Blog Archives

Konsert Satu Suara Volume 2 Dato’ Siti Nurhaliza

Assalamualaikum sahabat and readers~!!

7.11.15; …terpukau!

Itulah kata-kata yang mampu aku suarakan di kala ramai yang bertanya “How is the Konsert Satu Suara Dato’ Siti Nurhaliza last night?”

d'ticket

This is my very first time in live concert. The performance was really amazing. Gabungan 3 bintang hebat dalam industry seni suara ini; Dato’ Siti Nurhaliza, Hetty Koes Endang & Dato’ Ramli Sarip ternyata amat mengagumkan. Walaupon ketiga-tiganya berbeza genre muzik, tak sangka chemistry antara ketiga-tiga penghibur ini di atas pentas benar-benar menghasilkan magic sepanjang konsert. I loved the performance so much!

Konsert Satu Suara Volume 2… ia satu konsert yg extraordinary! Luar biasa giler! Kali ini Dato’ Siti Nurhaliza menampilkan orang lama utk bersama-sama menggegarkan pentas Panggung Sari, Istana Budaya benar-benar satu pertaruhan yang berbaloi-baloi. Terpukau aku di setiap moments. Persembahan nyanyian yg mantap… susunan lagu-lagu yg teratur benar-benar membangkitkan keterujaan.

FBStatus

It is day of 7-eleven! This was the day 😉

Let’s me share the wonderful moments in the concert.

Konsert1SuaraV2

The Three Ladyengineers & the sister.

From left; Kak Azura, Mira, Ida & me 😉

.

Gelagat kitorg

Berposing sakan sementara menunggu pintu-pintu Panggung Sari di buka 😀

Persembahan bermula dgn nyanyian pembukaan yg memukau oleh Siti dgn lagu SENDIRI. Ternganga iolls. Then pentas digegarkan lagi dgn lagu TERBAIK BAGIMU & HATI LEBUR JADI DEBU sebuah lagu Ibu Hetty (intro utk menjemput Ibu Hetty ke pentas).

Kemudiannya Ibu Hetty Koes Endang pulak memanaskan pentas. Beliau membuka pentas dgn lagu hitsnya HADIRLAH KASIH & KASIH. Serious terpaku aku (ternganga lagi…) melihat kehebatan Ibu Hetty yg masih tinggi staminanya bila berdiri di atas pentas pd usia negara Malaysia itu. Keletahnya juga amat menghiburkan. Ketawa berdekah-dekah weolls di kerusi penonton nih. Memang dia seorang penghibur tersohor. Aku kagum!

Selepas itu, persembahan diteruskan dgn gabungan medley lagu-lagu hits Siti BICARA MANIS MENGHIRIS KALBU & KESILAPANKU KEEGOANMU yg turut diberi susunan muzik baru yg lebih segar dan bertenaga oleh pengarah muzik kegemaran Siti iaitu Aubrey Suwito. Buat over-exciting tuh bila Siti masuk ke pentas betul-betul di belakang seat kitaorg. Muhahaha.. terkesima jap!

CTDK _ida_Look… terkesima kan?? Hahaha 😀

.

CTDK

Serta kemudiannya persembahan nyayian berduet Siti & ibu Hetty. Bak kata Siti, “percikan kehebatan Ibu Hetty ini membuatkan Siti terpelanting kemudian bangun balik”. Hahaha… mmg superb lah! Lagak selamba ibu Hetty di atas pentas benar-benar mencuit hati. Menghangatkan lagi momentum konsert, Siti & Ibu Hetty memulakan duet medley lagu BUKAN CINTA BIASA dan PASTIKAN. Disusuli kemudian nyanyian duet lagu hits ibu Hetty pulak. Tajuk apa ntah aku pon tak ingat.

CTDK live

Seterusnya, Siti membuka kata dgn lagu KAMELIA sebagai tanda beliau mahu menjemput Papa Rock, Dato’ Ramli Sarip ke pentas.

“Gugusan hari-hari indah bersamamu Khalid Jiwa…”… menjerit segenap Panggung Sari bila Siti memulakan lagu Kamelia with her own rendition. Hahaha…

Kemudiannya, kemunculan papa rock Dato’ Ramli Sarip terus menghangatkan pentas. Seloroh beliau dgn membahasakan golongan seusia dgnnya  sebagai “orang purba” memang lawak abes. Hahaha… tak sangka aku seorang papa rock pandai jugak buat orang ketawa. Di mulai dengan nyanyian duet bersama Siti, nyata sentuhan vocal Dato’ Ramli Sarip memang tiada dua. Suaranya yang serak basah tuh… di samping gaya persembahannya yg tersendiri membuatkan iolls ternganga sekali lagi. Terpaku lagi.

Antara lagu-lagu yang memukau duet Siti & papa rock Ramli Sarip ialah DOA BUAT KEKASIH & TERATAI BUNGA INDAH. Tak lupa jugak persembahan dimeriahkan dgn duet santai lagu Rock n Roll, IT TAKES TWO. Ternyata paduan genre rock & pop kedua-duanya menghidupkan muzik Rock n Roll dipentas. Best giler habaq hang!

Kemuncak konsert ini, pentas dimeriahkan dgn persembahan bertenaga trio 3 bintang nusantara ini. LAGU RINDU (dendangan Siti) dan TEMASYA DESA GEMALAI (lagu Ramli Sarip) menutup tirai persembahan hebat malam ini. Gelagat mencuit hati ketiga-tiga bintang ini di pentas meninggalkan memori yg menggamit perasaan. Sedar tak sedar… 2 jam setengah masa telah berlalu.

Dato' Siti of the night

Overall… konsert malam ini dgn alunan lebih 22 buah lagu ia merupakan konsert yg terbaik. Gabungan pelbagai lagu-lagu hits ketiga-tiga bintang ini benar-benar menghiburkan. Kudos to Dato’ Siti Nurhaliza, ibu Hetty Koes Endang, Dato’ Ramli Sarip, SNP, Aubrey Suwito & team dan sume yg terlibat dlm menjayakan konsert berprestij ini. Thumb ups lah!

Dan yg paling istimewa sekali… it was the girls’ day out. The best friends’ gathering.

we _CTDK_

Kesanggupan menunggu Siti after the concert… Ida & Mira peminat Siti no. 1 lah!

.

Saida _ida_

Kak Saida & Ida… serupa adik-beradik kan?? Aku dah cakap dah… 🙂

.

CTDK backstage

Yeah… my best snapshot for Kak Siti after more than 1 hour waiting at backstage. Hahaha 😀

.

selfie CT

Serious… mcm mimpi aku dapat ajak Kak Siti selfie. Thanks 😉

.

CTDK wefie

This is our best selfie dgn Kak Siti. Thanks 🙂

.

we wrap

It’s a wrap of the day. Supper time 😉

A best friend is not about always being together…but when a music remind you of a person, it is beyond precious.

[Zulhida Azizol Hasan]

Terima kasih Allah atas persahabatan ini. Semoga persahabatan ini berkekalan dengan rahmat Mu.

…bila aku rajin menulis (“,)

Advertisements

P. Ramlee the Musical; … 2014 is the returns!

Assalamualaikum sahabat & readers~!

11.10.14; …the Legend Returns!!

The Life, The Loves & The Inspiration… sesuai dgn temanya, pementasan P.Ramlee d’musical SEKALI lagi menghangatkan Panggung Sari, Istana Budaya. Ini merupakan kali ketiga teater muzikal itu dipersembahkan. Dan… ia umpama menjadi persembahan mengimbau kenangan buat Ida & aku 🙂

SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

Hah… guest what??! 

Uolls tak pyh nak bulat mata sangat. Korang pon tau yg aku ni mmg kaki teater…. opss minat gile menonton teater~! And… P.Ramlee the musical in year 2007 was my very first time. Itulah kali pertama aku jejak kaki kat Istana Budaya, pentas paling berprestij di Malaysia tercinta ini. Dipendekkan cerita…  “In year 2007… Ida, Mira & aku terkocoh2 merempit dari Labu ke KL dlm jam 6pm. Yelah meredah jams bagai… show was on 8.30pm. Dok atas skali…baru start keje, blom mampu nak spend lebih2 walaupon dok estate je. Balik sampai umah dh jam 1.30am… seram masok estate gelap gelita bagai. Tapi…it was so amazing performance & exciting night”. Is that called mengimbau kenangan??! Yes… it is! 😀

PRTM throwback

.

Keinginan ku tinggi, demi cinta ku pergi.

Kan ku serahkan semua, segala yang ku ada untuknya.

Dari Penang ke Singapura, kan ku jaja suara untuk ku tempa nama di Singapura.

Bait-bait lagu ini masih menggamit aku tatkala mencoret pagi ini. Alunan lagu-lagu lain jgk masih bermain-main di fikiran aku.. so let me tell something about the performance tonite ^^

.

Awesome performance.

First of all… kudos to all casts and the production members. Yeah… it was really amazing performance. Walaupon nyata skali jalan cerita diberikan nafas baru, namun pujian wajar diberikan kpd barisan teraju utama. Boleh aku katakan… (sebenarnya sume org pon tau) yg teraju utama bukan lagi barisan pelakon 2007. Apapon… penghayatan watak serta penampilan Tony Eusoff, Nadia Aqilah, Datin Seri Tiara dan Lisa Surihani mmg mengujakan. Yeahh.. they were great!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Remy… Tony mmg seperti jelmaan P. Ramlee. Gaya percakapan, gerak tubuh & penampilannya saling tidak tumpah seperti Seniman Agung itu. Nyanyiannya baik dan mirip sgt dgn P.Ramlee. Huhuhu… cuma pd aku, kehebatan P.Ramlee di pentas mlm ini agak tenggelam dek kehebatan heroin-heroin nya.

.

Sally… Nadia Aqilah is the stagebomb! Hahaha…bley tak ioll ckp mcmtu??

Saloma gaya Nadia Aqilah… actually bersahaja. Tapi yg paling memukau adalah kelunakan suara @arikikiki ni. Serious… mmg power beb. Aku kasi all star on the sky utk nyanyian Nadia Aqilah mlmni. Nyanyiannya dgn gaya tersendiri…langsung tak mirip suara Liza Hanim yg terdahulu membawakan watak Saloma in 2007. Yeah… 1st time tgk Nadia di pentas, I’m really blown away. Aku kena akui… she did very well. Congratulation!

.

Nori… Datin Seri Tiara Jacquelina tentu skali tak dpt dinafikan kredebilitinya di pentas. Aku sifatkan penampilannya kali ni bersifat WoW. Yeah… sekali lagi Tiara tak mengecewakan aku di pentas. Ohhh aku rasa “sesuai” watak Norizan di pentas mlm ini dgn gaya Tiara yg sgt slumber. I loike ok~ 😉

.

Jun… what I can say much about Junaidah by her??! Lisa Surihani semakin berani utk tampil berlakon teater. Dan penampilannya kali ini bertambah matang berbanding kemunculan pertama Lisa dalam Tribute Tun Siti Hasmah. Mlm ni aku kagum bila Lisa bole menyanyi live dgn baik. Again… Lisa menari mmg comel, hehehe 🙂

Besides… Dato’ Aznil, Dougles Lim pon mencuit hati.

.

Sentuhan pengarah… bro Pat Ibrahim kali ini ternyata berbeza. Memang kehebatan produksi cukup gah & utuh. Permainan lagu-lagu sepanjang 3 jam itu sudah mampu menerbitkan emosi dlm menyorot kisah Seniman Agong ini. Yeah…aku rasa itulah pertaruhan sang pengarah dlm The Legend Returns kali ni. Apapon… aku mmg terhibur. Aku rasa audience yg penuh seluruh Panggung Sari pon terhibur. Overall performance was awesome.

Remy_Nori

.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

Ida & me really exciting during the show. Sempat jgk kami berseloroh setiap kali bertukar plot. tentu skali kami ter “imbas” moments persembahan 2007. That’s why… we called it The Throwback Show!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

1 more thing… Fariha & Solah pon join skali kali ni. Aku mmg tukang promo paling berjaya ikut cara sukahati aku! Hahaha…

SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

Alhamdulillah… on top of everything, Ida & me spent our Saturday together. Yeah… it’s really great outing day!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Safe journey babe. Memang best hari ni. Thanks for today. It was really great n I had so much of fun!

~ Ida

…bila aku rajin menulis (“,)

I Want a Better Father

Assalamualaikum sahabat & readers~!

 

11.3.14; …father will always love you perfectly.

 

 

It’s all about Love. Unconditional love.

Touching…! Menitis air mata aku tatkala pertama kali menonton video ni. Yeah.. I just watching it this afternoon during my HECTA’s training. Ia benar-benar memberi kesan mendalam buat diri aku. Sebab… selain Mama (arwah), Abah adalah orang yang paling aku sayang! 🙂

 

 “Ya Allah, ampunilah segala dosa-dosaku dan dosa kedua ibu bapaku, dan kasihanilah mereka sebagaimana mereka mengasihani aku ketika aku kecil dan rahmatilah mereka serta tempatkanlah mereka bersama orang-orang yang mulia di sisiMu”

 

IMG_20140212_233206wishAbah

 

Alhamdulillah.

 

Meaningful… beria-ia aku cari kat youtube.  It’s leave a footprint in my heart. Aku harap ia memberikan manfaat kpd kita semua. Tak perlu nk tunggu “Hari Bapa” utk kita lahirkan rasa sayang kpd bapa kita. Bear in mind… “there are no perfect fathers, but a father will always love perfectly” 😉

…bila aku rajin menulis (“,)

%d bloggers like this: