Dairi Lebaran; …BFF beraya bersama~!

Assalamualaikum sahabat & readers~!

 

24.8.14; …Salam hujung Syawal ;)

Rasa sekejap je, kini Syawal hampir sebulan & akan berlalu meninggalkan kita dlm tahun 1435H nih. Pelbagai peristiwa berlaku akhir2 nih…menjadikan aku lebih byk bersyukur ats segala nikmat yg Allah kurniakan. Nikmat rezeki yg melimpah-ruah, nikmat kekeluargaan yg sentiasa terikat dgn kasih sayang, nikmat persahabatan yg dipenuhi dgn warna-warni serta nikmat persaudaraan sesama muslimin & manusia.

 

Menerjah ke hujung Aidilfitri ni… tentu skali byk peristiwa makan-makan yg meriah & rioh-rendah. JOM aku kongsi cerita jalan-jalan raya penuh ukhwah dgn bff yg tersengal dgn penuh kecintaan. Cewahhh… let photos talk :) 

 

10.8.14 – Juju’s open house.

Yeah…tahun ni merupakan tahun pertama ktorg takde baraan dari rumah ke rumah spt tahun2 lalu secara berturut. Maklum la ada beberapa kekangan esp bg mereka2 yg telah bertukar status. Namun…itu tak bererti aktiviti baraan tak dpt diteruskan. Tahun ni kita tukar konsep baraan menjadi xtvt kunjung-mengunjungi secara bersama. hehehe…

Dimulakan dgn ketua baraan seumur hidop.. Juju in d’house. Tq bff juju yg sudi menjamu ktorg dgn pelbagai juadah nasi tomato, satay, roti jala, lemang (mai drp hulu klang), assorted deserts and a lot more! Mmg aku makan kasi penuh segenap perut. Bekalan utk mengurangkan makan di open house org lain. Lgpon kat rumah bff la bole makan mcm org tak reti malu kannn…kan…kan! Iolls tau…uolls pon mcm tu jgk *blueek* :)

Juju's raya

Tengok tu..penoh meja dgn juadah raya yg yummilious. Muahhh bff Juju! Tau-tau aje satay tuh kegemaran antara beberapa bff. erkkk… sapa dia??!! Hahaha ;)

Juju's yummy

Hah…depan tv lg port kitorg. Syiok makan sambil layan abg Zizan ;)

Bff Lin tak dpt join makan-makan raya kt Juju’s house. Tapi kitorg dh tolong makan portion Lin daa….alhamdulillah. Kenyang sampai ke esok pagi! TQ bff Juju *muahhhh*

24.8.14 – jalan-jalan raya Bff :D

Walaupon baraan kali nih tak dpt nak berkunjung ke enstek & bangi, tp kesudian bff sue melengkapkan program berkunjung raya tahun ni. Syiok tu sbb hidangan ohsem tuan rumah betul2 mengembalikan memori spt hari raya pertama. Yay… nasi impit, rendang yg yummilious sgt menggamit selera. Ditambah lg dgn mee sup tulang yg terbaek… mmg membuatkan aku (& bff jugak) breafast like a kingkong! hahahaha… bila bersama bff, bab makan weolls mmg tak reti nak cover. Selain tuh…pecal pon ada jgk. Dan bff sue tak pernah lupa menghidangkan buah-buahan sbg pembuka/penutup selera.

 

sue's raya

Potret raya BFFwithLove! Yay… cukop korum. Meriahnya Syawal berposing sakan with monopod. Hahahaha :D

 

Bukan setakat menjamu selera…tapi kitorg dpt hadiah jugak! LoVe it so much. TQ bff Sue for the annual present. #feelexciting *wink*

raya gift

 

Then, bff berkunjung ke rumah Ain d’Bangkok member. Rasanya hampir lebih 2 tahun jgk bff tak bertemu dgn Ain. Last rasanya masa kenduri kahwin Ain di Kuantan. Alhamdulillah, tahun ni ada rezeki Ain menjemput kami beraya bersama dia & family. Juadah spegeti & soto tuh mmg syiokkk! TQ Ain for having us.

Ain's raya

 

After all… sempat jgk ktorg wat outdoor shooting for Hari Raya. Posing mestilah sangat SUKER! Kahkahkah…! :D 

outdoor raya bff bff outdoor raya2

 

Walaupon penuh dgn cabaran utk outdoor photography ni… Alhamdulillah, mission completed! Bff sume bajet retis..payah iolls nak setup-setting bagai. Kahkahkah… :D

 

Ok. Dah abes cerita raya #bffwithLoVe. Alhamdulillah semoga persahabatan & ukhuwah ini terus kekal hingga ke syurga. Terima kasih Allah.

…bila aku rajin menulis (“,)

Dairi Lebaran; Aidilfitri 1435H

Assalamualaikum sahabat and readers~!

 

9.8.14; …Salam 13 Syawal 1435H.

Wah…sekejap nyer dah masok 2 minggu kita beraya. Ohhh… aci tak nak ucapkan “Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin” to all readers. Perghhh… hope masih blom terlambat lagi ;)

 

aidilfitri2014

Anak bulan terbit sudah,

Menandakan masuk bulan baru,

Ramadhan berlalu Syawal menerjah,

Aidilfitri tahun ni tak macam dulu.

 

Alhamdulillah, Syawal disambut sederhana bagi aku & keluarga. Inilah tahun pertama kami beraya berempat anak-beranak. Pada 1 Syawal 1435H lalu, arwah mama telah 10 bulan meninggalkan kami buat selama-lamanya. Tentu sekali kehilangan arwah mama dirasai bagi kami masing-masing. Namun, bagi aku… biarlah kerinduan itu dipendamkan jauh di dalam hati agar ia tak akan padam hingga ke akhir hayatku. Aku pasti bagi abah & adik-adik… mereka juga mempunyai perasaan yg sama. Hanya Allah yg Maha Tahu :)

 

Syukur… segala persiapan menyambut hari kemenangan dilakukan seperti tahun-tahun lalu. Bezanya tahun ini, segala urusan penyediaan kena saling ingat-mengingati sesama sendiri (adik-beradik la…). Yelah… dlu arwah mama adalah penasihat terbaik kami. Itu ini semua arwah boleh senaraikan & double check. Apapon… we’re managed it well. Actually, pengalaman melakukan persiapan raya sebelum ini dgn tunjuk-ajar drp arwah mama memudahkan segala kerja-kerja persiapan. Thank you Allah. Semuanya siap sedia di pagi raya.

 

kitorangraya1Pastel purple! Yeah… this year kitorang choose purple theme. syiok nyerrr :)

 

.

Aktiviti rutin Aidilfitri tetap diteruskan. Malam pengumuman “esok raya”, kami pegi amek juadah pagi raya kat rumah Makteh. Terima kasih sbb masakkan favorite foods kitorang. Hari Raya pertama… hari beraya dgn Atok. So… kemuncaknya adalah berkumpul my Big family kat umah Atok pd malam raya pertama. Seronok… rioh bagai nak rak. Rendang paru memang tak boleh lupa. Yummy oii… Meriahnya berkumpul sanak saudara, bley plak lupa nak amek gambar beramai-ramai. Selfie mmg ada, tp aksi-aksi tak brape nak hebat sgt! hehehe :D

Rayake1Cucu-cucu atok!

Sempat gaks snap 1 gambar sebelum balik ke rumah masing-masing on 1st day aidilfitri. Atok pon dah tukar baju dah…hehehe.

.

Raya ke-2… perghhh, hectic day! It’s really awesome berkonvoi raya 9 kereta. Seronok tu sbb tahun nih giliran anak-anak makngah (merangkap cousins aku la…) beraya bersama kami dulu, tu yg buat ahli rombongan mcm 1 battalion, huhuhu :)

Rayake2

cousinraya2Selfie time!!!

Top: Look… nektam pon pandai berselfie. Bottom: d’girls.. yay kita raya!

 

Kajang >> Sepang >> @enstek!!!

 

Hah… look at the last destination of the day, tolong kelip-kelip mata 2,3 kali! Again… after beraya di rumah nektam kat Bdr Seri Ehsan, berlari la kitorg adik-beradik utk menyediakan juadah beraya. Walaupon agak berterabur sket preparation kat rumah (apa tak nya…mlm raya pertama lepak kat s.alam smpai jam 1 pagi baru balik)… alhamdulillah, everything’s  manageable. Juadah ala-ala “kota & desa” semuanya memadai. Dapatlah jugak berasa sambal ikan bilis kakchek d’chef kan…kan…. Kahkahkah… ;)

 

rayaMe

All above, Syawal tetap memberikan 1001 makna bagi kami. Di sebalik senyuman & kegembiraan dalam meraikan lebaran tahun ini, di hati kami tetap merindui arwah mama yg amat dikasihi & disayangi. Semoga Allah mengampuni dosa-dosa ibuku, ditempatkan dia dalam kalangan hambaNya yg beriman & dihindari segala seksaan. Amiiin.

 

Salam lebaran 1435H ^^

…bila aku rajin menulis (“,)

 

Amali Ramadan; …doa malam Lailatul Qadar

image

Assalamualaikum sahabat & readers~!

22.7.14; …Salam malam-malam terakhir Ramadhan 1435H.

Hanya sekadar perkongsian utk mengingatkan aku (& kamu jugak).

“Ya Allah… bulan Ramadhan yg mulia ini semakin menghimpit ke penghujung. Rindu pd malam-malam yg penuh rahmat telah mula menjejaki hati ku. Semoga Engkau mengampuni dosa-dosaku, kedua ibubapaku, adik-adikku, kaum kerabatku, guru-guru & sahabat-sahabatku serta saudara-saudara muslimin ku sekaliannya. Jadikanlah kami hambaMu yg mendpt keampunan & rahmat utk terus istiqamah selepas Ramadhan yg mulia ini meninggalkan kami. Amin.”

Salam Lailatulqadr sume ♥
…bila aku rajin menulis (“,)

Post via WordPress for Android

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 837 other followers

%d bloggers like this: