Monthly Archives: April 2012

JOM; KL International Book Fair 2012

Assalamualaikum sahabat and readers~! 😀

 

25apr 2012; singgah jap!

 

Hah…aku cuma nak ajak all friends to visit and spend day at Pesta Buku Antarabangsa KL 2012 (KL International Book Fair 2012) yg akan berlangsung pd 27/4 – 6/5/2012 di PWTC. Aku dah mmg teruja utk luangkan my weekend at book fair nih. I love it so much…i love books!

 

JOM aku kongsikan antara aktiviti yg menarik di pesta buku tahun nih…  sesi bila pembaca, penulis & penerbit bertemu. 🙂

Antara yg aku rasa menarik (btw byk lg sesi bertemu penulis esp penulis novel, cuma aku tak minat la. hikhikhik)
1) 27 April 2012; Dari Blog Menjadi Buku oleh Ustaz Hasrizal Abdul Jamil &  Azree Hanifiah

2) 29 April 2012;  Gerakan Membaca Sambil Menunggu oleh Zatika ‘Zack’ Izati &  BACA@LRT by Izwan Robotys

3) 3 Mei 2012; Dari Buku Menjadi e-book by Hj. Hassan Hamzah

Sume sesi pada jam 3.00 – 5.00 p.m. at Dewan Kedah, PWTC.

 

Aku?? plan on 29/4/2012… insyaAllah. Hope jgk dpt bertemu dgn Dr Tuah, Ustaz Pahrol… aku tak dpt schedule drp publisher berkenaan. hehehe…

Korang?? Kosongkan jadual bagi menghadirinya… make yourself available, hokey :mrgreen:

 

Jumpa di sana… 😉

…bila aku rajin menulis (“,)

JOM; Bengkel Fikh Kerahsiaan Wanita

Assalamualaikum sahabat & readers~!

 

21apr 2012; work…work…working!

Actually… aku just dropped by for sharing some info yg aku ada utk sahabat2, sisters & kengkawan yg masih tercari-cari platform utk menambah pengetahuan, atau masih terfikir-fikir program utk memenuhkan dairi hujung minggu…JOM kita berbengkel!!! 😀

Kali nih…

Date: 13 May 2012 (Ahad)
Time: 9.00pg – 5.00ptg
Venue: Dewan Seri Cempaka, NIOSH Bangi
Oleh: Ahmad Fauwaz bin Fadzil, Peg. Korporat & Penasihat Syari’e Pelima Media.
Fee: RM 90 (mereka yg belum memiliki buku), and

RM 70 (yg sudah memiliki buku)

Kursus ini menggunakan buku Fikh Kerahsiaan Wanita.

 

Maklumat lanjut
Sesungguhnya fikh dan wanita tak dapat dipisahkan kerana ia mampu menyusun kehidupan wanita muslimah ke arah mencari redha Allah dan membawa ke lembah kebahagiaan. So, diharapkan dgn menyertai Bengkel Fikh Wanita ini, ia dpt membuka ruang kpd wanita muslimah era moden ini (kita la tuh…) utk belajar method mencari redha Allah disamping mencari kebahagiaan di dunia dan akhirat.

Sedih tuh…coz, I’m not able to join the workshop this time. Ada tuntutan amanah kerja yg perlu diutamakan 😦 InsyaAllah nextime… aku berdoa smoga Allah memberi kelapangan utk aku memeriahkan taman-taman syurga spt ini.
Pd kengkawan sisters yg free on that weekend, jgn lepaskan peluang yer. 😀

…bila aku rajin menulis (“,)

SATU-day with 5S…

Assalamualaikum sahabat & readers~! 😉

 

14apr 2012; happening saturday!!! 1 day with 5S – sort, strengthen, shine, servicing, smile!

 

Hari nih…just dok umah je. Penat seminggu outstation baru terasa. Namun itu tak pernah mematahkan semangat utk aku bersama dgn family aku tercinta. So… today is 5S day @ home. Tapi bukan yg mcm 5S Jepun tuh… ini 5S ikot suka aku – selerak, susun, sapu, servicing & senyum! 😀

 

Yeah… after fajr, aku teros selerak-kemaskan my books and files nota2 yg dah lama terbiar di sudut ruang letak buku a.k.a home mini library!!! Fuh… mcm buka kotak harta karun bila fail nota-nota bertarikh… year 2007 pon ada lg yg blom aku proper filing, hahaha… guess where am I in 2007? wehhooo…i was in Rantau Mill hokey, Guthrie-an junior!! Rantau Mill pon dah closed and now operating in new mill Sua Betong. hahaha 😆

 

fuh... collection notes dah mcm professor. berselerak (box kiri paling terok)...last minutes kemas masa transfer drp Ulu Remis dlu (year 2009), hikhikhik..(ada lg kotak2 yg lain... books & notes je)

 

bila berkemas...bersihkan PPE skali! 😉

 

 

Lepas siap sume 3S activites hingga cadar biru pon bertukar color kuning… aku jadi plumber plak! Aiyakk… water pipe kat sinki dapor tuh rasanye hampir 2 weeks dok tick tok tick tok bluppp tak kira siang malam. Ermm..bukan setakat sakit telinga dgr bunyi air menitik tuh, tp sakit sume deria termasoklah sakit hati tgk air terbazir gtu ajer. And… memang dah jd tanggungjwb aku la as engineer D.I.Y (do it yourself), tentu skali parents aku tunggu mc-gyver kesygan dorg nih dtg rescue, hehehe…

 

..i am great plumber to my parents. FOC la katakan... (eh, apalah sgt kan utk Rumahku, Duniaku, Syurgaku)

 

 

Then, lepas abes servicing paip air… I’m looking for our dinner. Beli bungkos jelah erk. Wow… Selera Asli Johor Mak Tim jd pilihan kitaorg mlmni. Laksa johor, mee goreng & sotong kangkong. Yummy… sodap! *tak sempat nk snaps gambar mknan sbb bila hujan lebat, perot pon lapar la…hukhukhuk 😉

 

Alhamdulillah… seronok sgt dpt bergelak ketawa dgn mama & abah. In my heart…the pleasure is when look at them smiles! 🙂

 

‘Abd Allah ibn ‘Amr r.a. menerangkan bahawa seorang lelaki datang kepada Nabi s.a.w. dan berkata,“Sesungguhnya aku datang untuk memberi janji taat setia (bai‘ah) kepada engkau untuk berhijrah, akan tetapi aku meninggalkan kedua orang tuaku dalam keadaan menangis.” Rasulullah s.a.w. berkata kepadanya, “Kembalilah kepada mereka berdua dan jadikanlah mereka berdua ketawa (gembirakanlah mereka) sebagaimana kamu jadikan mereka menangis.”

[Dikeluarkan oleh al-Nasai dan dinilai sahih oleh al-Albani dalam Shahih Sunan al-Nasai – hadis no: 4163 (Kitab al-Bai‘ah, Bab berbai‘ah untuk hijrah)]

**next week outstation ke sebuah tempat over the china south sea!!! pastu keje straight until end of month. So… this weekend is with my beloved family :mrgreen:

…bila aku rajin menulis (“,)

%d bloggers like this: