Dairi Lebaran; Aidilfitri 1435H

Assalamualaikum sahabat and readers~!

 

9.8.14; …Salam 13 Syawal 1435H.

Wah…sekejap nyer dah masok 2 minggu kita beraya. Ohhh… aci tak nak ucapkan “Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin” to all readers. Perghhh… hope masih blom terlambat lagi ;)

 

aidilfitri2014

Anak bulan terbit sudah,

Menandakan masuk bulan baru,

Ramadhan berlalu Syawal menerjah,

Aidilfitri tahun ni tak macam dulu.

 

Alhamdulillah, Syawal disambut sederhana bagi aku & keluarga. Inilah tahun pertama kami beraya berempat anak-beranak. Pada 1 Syawal 1435H lalu, arwah mama telah 10 bulan meninggalkan kami buat selama-lamanya. Tentu sekali kehilangan arwah mama dirasai bagi kami masing-masing. Namun, bagi aku… biarlah kerinduan itu dipendamkan jauh di dalam hati agar ia tak akan padam hingga ke akhir hayatku. Aku pasti bagi abah & adik-adik… mereka juga mempunyai perasaan yg sama. Hanya Allah yg Maha Tahu :)

 

Syukur… segala persiapan menyambut hari kemenangan dilakukan seperti tahun-tahun lalu. Bezanya tahun ini, segala urusan penyediaan kena saling ingat-mengingati sesama sendiri (adik-beradik la…). Yelah… dlu arwah mama adalah penasihat terbaik kami. Itu ini semua arwah boleh senaraikan & double check. Apapon… we’re managed it well. Actually, pengalaman melakukan persiapan raya sebelum ini dgn tunjuk-ajar drp arwah mama memudahkan segala kerja-kerja persiapan. Thank you Allah. Semuanya siap sedia di pagi raya.

 

kitorangraya1Pastel purple! Yeah… this year kitorang choose purple theme. syiok nyerrr :)

 

.

Aktiviti rutin Aidilfitri tetap diteruskan. Malam pengumuman “esok raya”, kami pegi amek juadah pagi raya kat rumah Makteh. Terima kasih sbb masakkan favorite foods kitorang. Hari Raya pertama… hari beraya dgn Atok. So… kemuncaknya adalah berkumpul my Big family kat umah Atok pd malam raya pertama. Seronok… rioh bagai nak rak. Rendang paru memang tak boleh lupa. Yummy oii… Meriahnya berkumpul sanak saudara, bley plak lupa nak amek gambar beramai-ramai. Selfie mmg ada, tp aksi-aksi tak brape nak hebat sgt! hehehe :D

Rayake1Cucu-cucu atok!

Sempat gaks snap 1 gambar sebelum balik ke rumah masing-masing on 1st day aidilfitri. Atok pon dah tukar baju dah…hehehe.

.

Raya ke-2… perghhh, hectic day! It’s really awesome berkonvoi raya 9 kereta. Seronok tu sbb tahun nih giliran anak-anak makngah (merangkap cousins aku la…) beraya bersama kami dulu, tu yg buat ahli rombongan mcm 1 battalion, huhuhu :)

Rayake2

cousinraya2Selfie time!!!

Top: Look… nektam pon pandai berselfie. Bottom: d’girls.. yay kita raya!

 

Kajang >> Sepang >> @enstek!!!

 

Hah… look at the last destination of the day, tolong kelip-kelip mata 2,3 kali! Again… after beraya di rumah nektam kat Bdr Seri Ehsan, berlari la kitorg adik-beradik utk menyediakan juadah beraya. Walaupon agak berterabur sket preparation kat rumah (apa tak nya…mlm raya pertama lepak kat s.alam smpai jam 1 pagi baru balik)… alhamdulillah, everything’s  manageable. Juadah ala-ala “kota & desa” semuanya memadai. Dapatlah jugak berasa sambal ikan bilis kakchek d’chef kan…kan…. Kahkahkah… ;)

 

rayaMe

All above, Syawal tetap memberikan 1001 makna bagi kami. Di sebalik senyuman & kegembiraan dalam meraikan lebaran tahun ini, di hati kami tetap merindui arwah mama yg amat dikasihi & disayangi. Semoga Allah mengampuni dosa-dosa ibuku, ditempatkan dia dalam kalangan hambaNya yg beriman & dihindari segala seksaan. Amiiin.

 

Salam lebaran 1435H ^^

…bila aku rajin menulis (“,)

 

Amali Ramadan; …doa malam Lailatul Qadar

image

Assalamualaikum sahabat & readers~!

22.7.14; …Salam malam-malam terakhir Ramadhan 1435H.

Hanya sekadar perkongsian utk mengingatkan aku (& kamu jugak).

“Ya Allah… bulan Ramadhan yg mulia ini semakin menghimpit ke penghujung. Rindu pd malam-malam yg penuh rahmat telah mula menjejaki hati ku. Semoga Engkau mengampuni dosa-dosaku, kedua ibubapaku, adik-adikku, kaum kerabatku, guru-guru & sahabat-sahabatku serta saudara-saudara muslimin ku sekaliannya. Jadikanlah kami hambaMu yg mendpt keampunan & rahmat utk terus istiqamah selepas Ramadhan yg mulia ini meninggalkan kami. Amin.”

Salam Lailatulqadr sume ♥
…bila aku rajin menulis (“,)

Post via WordPress for Android

Amali Ramadan; …Dermawan

Assalamualaikum sahabat & readers~!

 

20.07.14; … Salam Ramadhan ke 23 :)

First of all… aku mengambil kesempatan mengucapkan takziah kpd semua ahli keluarga mangsa yg terkorban dlm nahas MH17 baru-baru ini. Semoga tabah dalam menghadapi ujian Allah Maha Besar. Al-Fatihah.

 

Huh… pejam celik pejam celik! Dah masok baki-baki malam terakhir Ramadhan. Apakah persediaan kita di penghujung bulan mulia ini?? Rasanya sekejap sahaja Ramadhan berlalu. Semoga Allah menerima segala ibadah, amalan dan doa-doa kita. Semoga kita dpt memanfaatkan hari-hari terakhir di bulan Ramadhan tahun ini dgn mencari Lailaturqadr. Allahuakbar.

 

Berkonsepkan “Amali Ramadhan” pada tahun nih… tak banyak yg dpt aku kongsikan. Kekangan masa dgn pelbagai urusan lain yg lebih utama, aku amat berharap ilmu yg sedikit aku kongsikan hari ni dpt memanfaatkan kita sume. Berbaki 7 hari lagi sebelum kita melangkah masok ke bulan Syawal, masih berpeluang kita utk meraih pelbagai ganjaran hebat drp Allah s.w.t. JOM… amali Ramadhan dgn sifat DERMAWAN.

 

Diriwayatkan oleh Ibnu ‘Abbas r.a., katanya, “Adalah Rasulullah s.a.w. orang yang paling dermawan dan beliau lebih dermawan lagi pada bulan Ramadhan. Jibrail a.s. menemuinya pada setiap malam pada bulan Ramadhan untuk mentadaruskan Al-Quran bersama Baginda s.a.w. dan benar-benar Rasulullah s.a.w. lebih dermawan tentang kebajikan (cepat berbuat kebaikan) daripada angin yang dikirim.”

(Riwayat Al-Bukhari)

Ya sahabat sume… dermawan itu adalah sifat yg mulia. Ibadah sedekah selain dpt membantu saudara kita yg kekurangan, ia dpt membakar sifat bakhil & sombong yg bertapak dlm diri kita. Pengajaran yg dpt dimanfaatkan serba sedikit utk kita hayati:-

1) Setiap harta benda yg kita perolehi datangnya daripada Allah s.w.t. yg dipinjamkan kpd kita buat sementara utk menguruskannya.
2) Kita tdk mempunyai sebarang harta kepunyaan semasa dilahirkan termasuk seurat benang pon, malah pendengaran, penglihatan, pengetahuan dsb. Allah telah memberikan segala pancaindera yg sempurna serta akal utk kita manfaatkannya ke arah kebaikan & kebajikan.
3) Rasulullah s.a.w. yg telah dijamin Syurga masih bermati-matian bertadarus & bersedekah, apatah lagi kita umat Baginda s.a.w. yg tiada sebarang jaminan pelepasan dari azab.
4) Allah s.w.t. mencintai setiap dermawan. Namun Allah lebih mencintai org2 yg tdk berkemampuan tetap bersifat dermawan.
5) Org yg bijaksana ialah mereka yg mampu menghidu peluang memaksimakan keuntungan pulangan pelaburan mereka ketika “berurusan” dgn Allah s.w.t.

Semoga kita dapat manfaatkan Ramadhan kali ini, biarpon berbaki beberapa hari je lg… dgn memperbaiki sifat bakhil & kedekut dalam diri kita. Ingatlah harta yg kita ada ini bkn milik sebenar kita, sedangkan Allah pemilik sebenar segala yg ada di bumi ini sendiri memerintahkan supaya kita menginfakkan harta tersebut. Wa’allahualam.

Semoga dgn perkongsian sedikit ini, dptlah kita melengkapkan hari2 terakhir Ramadhan kita pada tahun ini. Semoga kita istiqamah. In sya Allah.

…bila aku rajin menulis (“,)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 829 other followers

%d bloggers like this: