Monthly Archives: November 2012

JOM; Konvensyen Fiqh Wanita & Islam 2013

Assalamualaikum sahabat & readers~!

 

25nov 2012; work..work and keep working!

 

Actually..aku on my way to Keningau from Bintulu. Sempat kot nak share some info dgn sahabat2, sisters & kengkawan yg masih tercari-cari platform “taman syurga” sempena tahun baru masihi 2013.

 

JOM berkonvensyen! Check your dairy & make your decision…

 

Date: 19 & 20 Januari 2013 (Sabtu & Ahad)
Time: 8.00pg – 6.00ptg
Venue: MAEPS Serdang

Fee: HARGA PROMOSI (Sebelum 30 Disember 2012)

RM 120 RM 90 (Pelajar – Degree dan ke bawah SAHAJA)
RM180  RM 160 (Awam)

Oleh: K Fiqh Sdn Bhd & MURSHID

 

 

 

Konvensyen Fiqh Wanita & Islam 2013 ini TERBUKA utk wanita dan lelaki. Ini kerana perubahan ke arah kebaikan tentunya terus gagal jika hanya wanita yang sedar & faham, sedangkan lelaki mengabaikannya.
In syaa Allah… tentatively, konvensyen bakal mengulas tajuk berikut:

1.FiqhWanita: Wanita Solehah Pendamai Dunia
2.Kedudukan Wanita di dalam Islam
3.Rumahtangga & Kerjaya: Celik Mata &Hati
4.Wanita Jangan Teraniaya: Celik Undang-Undang Keluarga
5.Pengamatan Prinsip & Disiplin Kewanitaan Dalam Surah An-Nur
6.Salah Faham Kesaksamaan Gender
7.Serikandi Sahabat di Hati Gadis Semasa
8. Perkahwinan: Bukan Sekadar Aku Terima Nikahnya
9. Wanita Semasa: Sihat Diri Sihat Keluarga
10. Monogami & Poligami : Antara Kemahuan, Keperluan & Sunnah

 
Barisan panel favorite aku.. Prof. Madya Dr. Harlina Haliza Siraj, Ust. Pahrol Mohd Juoi, Prof. Dr. Muhaya Muhammad & Dr. Zahazan Mohamed. Ramai lg panel yg hebat2 akan turut serta. Inilah peluang utk berkongsi ilmu dgn mereka!

 
Maklumat lanjut DAFTAR
Singgahlah FB & LIKE Multaqa Asatizah & Du’at (MURSHID)

 

Pastinya Konvensyen ini akan memberikan 1001 manfaat utk kita semua. Bersamalah rebut peluang utk bersama dlm majlis ilmu ini… semoga Allah memberikan kelapangan kepada kita semua. In syaa Allah.

 

Tak sabarnya… 😉

…bila aku rajin menulis (“,)

Advertisements

Durian; … musim buahan di Bintulu

Assalamualaikum sahabat & readers~!

23nov 2012; outstation again…

Ehemm…nak cte apa?! Kat wassup my BIG family sibok dok cte pasal buah durian, bubur durian & makan-makan bersama pd hjg minggu. Arghh… aku plak dok di kejauhan ni, agak2 jeles la jgk! 😦

Tapi..hrni, hilang kempunan aku nk mkn durian. Yay…tghr td ada sebakol durian kampong utk lunch. Dan aku tak lepas peluang abeskan sebiji durian sorang-sorang. Perghh…walaupon tak dpt makan kat s.alam, tp dpt lah merasa durian sarawak for the 1st time.

image

Durian di Bintulu?! Actually sama je dgn durian yg kt semenanjung. Berduri tajam…dan bermusim. Yelah…skrg ni musim durian. Sepanjang jalan Bintulu-Miri tu..byk pondok2 jual durian. Org kampong je…menjual dgn berkemban pon ada (yelah jual depan umah…).

Rasanya?! Bezanya pd aku…durian kat semenanjung lebih berlemak rsnya. Lebih “kaw” la pd aku. Ermmm… nk cepat balik umah, doa-doa adalah pakcik-makcik yg murah hati sponsor durian lg. Hehehe… 😆

All above…rindu my family so much ♥

…bila aku rajin menulis (“,)

Posted from WordPress for Android

Pangkor Island; …enjoyable holiday!

Assalamualaikum sahabat & readers~!

 

Mood holiday still tak hilang lagi… peluang utk bercuti sambil berehat drp memikirkan ttg kerja buat seketika mmg satu keseronokan. Hahaha… ditambah plak bercuti jauh drp cerok kesesakan kota metropolitan…och mmg ia satu keriangan! Bestnye…. 😀

 

14-16nov 2012; …birthday & annual gathering with mid & dote~!

Perghh, gempak! Actually… this holiday was our initiative utk celebrate birthday together. Nak kumpol sama-sama masa hari jadi susah la kan, masing2 ada komitmen… so we’re decided to choose 1 time for annual gathering.

 

Sound great, isn’t it?? 

What? Where? Why?
Actually 2nd time ktorg bertiga g holiday. Last year, first time we went for holiday with  non-stop trip – jjcm  and gathered for birthday celebration in December masa birthday dote.

 

So…this year, we’re planning to combined birthday celebration and annual gathering skali.

This time…aku jd event planner. Sbb tahun lepas dote yg decided mana nk celeb birthday sama-sama. Tahun nih giliran aku utk wat pilihan. Jadinye.. aku proposed la mcm2 kat dorg nih – kuala gandah naik gajah la, taman negara la, itu la..ini la…bla..bla..  (igt senang ke nk wat decision…3 org yg ada mcm2 peel) finally dgn persetujuan semua, we’re decided to enjoy our days at Pangkor Island!!  😎

 

 

Apa tugas event planner? Aku kena plan activity spjg holiday, booking hotel, survey harga tiket boat, tambang taxi, kayak, round island, sewa basikal utk budget. And aku kena plan utk birthday celebration skali.

 

budget? Hah..kitorg ada bendahari. Tiap2 bulan wat collection. Dgn sukarela..dote yg jd bendahari ktorg. Monthly collection nih ktorg dh buat since March 2012 lg (*if i’m not mistaken la..slama nih aku byr je)

 

travel? as usual.. .this year, mid offer her car as our main transport. Sebab aku blom naik lg keta saga FLX baru  mid ni. So…this is the right time mid nk bw aku jalan2 dgn keta barunye. hehehe…

 

birthday celebration? kena la cari hadiah birthday kan. So last month ktorg dh outing g beli hadiah. hehehe… mid & dote g beli hadiah aku… dote & aku g beli hadiah mid… aku & mid g beli hadiah dote! perghh… mcm-mcm kan 😆

 

JOM layan our snapshots along the exciting holiday!

 

The journey has began! the driver… the co-pilot & the map reader :mrgreen:

.

birthday celebration… surprise with party popper theme!  😉

Slice of cake ikot citarasa masing-masing,

and setiap org dpt set of eye mask, party hat, dragon tongue blower, wisel, mini poppers and Confetti Poppers. Sonok la kitorg sepahkan Secret Recipe Restaurant kat Sitiawan, hehehe 😆

.

Birthday present!!! yay…dapat hadiah ikot wishlist masing-masing. 🙂

TQ mid & dote yg kasi aku beg laptop & sporty sling bag. Love it so much, muahh…!

*seriously…bag pink tuh mesti aku akan pk byk kali bila nak pakai. Sesak beb dada aku bila kena usung bag pink ke hulur ke hilir. Adoyai dote & mid 😯

.

Yeah…caya tak?? check-in je kat Pangkor… 1st activity kitorg petang tuh ialah BERBASIKAL ke Pasir Bogak!

Cayalah…mid, dote & aku berjaya berkayuh naik turun bukit (cerun 10% hokey) sejauh 4km ke pantai Pasir Bogak. Menggigil la lutut masing-masing. Inilah adventure yg ktorg inginkan! Best… 😎

Balik drp pasir Bogak…teros dinner sempoi kat tepi pantai Telok Nipah. Char k-tiow je!

Sweet memory…bila penyanyi jalanan nyanyikan kitorg lagu “Happy Birthday”! Pergh…layan gaks la. Pastu dote request lagu “hotel California” and ada adik yg dok table belakang tuh kasi kitorg air semua rasa – pahit, masin, manis! Kenangan terindah betol!

(sayangnya camera aku abes bateri…uwaaa 😥 )

.

Day 2 bermula seawal 7.00 pagi! Teros pegi round island dgn boat…and snorkeling!

Lepas sejam snorkeling kat Pulau Giam…then kitorg g mandi laut kat Teluk Man. Enjoyed 😉

.

Cantek tak?? Inilah pantai teluk man…air lautnye hijau jernih, pasirnya halus. The most beautiful beach kat Pangkor nih!

.

Yeah…sonok naik boat!

Lepas balik mandi laut…ktorg berkayak plak. Adventure kan?!! (gambo kat camera dote… camera aku –  memory card full plak 😥 )

.

After lunch… kitorg round island dgn taxi plak.

1st stop kat Kilang Satay Ikan. Siap menjengok smpai ke dapor… lpstu pakat2 shopping la. Teka sapa yg borong byk2?? hahaha… 😆

.

Mini Great Wall

 

Galeri Pangkor

 

Kota Belanda

 

Puas la kitorg berjalan2 petang tuh. Smpai kat pantai Teluk Nipah…kita shopping souvenir plak.

Nak tau tak?? ktorg beli baju Pangkor & badge utk setiap org sbg kenangan our holiday this year. Muahh…love it much!

.

Day 3 – pagi2 lagi kitorg dh kluar breakfast dan teros mandi laut kat Teluk Man lagi.

Sonok sangat! 😉

Staying at Nipah Bay Villa – best! privacy and I loike it. Mid & Dote pon suker je!

 

 

Alhamdulillah, semuanya berjalan seperti yg dirancangkan. Paling best tentulah dapat borak-borak, main-main, makan-makan & posing sakan!!! Lepas rindu sgt nak usik-usik, gelak-gelak & berangan dgn dorang nih. Makin banyak cakap, makin bertambah sengal. Hahaha… it was really fun!!!

 

Overall… it was a memorable & awesome holiday. Penat sangat tapi sonok giler! I really enjoyed spending time with them! I hope they’re enjoyed too!

 

Now…miss them already!

…bila aku rajin menulis (“,)

%d bloggers like this: