Monthly Archives: January 2014

SDG Treasure Hunt 2014

Assalamualaikum sahabat  & readers~!

25.1.14; ...football fever~!

SDG treasure hunt 2014. This event make us crazy like no one can elaborated it. Wehhooo… 😀

Nak cte apa?

Ni kali ke-2 aku join treasure hunt.

And this was my 1st time join SD Group treasure hunt. So…kali ni lebih havoc la kan…sebab?!

1) aku group member dgn mid, dote & el. Ni la masa nk jln2 & spent leisure time with them… (my earlier thought). So bila dorang minta all dtails, no objection.

hunter1

.

2) theme Football Fever. Aku mmg tak minat bola sepak at all except for World Cup (4thn sekali nk layan games bola..itupon sbb ada Brazil d’samba).

Tapi in our group… ada yg gila bola liga Malaysia je & ada yg walaupon tak gila bola tp bole tahan gaks bila cte bab bola premier league, Series A, referee pon die kenal…hahaha. dasat kan??!! 😀

3) sesuka hati fc! Dh kata football fever.. kena ikot style bola sepak la kan! Jadi kena ada nama team – sesuka hati fc nih decided by mid. Dia ni merangkap admin ktorg…yg alert all email on this event. Sbb first come first serve basis kan.

Pakaian..jersey & club mafla! Aku serious tak suka pakai jersey. Tp kali ni kena layankan je. Bajet pon limited gaks! Semangat punya pasal, nak ikot tema punya pasal…pegi carik jugak, aiseh.

Face painting /sticker… aku mmg tak penah la conteng muka sbb sukan ni…tennis takde mende merepek mcmni. Aku layankan jgk…nak rasa demam bola kan, hikhikhik 😉

Hunter2

.

facepainting.

4) decorated car... firstly mcm tak kisah sgt. Tp lepas wakil ktorg balik drp event’s briefing… mak aihh semangat plak nk wat kereta berhias. Sbbkan ktorg first time join Group’s Hunt, so kita wat deco simple je. Simple pon…sempat gak wat logo group & tempah banner. One day before the event we were doing everythings. Penat kot. Hahaha. Nak tau..(1 day before event) aku siap dpt nota layang drp team SuperMario…soh ktorg balik awal! Hikhikhik. 🙂

decoCar.

5) route Ara Damansara – Penang. Straight fwd la kan?! But not as easy as we thought in the beginning. The challenge route was terrible…we went thro Ipoh d’busy town hokey. Ohhh…pusing drp Simpang Pulai ke Ipoh Selatan (jusco Aeon tuh…tempat lepak ms kat kampus USM tronoh dlu…) then pusing balik masok ke Ipoh town! …and traffic was terrible on the Saturday afternoon. Ohhh…no!

Aku driver…so mmg ada stress sket la kan. Time constraint pon ikot sama!

6) Nak tau?! Lps flag-off… baru je masok highway NKVE ke arah utara, & blom pon jawab soklan no. 1… dh terbang ktorg punya banner. Hahaha… tinggal kenangan jelah. 😀

7) Hunting questions mcm susah sgt kot… dalam keta mcm aku sorang2 je penglipur lara. Dorang bertiga sibok menjawab soklan. Radio yg terpasang pon dorang tak layan. Aiyak…aku start la bosan. Driving pon kena ikot hadlaju. Kata dah angkat ikrar utk patuhi undang-undang jalanraya pagi tuh. Uwaaaa… (leisure… my earlier thought dah meleset…lain jadinya, dorang seyes sgt, takottttt)

8) Route challenges mmg hangat-hangit-hahaha! Searching of information… berguna jgk Galaxy Tab aku. Mmg berhabisan la digunakan utk surfing information about football. Maklumla…ktorg ni limited knowledge about football, tp bkn alasan la tak dapat nk cari hint utk jwb soklan treasure hunt kan. Skrg..sumenya dihujung jari saja.

hunters.

Sincerely, aku kagum la dgn our hunters – mid & dote. Bertungkus lumus dorang translate every and each indicators, anagrams, hints, clues. Surfing for the info, look back to all photos yg ktorg snapped to find the treasure answers… wah mmg dh mcm tongkang pecah dh keta aku masa tuh. Our discussion volume were higher than radio volume. Hahaha…

Nak jadi cerita..masa ni la car charger aku not functioning well. Cable worn out. Ermm…dah buang, nak beli baru hokey. Tp our hunters mmg the boom la! I love uolls, my hunters. Muahhhh 😀

El plak informer & co-pilot yg dedikasi. Tak abes2 dok remind aku about speed and speed and speed. Dah cukup slow aku driving ikot speed limit…itu pon kena alarm gak! aiyoyoyo… Ohh… geram je bila tgk hunters lain pecut kat lorong kanan! Beside that, El jgk our PR utk dptkan information tambahan. El ni kira mcm mamarazi ktorg la. Thumb-ups!

Addition facts… dalam berkejar-kejar nak complete kan route challenges, perut lapar tak dilupai. On the way to Taiping from Ipoh, ktorg dropped by kat McD drivethro. Kena makan jugak…barulah otak cerdas. Hehehe…pekena burger sorang 1 dlu. Yay 😉 

9) Kick challenges kat Ipoh…kali ni kitorg ada outdoor challenge. Kitorg sume kena amik penalti i.e. tendang bola masok gol. Cayalah kat mid, dote & el yg berjaya menyempurnakan sepakan penalti. Aku plak..kali pertama masok, tp sbb goalkeeper bergerak, maka terkena la kaki die & disqualified. Second kick..tersasar plak tendangan aku. Hahaha…whatever 😛 

kickchallenge.

Hunter2aJust arriving safely at Bayview Resort, Batu Feringgih Penang 😉.

.

10) Finally, celebration dinner… walaupon tak dapat top 50 & tak dapat cabutan bertuah pon, tp kitorg enjoy la. Lps abes dinner yg meriah giler dgn hos Dee… kitorg wat postmortem. Membebel la dorang sume..itu ini bla..bla..bla… ntah la aku no comment (bajet retis la statement aku nih).

huntDinnerDinner havoc dgn pengacara jemputan Dee. Hamboi…dia sorang conquer the night. Zahid plak jd artis jemputan. Bola punya pasallah 🙂.

huntermateSesuka Hati FC & C++ United

.

decoTeamGroup nih adalah pemenang decoration car. Congrats to Belalang Tempur 🙂.

.millerhuntersThe mill’s hunters~! .

kitorang dHuntersKitaorang…! *wink*

.

Ada juga beberapa kekesalan… i.e. route challenges yg costly. Apa taknya..from Subang – Ipoh – Taiping – Juru – Batu Feringgi. Tp kitaorg hanya dpt petrol voucher rm50 saja. Ermm…berbaloi tak dgn yuran penyertaan RM500? Food dinner pon tak sedap… poor meals from Bayview resort Penang.

And… kitorg TAK leisure sgt pon this time sbb dorang sume tak sihat. Kalo menang treasure hunt or decoration car, mesti sakit batuk2 dorang nih hilang. Hahaha…so aku sorang je la yg enjoy itu ini. Hehehe… 😀

hunter3

Congrats to my team Sesuka Hati FC. Next challenge pastikan kita dpt top 10! In sya Allah. All above..it was really enjoyed. Wehhoooo…

…bila aku rajin menulis (“,)

Maulidur Rasul; …Lau Kana Bainana Muhammad s.a.w.

Assalamualaikum sahabat & readers~!

14.1.14; …today is 12 Rabiulawal 1435H.

Salam Maulidur Rasul.

Lau Kana Bainana

Kalaulah Kekasih-Mu, masih berada bersama-sama kami,
Akan terlunaslah segala hutang dan semakin hampirlah
dengan haruman Baginda, sebelum hilangnya,
rasa yang meronta-ronta untuk berada hampir dengan Kekasih-Mu.

Berada berhampiran Baginda, jiwa turut menjadi harum
Dan apa jua yang kalian doakan kepada Allah, akan diperkenankan,
Cahaya Nabi Muhammad tidak akan pernah sirna,
Sempatkanlah kami bertemu dengan Baginda,
Wahai Tuhan yang Maha Memperkenankan doa hamba…

Hidayahmu kepada alam merata meluas,
Tanda hampirnya kasih sayang Tuhan pemberi hidayah,
Hadith-hadithmu ibarat sungai mengalir jernih,
Berada di sisimu bagaikan dahan yang tumbuh segar dan basah.

Kutebus diriku dengan dirimu, wahai Kekasihku,
Nabi Muhammad yang mulia, yang asing,
Berada berhampiranmu, jiwa menjadi harum,
Wahai yang diutuskan sebagai tanda kasih sayang Tuhan kepada seluruh alam….

Wahai Kekasihku, wahai Nabi Muhammad
Wahai doktor hatiku, wahai yang dipuji dipuja
Dirimu memiliki kelebihan yang diakui
Oleh Tuhan yang turut berselawat ke atasmu.

 

Inilah bait-bait rindu kepada Rasulullah yg dilagukan  oleh Abdur Rahman Muhammad dalam bentuk nasyid Arab. Malah ramai penyanyi yg menyanyikan. Version asal dlm bahasa Arab, malah kini di Malaysia dah ada terjemahannya.

Aku?! Bagi diriku yg kerdil ini… terjemahan ini besar hikmahnya. Ia memberi peluang kpd kita semua menghayati maksud indah liriknya. Sedar atau tak…walaupon mendengar dlm versi Arab, mata juga mampu berkaca. Apatah lagi sekiranya mendengar alunan lunak Hijjaz (or) Hafiz Hamidun dlm versi Bahasa Melayu. Ohhh…benar-benar terasa rindu pd Rasulullah s.a.w. Terasa seperti jauhnya tempat aku berada… terasa seperti aku dipintas ramainya org berpusu-pusu berlari ke arah Rasulullah. Ya Allah rindunya aku pada kekasihMu ya Muhammad s.a.w. Kasih sayangnya amat besar pd kami umatnya. Aku mahu bertemu baginda s.a.w. di akhirat nnt.

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Tiga perkara sesiapa yang memiliki tiga perkara tersebut maka ia memiliki kemanisan iman: Mencintai Allah dan rasul-Nya lebih daripada cinta kepada perkara lain…

(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Semoga kita akan terus istiqamah berselawat ke atas Rasulullah s.a.w. tanpa mengira waktu. Tanamkan azam dalam jiwa kita utk menjadi ummah yg sentiasa mengingati, mengasihi & mencintai Rasulullah s.a.w.  Bahagianya kita pd hari ini adalah kerana kecintaan baginda terhadap umatnya & di akhirat kelak, syafaat baginda jualah yg dpt menyelamatkan kita drp azab Allah yg amat berat. InsyaAllah.

Salam Maulidur Rasul SAW kepada semua. JOM kita berusaha melahirkan kecintaan kita kpd baginda Rasulullah s.a.w hingga ke akhirat kelak. Wallahualam.

…bila aku rajin menulis (“,)

.seLf.styLe; Cekodok Jagung

Assalamualaikum sahabat & readers~!
5.1.14; …mama’s signature dish 😉

cucur jagung 1

Cucur jagung… terlebih rajin aku masak cucur jagung utk dinner malam nih. Nape aku masak? Ohh… rindunyer kat arwah mama. Dah beberapa hari asyik ingat nk masak cucur jagung je. Bila kesempatan g pasar mlm kat Sek20 (dekat umah atok) semalam, nampak jagung manis mentah… terus beli (masa nih tak pk bila nak masak lg..)  😀
Btw… cucur jagung ni lah special menu hi-tea arwah mama. Sejak drp aku kecik… rsnya kalo teringin nak mkn cucur, inilah cucur yg arwah mama akan masak utk ktorang.
Banyak kenangan bila cerita bab cucur jagung nih.

1) arwah mama mula ajar aku masak cucur jagung ni masa skolah dlu (tak silap aku masa darjah 6…). Sejak tuh… mama slalu minta tlg aku gorengkan cucur. Adunan mama dah buat siap-siap.

2) mula-mula dlu.. .aku blaja goreng guna sudu. Leper je cucur aku. Slalu kena kutuk gak dgn my little sis. Compared dgn cucur yg mama masak, bulat-bulat & presented la kan.

3) so… arwah mama teached me how to do bulat-bulat cucur tu. Hehehe…exciting la kan masa tuh. 😉

4) tak boleh lupa… arwah mama pernah minta tlg aku masakkan cucur jagung ni pagi-pagi hari. Nak bawa bekal ke ofis utk abah & herself. Seingat aku skolah ptg masa tuh (form 1 or form 2 la time tuh…). Malas & ngantok mmg la… tp sbb cucur jagung, aku semangat gak. Actually suka main masak-masak la kan. Adunannya mama dh siapkan mlm sebelumnya. Closed case…gorengkan jer. Bulat besar pon…adunannya sedap, rasanya tetap umphhh! Hahaha 😀

5) dulu masa keje kat Johor, setiap kali nk balik KL… aku sanggop lalu ikot Machap. Motip… nak beli jagung sbb kalo ada jagung kat umah, mmg arwah mama akn masak cucur. Best…best!

6) masa bulan posa hrtu…sempat gaks aku masak cucur jagung. Arwah mama ada bg komen & share tips sket. How sweet chitchat with her that time sambil kunyah-kunyah cucur jagung.

7) hari ni…sume tuh kenangan yg aku takkan lupa. Semoga mama tenang di sana. Al-fatihah.

 

cucur jagung sedap

Resepi?! just tepong gandum, jagung manis (isinya dihiris..), bawang besar (utk rasa manis bawang), daun kuchai, telur dan sedikit hirisan chili merah & cili benggala (utk rasa pedas..). Masakan aku mmg kena ada rasa pedas sket, baru la uhmmppp (cili padi takde stock, kalo tak aku letak hirisan cili padi hokey). 

*nih yg aku masak hari nih. Kalo resepi lengkap arwah mama mesti letak isi udang (yg dicincang). Kalo ada daun kuchai kira 3/4 lengkap la, hehehe. Ada kala aku masak apa yg ada je, yang penting ada jagung. Kalo cenggtu, arwah mama kata, “kalo tak cukop bahan, mcm masak cucur bodo-bodo jelah” 😉

 

Alhamdulillah. Dap..dapnyer makan seisi keluarga *yummy*

…bila aku rajin menulis (“,)

%d bloggers like this: