Japan; a diary…here we go!

Assalamualaikum sahabat & readers~!

Konnichiwa…🙂

19.04.15;  |.s.e.L.f.L.e.n.s.|

…my Heart is still missing the amazing sightseeing most specially d’cherry blossom. It was my dream to visit Japan and the holiday is a living memory for me. I pray to go back in future… yeah definitely there a lot of places to be explored. In sya Allah, semoga Allah perkenankan impianku :D 

Alhamdulillah. It was a memorable holiday trip to Japan on 4-12 April 2015 ago. Yeah… definitely it was amazing with my favorite people around me in Japan. Guest who they are?? Alahai… sapa lagi kalo bukan kesayangan aku – dikyah d’dearest sister, d’aunties; makDak, makCik & makSu, d’cousins – kakLa, adah & ceah… and d’BFF; sue & syida😉

Hah… 10 org kot group kitorg ni… “peel”nya mcm2.

In fact, I will NEVER forget these memories. Penat tapi sonok! It is an exciting, happy and challenging! The very first time in Japan make the trip was an arduous journey initially and we managed it well! Terima kasih Allah… 😀

Here I shared a few photos throughout our great days in Japan. Banyak sangat hokey… bear in mind, it just a beginning of the holiday journal. Let follow me to throwback our memories! Conteng-conteng diary!🙂  *love*

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHah.. semangat dek non semuanya. Ni baru lepas check-in luggage kat KLIA. We were heading to Kansai International Airport by MH52.

1b waitingOur flight has been re-time to 4.15 a.m. Perghhh… puas gaklah ktorg menunggu kat departure gate ni. Siap landing baek punya. Hehehe…😀

After almost 6 hrs menunggu kat KLIA with meal coupon by MAS Airlines… finally kitorg pon memulakan penerbangan menuju ke Osaka. Bismillahirrahmannirahim.

Perjalanan from KLIA ke Osaka mengambil masa kurang lebih 6 jam, dgn jarak 5090 km. Wah… aku mmg terus tertdo je selepas berlepas.

 .1c arrival

Alhamdulillah… we’re safely arriving in Kansai International Airport about 11.45 a.m. (waktu tempatan i.e. Japan yer. Lpsni kita borak pakai waktu Japan tau.). Maksudnya… program ktorg dah terlari drp masa perancangan. Guess what?? After arrival, kitorg berator selama 2 hours kat immigration Japan. Perghhh… ramai betol pelancong masuk ke Japan on the same day. So pejam celik, jam dah menunjukkan pukul 1 p.m. Solat, rehat, beli pass ICOCA, ticket shinkansen bagai… jam 3 p.m. baru kami bergerak ke Kyoto. Perjalanan dijangkakan lebih kurang 1 hr 15 min. Ni ikut kira-kira org Jepun tau. Hehehe…

.

1e Transit osakaHah… ni kitorg dah smpai kat Station Osaka untuk transit train ke Kyoto. Perjalanan drp Kansai Airport ke Osaka ambil masa 40 min. Ambil gambar dlu… lepas tu baru la meraba-raba cari gate mana nak pegi. Hahaha…

.

1f to kyoto

For the very first time… masa perjalanan kami ke Kyoto dari Osaka with JR Special Rapid Service which is mostly for the local people, kami ditegur oleh Miss Japanese ni. Dia tegur kitorg pon sbb tgk kami dgn luggage yg macam nak daftar masuk universiti kat Japan ni. Hahaha…😀

Since she can understand English, so we can chatting with her. Adah yang paling sakan! Best part was to see how the Japanese politely greet foreigner. Thumb up!

Perjalanan ke Kyoto je mengambil masa 1 jam (aku rasa la…). Sampai di Kyoto Station dah jam 6 p.m. Hari pon dah gelap. Terus je kami ke Hotel Reiah di Otsu-Ishiyama.

.

1h kyoto visitNi dia… baru smpai Kyoto Station terus bergambar dgn landmark Hotel Kyoto Tower ni. Hehehe…😉

Day 2 – Pagi-pagi kami dah check-out hotel. Terus angkut luggage ke Kyoto Station & simpan kat storage locker. Ada banyak coin locker around the station. Best facilities!

Hari ni program kami hanya bertumpu kat interest places in Kyoto. We bought “Kyoto 1 Day Pass” for bus & subway. Perancangan asal utk 2 days, tp disebabkan semalam kami dah abes seharian untuk perjalanan saja, jadi pagi ni baru kami start jalan-jalan memburu sakura. Cuaca di Kyoto masih tetap hujan seperti semalam. Cekal & terus bersemangat!

Ok, jom jalan-jalan! Dari Kyoto Station, kitorg amek bus terus ke destinasi pertama – Arashiyama.

 1i Kameyama Park

1ia Kameyama ParkBergambar dgn sakura kat Nakanoshima Park.

Tapi nak jadi cerita, semasa sampai kat area Nakanoshima Park & Togetsukyo Bridge, weolls terus terlebih exciting. Apalagi terus tekan loceng & turun drp bus. Hahaha…

Hah… gambar atas tu, sila jgn salah paham. Kitorg ni bukannya dtg meraikan Ceah d’cousin yg baru je graduated. Weolls cuma nak bergambar sakan jelah. Dia tu convo kat Malaysia je pd hari Sabtu 4hb lepas. So buat photo shooting kat Japan la. Bikin panas kejap! Hehehe…

.

1j to Arashiyama

Dari Nakanoshima Park… ktorg jalan kaki ke arah Kameyama Park & path of bamboo. Tak sabar nak tgk Bamboo Forest Stroll yg memang menjadi keunikan di Arashiyama ni.

.

1j bamboo grooveBamboo Forest Stroll. Amazing…

.

Lepas tu kami terus ambil bus untuk menuju ke Kinkaku ji Palace. And…

.

1k Nijo CastleKami sampai kat Nijo Castle. Hahaha…

Apa kes?? Sebenarnya ktorg naik bus pada arah yang salah. Jadi utk tak membuang masa, kitorg divert je perjalanan kami ke Nijo Castle. Hehehe…

1k Castle ParkNijo Castle Park.

.

Lepas Nijo Castle, kitorg naik subway ke area Higashiyama. Disebabkan cuaca agak lembab & sekejap-sekejap hujan, jadi masing-masing dah kesejukan. Kami lunch break kat Higashiyama Shrine and lepas tu bergambar kat area Museum Kyoto je. Beratur tunggu bus utk kembali ke Kyoto Station… 20-30 minit jugak. Ramai orang kot.

.

1m Fushimi InariFushimi Inari Shrine!

Hah.. kitorg sampai kat sini dah jam 5 p.m. Cuaca mmg dh semakin gelap. Ditambah dgn hujan lagi.. mmg lagi cepat gelap.

Apapon sempat la kami bergambar sekitar Fushimi Inari Temple ni. Kitorg mendaki jugak hingga ke tori gates ni. Orang kata kalo dah dtg Kyoto mesti kena sampai kat cni. Yeah.. we did it!

Btw… d’aunties dah tak larat nak naik. Dorang tunggu kat bawah je lah😀

Ok. Dah abes kat Kyoto. Then kitorg sambung perjalanan ke Tokyo dgn menaiki Willer Highway Express Bus. Perjalanan ambil masa 6 jam drp Kyoto to Shinjuku. Sejuk oiii… kami tdo je sepanjang perjalanan.

.

.

.

.

.

Sebabkan cerita aku panjang lagi….uolls kena tunggu hokey. Nnt aku sambung coretan diari aku yer. Nih baru diary… yg details nnt aku coret-coret lain. Huhuhu.

All above, alhamdulillah.

#mydreamcometrue #JepunAkuDatang

…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on April 20, 2015, in photography, travel | kembara and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: