktorg berjalan kaki je ke Wisma Sabah. Doa kami semoga Allah permudahkan urusan kami utk mendapatkan kereta sewa. Teruja sangat utk jalan-jalan mengembara kali nih.

 

Alhamdulillah. Only 1 unit available. It’s Saga! With rental rate rm140/day… ktorg rasa berbaloi. Btw…we had no choice too. Kan dh bgtau td UMS ada convo, hehehe… Lgpon GoGoSabah ni recommended by Tourism Malaysia. Service & layanan pon ok. Ramah sgt bah… hahaha. Dah dpt kereta…so then barulah ktorg bole fikir perkara lain. Next is makan dulu. Perut pon dah lapar.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Sokseksoksek… tgk peta, surfing information etc. Jom cuti-cuti Malaysia🙂

 

Pusing-pusing kat KK yg sesak ni… kakLa & me decided lunch kat Secret Recipe je. Hahaha… jauh-jauh dtg ke Sabah, makan SR je. Malas nak tercari-cari kat mana nak makan. Hah… time lunch ni la, ktorg planned our trip. Apa tempat menarik? Chalet mana nak stay? Apa mende nak buat etc. Sementara tunggu order ktorg smpai… finally we got a chalet to stay! Alhamdulillah. Yay!

 

Where to go??

Tip of Borneo? Yelah…kalo tgk kat ats peta Sabah ni, uniknya bentuk seperti kepala serigala. (Yea?? Kepala anjing pon bole jgk. Opss sensitive! hehe… Kepala binatang la senang cte). And kat bahagian tanduk or telinga yg kat atas peta tu… is the area marks the northernmost tip of Borneo island. Wahh… teruja kan?! Kalo korang ada impian nak menjejaki seluruh negara Malaysia ni, 1 of the unique place to visit is Tip of Borneo. Please… masukkan dlm wishlist korang. Hehehe…😉

 

Tip of Borneo… kalo dlm peta lebih dikenali dgn nama Tanjung Simpang Mengayau adalah satu tempat yg dikenali sebagai ‘Tanduk Negeri Sabah‘. Ia merupakan kebanggaan penduduk Kudat & rakyat Sabah. Hebatnya kawasan nih kerana ia merupakan tempat pertemuan Laut China Selatan & Laut Sulu. Kalau berdiri di hujung tanduk itu, kita boleh nampak di sebelah kanan ialah Laut Sulu, manakala di sebelah kiri ialah Laut China Selatan. Laut yg membiru dgn ombak-ombak jernih memukul batu-batuan tepi pantai menghasilkan pemandangan yg begitu indah & mengujakan. Serta sunset yg merah di kaki langit sgt menawan. Ada jgk yg mengatakan terdapat bulan-bulan tertentu sepanjang tahun, berlaku satu fenomena pertembungan kedua-dua laut ini. Malang sekali, aku pon tak dpt pastikan bagaimana fenomena itu kelihatan pd masa aku berdiri di situ. Apapon… moment yg kelihatan pun sudah cukup cantik. Subahanallah.

 

Journey

After lunch je… ktorg dah terus bergerak ke arah Kudat. Perjalanan meninggalkan KK diiringi dgn hujan renyai-renyai. Aish… teringat masa trip ke Semporna dlu, pon hujan jgk masa dlm perjalanan ke destinasi. Doa kami semoga Allah permudahkan perjalanan kami hingga ke Tanjung Simpang Mengayau.

Perjalanan ambil masa 3 jam from KK dgn jarak lebih kurang 163km.. Btw… atas peta tak la jauh KK-Kudat, namun perjalanan 3 jam tu perlu melalui jalan di pekan-pekan kecil serta melintasi kwsn berbukit. Apapon tak perlu nak menempuh jalanraya yg mcm nak masok hutan. Cuma ada area yang byk kenderaan…dan ada area yg langsung takde kenderaan di jalanan. Perghhh…!

 

TheJourney

From KK – Tuaran – Kota Belud – Kota Marudu – Menggaris – Matunggung – Tanjung Simpang Mengayau. Setiap pekan yg kami lalui ada keistimewaan masing-masing. Ermmm… dlm perjalanan menuju ke Tip of Borneo ni, kami tak singgah kat mana-mana. Maklumlah…harapan kitorg nak tgk sunset yg dijangkan about 5.30 p.m. Wei…nih Sabah hokey.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Keunikan spjg perjalanan… bole nmpk kedai makan di sebelah atas & gallery di bhgn bwh rumah.

 SAMSUNG CAMERA PICTURES

Hah.. bila dh nampak jejantas motor ni… maka kita dah nak smpai dah. Yay… tak sabarnya😀

 

Lepas 2 jam perjalanan… kita akn smpai kat jejantas ala-ala pintu gerbang ke arah Kudat. Sedihnya la tgk keadaan signboard “Selamat Datang” tu. Aku rasa berbanding tempat pelancongan Sabah yg lain…signboard ni yg paling teruk. Aduyaiiiii😐

 

And…please, jgn terlepas simpang ni!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Yeah… ni la simpang pertama utk menuju ke Tip of Borneo.

 

Kenapa?? Sbb kalo terlepas simpang ni, korang kena terus lagi dlm belasan kilometer ke arah Kudat hingga korang jumpa another signboard like this. And mungkin size signboardnya lebih kecil sbb hanya dinaikkan utk penduduk tempatan je. Hehehe…

Ok…ok… dalam 14km lagi kitorg akn sampai kat Tip of Borneo! Yay… teruja oiii. Jam pon dh menunjukkan jam 4.45p.m. Alhamdulillah… cuaca baik. Langit biru yg amat cantik. Subhanallah.

 

Penginapan

About 5.20p.m. we arrived at destination. Subhanallah… cantik sangat pemandangan semasa melintasi pantai. Ufuk senja yg merah dah mula kelihatan di kaki langit. Tapi…kitorg check in dulu erk. Masih sempat lagi.

Ohh… lupa nak bgtau, we have decided to stay 1 night kt Simpang Mengayau Chalet. Lokasi chalet ni la yg paling dekat dgn tip globe and paling murah. Ada 3 chalet lain yg berdekatan – Tommy’s Place & Tip of Borneo Resort. Satu lg nama resort tuh aku tak ingat..pdhal sebelah chalet aku je. Hahaha…

 

The Chalet Simpang Mengayau

The Chalet Simpang Mengayau1

The Simpang Mengayau Chalet – menyediakan suasana penginapan di dalam rimba yang mana terletak di ats bukit dan kita bole mengadap ke arah Laut Sulu. Subhanallah. Cantek pemandangannya.

 

Jenis bilik ada pelbagai pilihan ikut budget masing-masing. Standard RM100 (Standard tak mengadap laut), RM150 (standard room seaview), RM200-250 (seaview) & RM300 (seaview). Ktorg pilih the lowest rate… sbb kalo nak tengok laut bole je pegi lepak kat cafe. Hahaha…

Chalet Simpang Mengayau

Our choice! House 9 – type standard (non-seaview).

Berminat? Boleh contact no nih erk utk reservation 0198043197 (Zaimah), or 0135580801. Hah siap kasi contact lg ni. Cuma kena sabar la mendail sbb kwsn ni mmg poor coverage..kalo ada pon kat area parking lot je. Hahaha.

Kelebihan kat cni… cafe diuruskan oleh pekerja-pekerja muslim. Jadi nak makan no a big problem. Bole yakin dan ngap! In sya Allah. Tapi pls do not put high expectation. Taste so-so je ok. Better than nothing kan. Tempat makan ikn bakar mmg xde kat cni… kalo nak buat BBQ, bawa sendiri. Cuma tempat membakar/memanggang je disediakan oleh pihak chalet. Wehhooo…

 

Sunset

Yeah… after checked in, ktorg terus pegi sunset sightseeing.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Subahanallah… maha Cantik Allah. Teruja oii. Namun ia berlalu dgn sgt cepat. And waktu ni mmg ramai org. Namun katanya tak ramai yg nak menginap kat cni…maklum la poor coverage & tak de tempat makan selepas jam 8 p.m.

Tapi… masa ni baru jam 6 – 6.30 p.m. Dah nak gelap!!!!

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Utk pengetahuan uolls… sunset ni di bahagian Laut China Selatan. Jadi arah sunset kat sebelah pantai. Cantik… Cantik sgt!

Disebabkan cepat sgt gelap…and ktorg pon antara yg terakhir meninggalkan kwsn tip ni, serta penat perjalanan jauh drp pagi td, so ktorg pon terus balik ke Chalet, dinner dlu (sbb cafe tutop jam 8p.m. kan) & tdo! Masa dinner sempat la ktorg diskus about our next holiday plan. Yaw😀

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Nasib baik ada wireless..walaupon mcm sesak nafas je cvrg nye, dptlah jgk digunakan utk wassup & update apa2 yg patot. Hahaha. Bangga oiii jd rakyat Malaysia.😉

 

Jejak Tip of Borneo

Sunrise

Sunrise seaview

Subahanallah… It’s a great day. Sunrise at 6.30 a.m.

 

Bermalasan jgk nak bangun pagi ni. Yelah… it’s weekend. However, we’re realized that we are at the Tip of Borneo…so bergegaslah ktorg bangun dan bersiap-siap. Surprise… no water! yg ada cukup la nak buat gosok gigi & cuci muka. Adeiii *fuh*.

Yeah… apapon yg berlaku, kami teruskan jgk melangkah. Kami keluar & bergambar di sekitar chalet. Fyi… sunrise plak di bahagian laut Sulu which is at out chalet seaview. Jadi kami luangkan moment pertama pagi ni memandang ke lautan yg surut bersama percikan mentari pagi yg sgt indah. Amazing Allah.

 

Tip of Borneo Landmark

Tip of Borneo alkisah

Then..ktorg walking to Tip of Borneo. Nah… inilah landmark utk tip of Borneo.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

SAMSUNG CAMERA PICTURESPosing is a MUST!

Lps abes bergambar di sekitar kawasan tugu globe ni… kami terus menuju ke arah lautan di mana kita boleh lihat sendiri hujung ‘Tanduk Negeri Sabah’ tuh.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURESThe Tip of Borneo.

Inilah tempat pertembungan 2 lautan i.e. Laut China Selatan (left) and Laut Sulu (right). Maha Suci Allah. Macam tak caya je… aku dapat melihat sendiri keindahan ciptaan Yang maha Esa ini.

 

Tip of Borneo beachviewLaut China Selatan – kelihatan lebih tenang.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Tip of Borneo. Lihatlah ombak yg menghempas dihujung tanduk itu. Subhanallah.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Laut Sulu – look at the ombak!

 

SAMSUNG CAMERA PICTURESHey… I’m here! Melihat drp atas je… mcm tak puas hati.

 

 

 

Jejak selfie TipOfBorneoSelfie dulu…

Left: “Mcmne aku nak smpai kat bawah tuh?!”

Right: Aku dah kat bawah… kakLa takut nak turun. Hehehe🙂

 

Btw… mmg nak turun ke bwh tu dgn tangga yg terbentuk drp hakisan agak curam. Steep kot! Aku mula-mula agak tak yakin nak turun, tp bila ada encik polis yg berjogging kat area situ sudi nak tunjukkan jalan, so aku apa lagi…terus la turun! Bila dah smpai bawah… bole plak kakLa kata “Takpe la…kakchek sorang je pegi. KakLa amek gambar drp ats ni je”. Errkkk… puas la jgk aku jerit-jerit dgn kata2 semangat, finally she did it! Yay, we did it together… alhamdulillah!😀

 

SAMSUNG CAMERA PICTURESWe’re on the Tip of Borneo!

Mcm tak caya je… mcm tak caya je! Tapi mmg betul la kitorg dah jejak kat ‘Tanduk Negeri Sabah’ ni! Ombak mmg agak kuat ditambah dgn angin laut yg kencang. Perghh… silap haribulan bole terikut hanyut dipukul ombak. Apapon…bergambar mesti sempat lah. Aku siap selfie bagai.

 

Jejak amazing TipOfBorneo

Jejak kami TipOfBorneo

 .

 SAMSUNG CAMERA PICTURESLook! Steep kot nak climb down. Kalo climb up kira ok la… hehehe😀

 

Alhamdulillah. KakLa & me spent about 3 hours kat cni. Memandang lautan yg sgt indah. Membiru bak kristal hingga terbentang ke langit birunya. Puaslah kami merakam pelbagai moment dari segenap sudut. It’s was really exciting.. great!!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

SAMSUNG CAMERA PICTURESYay… we’re here!😀

 

Syukur pd Allah yg menjadikan impian kami satu kenyataan. Mcm tak sangka… masa sekolah dlu just belajar & tgk dlm peta atlas je. Hari ni.. aku boleh bagi tau seantero dunia yg kitorg dah jejak kaki kat Tip of Borneo.

Ia boleh dijadikan tempat menarik utk dikunjungi sekiranya sahabat bercuti di Kota Kinabalu. Day trip pon boleh… pilihan masing-masing. Percayalah… uolls pasti takkan melupakan pemandangan indah di Tanjung Simpang Mengayau ini.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Dah… Jom balik. Perjalanan balik ke KK masih jauh. Ada lagi cerita yg nak dikongsikan.

Nak tau… tunggu yer!!! In sya Allah.

😉

…bila aku rajin menulis (“,)

 

 

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on December 6, 2014, in notes | nota, photography, travel | kembara and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 9 Comments.

  1. perghhh..amazing!..mmg terbaeklah..

  2. next 2 weeks nak g tanjung simpang mengayau… so chalet ok x?? selesa utk stay ea…

    • Hi Nieny,
      Yes… definitely for backpacker, the chalet Tg Simpang Mengayau great enough. Rate pon murah. Mengadap laut serta dekat dgn tips of borneo. Nak main kat pantai…just jalan kaki je.

      Hv fun & safe trip ya🙂

  3. best nya ….nak pergi 1 day .tapi belum tahu bila….

  4. Tip of Borneo, woooow sangat indah ya. Semoga suatu hari nanti bisa berkunjung kesini…:)

    Salam dari ujung selatan Borneo, Indonesia…

  1. Pingback: Tip of Borneo Trip; …Kudat ke Kota Kinabalu | |.s.e.L.f.L.e.n.s.|

  2. Pingback: Sunset Music Fest 2016 @Kudat – Food, Culture and Places in Sabah,Malaysia

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: