Japan; a diary…mission accomplished!

Assalamualaikum sahabat & readers~!

Konnichiwa minna-san… 🙂

24.04.15;  |.s.e.L.f.L.e.n.s.|

Cherry blossom viewing in Japan is awesome! The enjoy of being surrounded by beautiful yet fragile pinkish white cherry blossom is an incredibly pleasant and wonderful experience. Macam mimpi je…! Alhamdulillah #mydreamcometrue #JepunAKuDatang

 

JOM aku sambung cerita. Setiap kali menyemak folders album holiday ni…mencabar betol rasanya. Rasa teruja sangat. Rasa rindu sangat… Sekiranya boleh nak pinjam Doraemon punya throwback gadget… aku nak!!!😀

Let’s photos talk more & more….! Conteng-conteng diari *love*

2a arrival Shinjuku

Alhamdulillah… lps mengharungi perjalanan selama 6 jam di dalam bas express, kami tiba di Shinjuku, Tokyo. Bertolak jam 10.50 p.m., tiba jam 6.45 a.m. Tepat! On time! *salute*

Day 3 (7.4.2015) – Ketibaan kami di sambut dgn hujan di Shinjuku. Tapi ktorg tetap bersemangat! Apalagi, terus cari storage locker nak simpan luggage, bersihkan diri, tukar baju (takkan nak tangkap gambar pakai baju sama mcm semalam kan), beli Tokyo Subway 3-Day pass & jalan-jalan😉

.

2b tochoTokyo Metropolitan Government Building.

Ikut program dlm itinerary, kami terus ke Tocho Building ni. Tocho adalah nama panggilan bagi Tokyo Metropolitan Government Building. Kat bangunan ni kita dapat naik ke observation deck kat tingkat 45 dan lihat sekeliling Tokyo. Tapi… ramai kot orang beratur. Aish…  pantas je rasa masa berlalu, finally we decided better kami pergi ke next destination & come back again other day before we are going to Osaka. Hehehe..

Chowwww…!

.

2c ueno all

2c Ueno Park

So our next destination… Ueno Park!

Tapi disebabkan hujan & keadaan basah, maka kami tak dapat nak berpiknik bawa pokok sakura kat Ueno Park ni. Takde rezeki. Jalan-jalan & ambil gambar banyak-banyak😀

.
2d akihabaraAkihabara – Electronic Town!

Yeah…. kitorg singgah jap je kat sini. D’aunties nak shopping. So kami tinggalkan mereka kat Akihabara ni. Kitorg terus ke Asakusa. Hehehe…

.

2e asakusa

2e Kamontori GateAsakusa Shrine.

There is a long lane of souvenir shops selling everything and anything
along the walkway to that temple is interesting for first-time visitors to Japan. Kitorg pon tak lepas peluang cuci mata. Mana berkenan terus je ambil, bayar & bawa balik.

 It seems that shrines are big business. Hehehe…

.

2f Sumida ParkSumida Park.

There is a great view of Skytree across the way… across the river lah!🙂

Banyak pokok sakura kot. Memang tgh blooming. Sempat je kitorg posing sakan. Hehehe.

.

2g shibuya street

2g shibuya

Shibuya night sightseeing.

Orang kata kalo datang Tokyo… Shibuya is one place you have to go. You shouldn’t missed when green lights are on and people start walking on scramble crossing. Hahaha😀

Exciting habis lah!

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Day 4 – Hari ni destinasi kami ke Mt. Fuji.

Kitorg plan untuk tour Mt. Fuji area dan melihat dgn dekat puncaknya di 4th/5th station. Allah jualah sebaik-baik perancang.

Ketibaan kami di Kawaguchiko di hiasi dgn salji yang mencurah-curah. Subhanallah. Snowing… it was my very first time!!!🙂

.

3a Fujisan ShirineKitaguchi Hongu Fuji Sengen Shrine.

FYI,  this is the important shrine at the foot of Mount Fuji.

.

3b Ohsen HouseOshino House.

3ca

3ccAokigahara Forest… snow!!!

The environment around the trail remains quite wild and shows mysterious atmosphere of forest. Rasa mcm masuk ke dunia Narnia. Oppsss…mysterious sangat tuh!😀

.

3d WaterfallShiraito Falls.

Its 200 meter wide cascade is fed by Mt. Fuji’s spring water and water flows off the edge of a 20 meter high cliff in thin white streams that resemble hanging threads of silk. Masa ktorg sampai tu… berkabus. So kalo lambat dah tak dapat la posing mcm aku tuh😀

.

3daSakura at waterfalls. Best snapshot!

.

3ebLake Motosuko.

Sepatutnya kat belakang tuh adalah Puncak Mt. Fuji. Bukan rezeki kami nak tgk Mt. Fuji di sini.

Terima kasih Allah beri kami SALJI🙂

Balik daripada Mount Fuji… kami ke Roponggi. Hard Rock Shop lah!

.

4a Lake Ashi

Day 5 – Hakone trip! Yeah… hari ni cuaca baik. Cerah… alhamdulillah. And… windy! Sangat sejuk jugak🙂

.

4abDoa aku semoga hasrat utk melihat puncak Mt. Fuji dimakbulkan Allah.

FYI, Motohakone-ko merupakan salah satu Mt. Fuji view point i.e. kat tempat aku berdiri tuh…

.

4b Cedar AvenueCedar Avenue walk.

4cd

Hakone-machi ko! The next Mt. Fuji sightseeing spot.

And… sharpen your eye!! Look… Mt. Fuji top!

Exciting… alhamdulillah😉

.

4e owakudaniOwakudani at 1044m!

Ni kawasan gunung berapi. Ada hot spring “onsen” jgk kat cni. Ktorg naik ropeway a.k.a cable car tau!

.

4e ubi jalar

Syiok ooo… pekena ubi keledek bakar panas! Yummy… aku rasa inilah makanan yg paling sedap aku jupe kat Jepun ni. Hahaha…

.

4fc

And after came back from Hakone… we went for night sightseeing kat Tokyo Tower area Ginza.

.

5a tocho

Day 6 – Kami akan ke Osaka dengan shinkansen hari ni.

Tapi… pagi tu, kami singgah kat Tocho sekali lagi. Kali ni… spt yg dijanjikan, jam 9.00 pagi kami dh terpacak depan lift. Tak payah beratur pon. Dan… crowd pon tak ramai. Abes jugak la sejam kat atas ni.

Tapi… cuaca berawan. Tak dpt jgk kami melihat Mount Fuji drp Tokyo seperti yang diceritakan ramai blogger.

.

5b shinkansen

CAMERA

Shinkansen JR Nozomi to Shin-Osaka.

Memang teruja sangat!

Dengan kelajuan 300km/h… perjalanan Tokyo to Shin-Osaka ambil masa 2 jam je. Dalam train yang mcm dlm aircraft… melelapkan mata mmg seronok.🙂

Ketibaan kami masih juga di sambut dengan hujan di Osaka. Redha.

.

5c Namba-DotomboriOsaka at night. Namba – Dotonbori walk area. Walaupon hujan… tapi aku masih tetap bersemangat. Hehehe.

5d DotomboriHey… I found you, mr. Glico!

Aku tak berapa paham simbolik kena cari Glico man ni. Tapi mmg tujuan aku dtg Dotonbori ni sbb nak cari landmark ni. Hehehe…

Happening night outing!

.

6a Hirano park

Day 7 – Osaka day!

Cherry blossom mood! Alhamdulillah… hari ni cuaca baik. Cerah. Menurut sahabat aku yg menetap di sana, Osaka dah hujan berturut-turut selama 3 hari.

Jalan-jalan kat Osaka.. kami beli Osaka Amazing Pass 1 Day.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOsaka Castle

6c

Cruise tour at Okawa River.  25-min je. Free with Amazing Day Pass tu. Dapatlah kitorg menikmati keindahan cherry blossom sites sepanjang sungai.

Nak jadikan cerita… daripada Osaka Castle, kitorg berjalan kaki hampir 5 km utk smpai kat Temmabashi Station. Ramai sangat orang. Ingatkan dekat… tp pakcik Jepun ni kata dekat je. Malah dia bawa kami ke sana. Iring berjalan kaki bersama-sama. Perghhh… baru aku sedar, it’s Saturday, it’s weekend!

.

HEP FiveHEP FIVE Ferris Wheel.

Kami dapat tengok sekitar Osaka. 15 mins… rehat je dalam cubicle ni.

.

6eaTsutenkaku Tower.

Landmark kat Tennoji Area. Orang kata ala-ala Eiffel Tower in Japan ni. Hahaha…

So mmg aku cari la tower ni. Plan nak naik ke viewing platform, tp disebabkan waiting time pon dah 35 min. Ermm… lupakan jelah. Kita tangkap gambar puas-puas sudah. Hahaha😀

.

6f Tennoji ZooOsaka Zoo!!!

Day 8 – hari untuk kitorg meninggalkan Japan. Kini yang tinggal hanya kenangan indah melihat sakura, bermain salji & naik turun tangga subways/trains station. Hahaha.

Pengalaman percutian ini amat berharga. Banyak perkara tentang kehidupan ada di setiap inci perjalanan kami. Syukur, Allah sentiasa melindungi kami.

acha_meSpecial thanks to Acha & abg Shaheer yg sudi luangkan masa bertemu aku & keluarga di Osaka. Lama giler kot tak jupe after graduated. Syiok sangat dpt borak-borak. Kalo masa lebih mengizinkan… takut tak tahu bila nak berenti bercerita. Hahaha😀

It’s wonderful I met you here!🙂

.

sakura lagi

sakuraSakura… aku rindu!

Fuh… panjang dah rasanya aku mencoret hari ni. Tapi sebenarnya banyak lagi yg nak aku kongsikan. In sya Allah di lain lembaran.

All above… our mission accomplished! Terima kasih Allah.

#JepunAkuDatang

…bila aku rajin menulis (“,)

About yanchor

I’m a person with extra.ordinary passion! ...wherever you go, go with all your h.e.a.r.t.!

Posted on April 25, 2015, in photography, travel | kembara and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Comment please ;)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: