BFF; …gathering at ROA by Jovian Mandagie

Assalamualaikum sahabat  & readers~!

 

11.11.2014; …throwback!!! :D

Adoyai… sepinya blog kesayangan ni. Fuh…fuh…nyah ngko sawang-sawang! Iolls agak ke”busy”an kebelakangan ni. Apapon, aku tetap akan terus menulis di sini. Ini tempat aku mencoret cerita-cerita aku.

 

Ok…where to start?!!

#throwback story… it was on 14.10.2014. It was really hectic day. It was really exciting night. It was great time with BFF.

 

Nak dipendekkan cerita… hampir 1-2 bulan jgk tak lepak sama-sama. Last jumpa masa g outing raya last August. Perghh… betol2 busy bak menteri kitorg ni. So… lepas tambah-tolak-darab-bahagi, weolls sepakat g lepak-lepak utk celeb birthday Lin, Juju & me.

 

JOM..let’s photo talk.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Hah… guess what?? Cer teka???

Yeah… kitorg lepak makan-makan kat ROA by Jovian Mandagie in Shah Alam. Biasalah… Shah Alam is our main port utk lepak2.

Let me share about ROA.

ROA is the first FnB enterprise by popular fashion designer, bro Jovian, whose family’s roots stretch back to Manado. Malam kitorg lepak ni sebenarnya merupakan malam terakhir sebelum perasmian. Perghhh… kiranya kitorg ni antara ribuan pengunjung terawal gaks la. Kannnnn! :)

.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Look around the restaurant… it was simple and adorable. Apa yg menarik pandangan aku… papan hitam yg mencoret ttg cerita bandar Manado & Manadonese vocab. Cuba tengok betol2… MAKASE = terima kasih. Sedar tak sedar… kita pon slalu gunakan perkataan MAKASE bila bermesej secara on9 via sms, WhatAps etc. Hahaha…

 

Boleh dikatakan many of these are recipes that Mandagie’s grandmother once served at a shop in Jakarta. Bak kata Mimie (BFFwithLoVe) sumenya pedas-pedas belaka. Our favorites on that night were Udang goreng Saos, Ayam Rabe Rica & Nasi Goreng ROA. Banyakkan tak ktorg makan??? Ini makan utk 6 org. Hehehe…

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESHah… inilah menu aku malam tuh. Disebabkan aku lambat, maka aku org terakhir yg kena makan sorang-sorang. Takpelah… perut pon mmg dah lapar.

From left: Perkedel jagung, ayam Tuturaga, Udang Woku (terpedas) & ROA Saos.

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESLapar punya pasal… serious oii!

Walaupon sume BFF kata pedas giler dishes kat cni…tapi pd aku so-so je. Mungkin tahap kepedasan aku lebih tinggi. And guess what?? Bro Jovian told us that all the menu were just 1/3 spicy from the original recipe. Perghhh…

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESSelfie… it’s compulsory!

Tengok pinggan masing-masing… pedas nak giler pon, licin jgk! Hahaha :D

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESIt’s birthday celebration for Lin, Juju & me.

TQ for the cake cutting moments. Always keep our friendship sehangat lampu ROA itu!! ;)

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESCompliment of the night!

TQ bro Jovian yg sudi selfie dgn kitorg. Layannnnn! ;)

Because bro Jovian sporting abesss…aku kasi promote la.

Roa by Jovian Mandagie is open daily, 8am till midnight – the most convenient business hours imaginable.

Ni address utk search via Waze or Maps: 1A, Jalan Kristal K/7K, Section 7, Shah Alam.

Food choice: Recommended bagi yg suka pedas. Mmg berapi la…!

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESHey.. i Love you, best friends.

“1 of the most beautiful qualities of true friendship is to understand and to be understood.”

Walaupon kita tak cukop corum… it was really awesome night. We’re spending quality time together.

Next event will be… gotcha! Tunggu la erk :D

Alhamdulillah.

…bila aku rajin menulis (“,)

P. Ramlee the Musical; … 2014 is the returns!

Assalamualaikum sahabat & readers~!

11.10.14; …the Legend Returns!!

The Life, The Loves & The Inspiration… sesuai dgn temanya, pementasan P.Ramlee d’musical SEKALI lagi menghangatkan Panggung Sari, Istana Budaya. Ini merupakan kali ketiga teater muzikal itu dipersembahkan. Dan… ia umpama menjadi persembahan mengimbau kenangan buat Ida & aku :)

SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

Hah… guest what??! 

Uolls tak pyh nak bulat mata sangat. Korang pon tau yg aku ni mmg kaki teater…. opss minat gile menonton teater~! And… P.Ramlee the musical in year 2007 was my very first time. Itulah kali pertama aku jejak kaki kat Istana Budaya, pentas paling berprestij di Malaysia tercinta ini. Dipendekkan cerita…  “In year 2007… Ida, Mira & aku terkocoh2 merempit dari Labu ke KL dlm jam 6pm. Yelah meredah jams bagai… show was on 8.30pm. Dok atas skali…baru start keje, blom mampu nak spend lebih2 walaupon dok estate je. Balik sampai umah dh jam 1.30am… seram masok estate gelap gelita bagai. Tapi…it was so amazing performance & exciting night”. Is that called mengimbau kenangan??! Yes… it is! :D

PRTM throwback

.

Keinginan ku tinggi, demi cinta ku pergi.

Kan ku serahkan semua, segala yang ku ada untuknya.

Dari Penang ke Singapura, kan ku jaja suara untuk ku tempa nama di Singapura.

Bait-bait lagu ini masih menggamit aku tatkala mencoret pagi ini. Alunan lagu-lagu lain jgk masih bermain-main di fikiran aku.. so let me tell something about the performance tonite ^^

.

Awesome performance.

First of all… kudos to all casts and the production members. Yeah… it was really amazing performance. Walaupon nyata skali jalan cerita diberikan nafas baru, namun pujian wajar diberikan kpd barisan teraju utama. Boleh aku katakan… (sebenarnya sume org pon tau) yg teraju utama bukan lagi barisan pelakon 2007. Apapon… penghayatan watak serta penampilan Tony Eusoff, Nadia Aqilah, Datin Seri Tiara dan Lisa Surihani mmg mengujakan. Yeahh.. they were great!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Remy… Tony mmg seperti jelmaan P. Ramlee. Gaya percakapan, gerak tubuh & penampilannya saling tidak tumpah seperti Seniman Agung itu. Nyanyiannya baik dan mirip sgt dgn P.Ramlee. Huhuhu… cuma pd aku, kehebatan P.Ramlee di pentas mlm ini agak tenggelam dek kehebatan heroin-heroin nya.

.

Sally… Nadia Aqilah is the stagebomb! Hahaha…bley tak ioll ckp mcmtu??

Saloma gaya Nadia Aqilah… actually bersahaja. Tapi yg paling memukau adalah kelunakan suara @arikikiki ni. Serious… mmg power beb. Aku kasi all star on the sky utk nyanyian Nadia Aqilah mlmni. Nyanyiannya dgn gaya tersendiri…langsung tak mirip suara Liza Hanim yg terdahulu membawakan watak Saloma in 2007. Yeah… 1st time tgk Nadia di pentas, I’m really blown away. Aku kena akui… she did very well. Congratulation!

.

Nori… Datin Seri Tiara Jacquelina tentu skali tak dpt dinafikan kredebilitinya di pentas. Aku sifatkan penampilannya kali ni bersifat WoW. Yeah… sekali lagi Tiara tak mengecewakan aku di pentas. Ohhh aku rasa “sesuai” watak Norizan di pentas mlm ini dgn gaya Tiara yg sgt slumber. I loike ok~ ;)

.

Jun… what I can say much about Junaidah by her??! Lisa Surihani semakin berani utk tampil berlakon teater. Dan penampilannya kali ini bertambah matang berbanding kemunculan pertama Lisa dalam Tribute Tun Siti Hasmah. Mlm ni aku kagum bila Lisa bole menyanyi live dgn baik. Again… Lisa menari mmg comel, hehehe :)

Besides… Dato’ Aznil, Dougles Lim pon mencuit hati.

.

Sentuhan pengarah… bro Pat Ibrahim kali ini ternyata berbeza. Memang kehebatan produksi cukup gah & utuh. Permainan lagu-lagu sepanjang 3 jam itu sudah mampu menerbitkan emosi dlm menyorot kisah Seniman Agong ini. Yeah…aku rasa itulah pertaruhan sang pengarah dlm The Legend Returns kali ni. Apapon… aku mmg terhibur. Aku rasa audience yg penuh seluruh Panggung Sari pon terhibur. Overall performance was awesome.

Remy_Nori

.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

Ida & me really exciting during the show. Sempat jgk kami berseloroh setiap kali bertukar plot. tentu skali kami ter “imbas” moments persembahan 2007. That’s why… we called it The Throwback Show!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

1 more thing… Fariha & Solah pon join skali kali ni. Aku mmg tukang promo paling berjaya ikut cara sukahati aku! Hahaha…

SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

Alhamdulillah… on top of everything, Ida & me spent our Saturday together. Yeah… it’s really great outing day!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Safe journey babe. Memang best hari ni. Thanks for today. It was really great n I had so much of fun!

~ Ida

…bila aku rajin menulis (“,)

Salam Aidiladha 1435H

image

Assalamualaikum sahabat & readers~!

5.10.14; …Salam Aidiladha :)

Indah langit kerana awan,
Indah laut kerana kebiruan,
Indah Aidilfitri kerana perjuangan,
Indah Aidiladha kerana pengorbanan.

Dikesempatan ini, iolls nak amek kesempatan utk wish everyone of you “Selamat Hari Raya Aidiladha, Maaf Zahir Batin”. Semoga kita dpt menghayati erti sebenar pengorbanan di hari yg mulia ini.

Hah…lg 1, marilah kita sama-sama terus bertakbir raya hingga berakhirnya hari tashrik terakhir. Memuji kebesaran Allah Yang Maha Esa adalah tanda kita melahirkan kesyukuran ats segala nikmat yg telah dilimpahi olehNya.

Allahuakbar wa lillahilham.

Salam Aidiladha buat semua sahabat & readers~!

…bila aku rajin menulis (“,)
Posted via WordPress for Android

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 823 other followers

%d bloggers like this: