Blog Archives

BFF; …gathering at ROA by Jovian Mandagie

Assalamualaikum sahabat  & readers~!

 

11.11.2014; …throwback!!! 😀

Adoyai… sepinya blog kesayangan ni. Fuh…fuh…nyah ngko sawang-sawang! Iolls agak ke”busy”an kebelakangan ni. Apapon, aku tetap akan terus menulis di sini. Ini tempat aku mencoret cerita-cerita aku.

 

Ok…where to start?!!

#throwback story… it was on 14.10.2014. It was really hectic day. It was really exciting night. It was great time with BFF.

 

Nak dipendekkan cerita… hampir 1-2 bulan jgk tak lepak sama-sama. Last jumpa masa g outing raya last August. Perghh… betol2 busy bak menteri kitorg ni. So… lepas tambah-tolak-darab-bahagi, weolls sepakat g lepak-lepak utk celeb birthday Lin, Juju & me.

 

JOM..let’s photo talk.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Hah… guess what?? Cer teka???

Yeah… kitorg lepak makan-makan kat ROA by Jovian Mandagie in Shah Alam. Biasalah… Shah Alam is our main port utk lepak2.

Let me share about ROA.

ROA is the first FnB enterprise by popular fashion designer, bro Jovian, whose family’s roots stretch back to Manado. Malam kitorg lepak ni sebenarnya merupakan malam terakhir sebelum perasmian. Perghhh… kiranya kitorg ni antara ribuan pengunjung terawal gaks la. Kannnnn! 🙂

.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Look around the restaurant… it was simple and adorable. Apa yg menarik pandangan aku… papan hitam yg mencoret ttg cerita bandar Manado & Manadonese vocab. Cuba tengok betol2… MAKASE = terima kasih. Sedar tak sedar… kita pon slalu gunakan perkataan MAKASE bila bermesej secara on9 via sms, WhatAps etc. Hahaha…

 

Boleh dikatakan many of these are recipes that Mandagie’s grandmother once served at a shop in Jakarta. Bak kata Mimie (BFFwithLoVe) sumenya pedas-pedas belaka. Our favorites on that night were Udang goreng Saos, Ayam Rabe Rica & Nasi Goreng ROA. Banyakkan tak ktorg makan??? Ini makan utk 6 org. Hehehe…

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESHah… inilah menu aku malam tuh. Disebabkan aku lambat, maka aku org terakhir yg kena makan sorang-sorang. Takpelah… perut pon mmg dah lapar.

From left: Perkedel jagung, ayam Tuturaga, Udang Woku (terpedas) & ROA Saos.

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESLapar punya pasal… serious oii!

Walaupon sume BFF kata pedas giler dishes kat cni…tapi pd aku so-so je. Mungkin tahap kepedasan aku lebih tinggi. And guess what?? Bro Jovian told us that all the menu were just 1/3 spicy from the original recipe. Perghhh…

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESSelfie… it’s compulsory!

Tengok pinggan masing-masing… pedas nak giler pon, licin jgk! Hahaha 😀

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESIt’s birthday celebration for Lin, Juju & me.

TQ for the cake cutting moments. Always keep our friendship sehangat lampu ROA itu!! 😉

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESCompliment of the night!

TQ bro Jovian yg sudi selfie dgn kitorg. Layannnnn! 😉

Because bro Jovian sporting abesss…aku kasi promote la.

Roa by Jovian Mandagie is open daily, 8am till midnight – the most convenient business hours imaginable.

Ni address utk search via Waze or Maps: 1A, Jalan Kristal K/7K, Section 7, Shah Alam.

Food choice: Recommended bagi yg suka pedas. Mmg berapi la…!

.

SAMSUNG CAMERA PICTURESHey.. i Love you, best friends.

“1 of the most beautiful qualities of true friendship is to understand and to be understood.”

Walaupon kita tak cukop corum… it was really awesome night. We’re spending quality time together.

Next event will be… gotcha! Tunggu la erk 😀

Alhamdulillah.

…bila aku rajin menulis (“,)

Advertisements

.seLf.styLe; Cekodok Jagung

Assalamualaikum sahabat & readers~!
5.1.14; …mama’s signature dish 😉

cucur jagung 1

Cucur jagung… terlebih rajin aku masak cucur jagung utk dinner malam nih. Nape aku masak? Ohh… rindunyer kat arwah mama. Dah beberapa hari asyik ingat nk masak cucur jagung je. Bila kesempatan g pasar mlm kat Sek20 (dekat umah atok) semalam, nampak jagung manis mentah… terus beli (masa nih tak pk bila nak masak lg..)  😀
Btw… cucur jagung ni lah special menu hi-tea arwah mama. Sejak drp aku kecik… rsnya kalo teringin nak mkn cucur, inilah cucur yg arwah mama akan masak utk ktorang.
Banyak kenangan bila cerita bab cucur jagung nih.

1) arwah mama mula ajar aku masak cucur jagung ni masa skolah dlu (tak silap aku masa darjah 6…). Sejak tuh… mama slalu minta tlg aku gorengkan cucur. Adunan mama dah buat siap-siap.

2) mula-mula dlu.. .aku blaja goreng guna sudu. Leper je cucur aku. Slalu kena kutuk gak dgn my little sis. Compared dgn cucur yg mama masak, bulat-bulat & presented la kan.

3) so… arwah mama teached me how to do bulat-bulat cucur tu. Hehehe…exciting la kan masa tuh. 😉

4) tak boleh lupa… arwah mama pernah minta tlg aku masakkan cucur jagung ni pagi-pagi hari. Nak bawa bekal ke ofis utk abah & herself. Seingat aku skolah ptg masa tuh (form 1 or form 2 la time tuh…). Malas & ngantok mmg la… tp sbb cucur jagung, aku semangat gak. Actually suka main masak-masak la kan. Adunannya mama dh siapkan mlm sebelumnya. Closed case…gorengkan jer. Bulat besar pon…adunannya sedap, rasanya tetap umphhh! Hahaha 😀

5) dulu masa keje kat Johor, setiap kali nk balik KL… aku sanggop lalu ikot Machap. Motip… nak beli jagung sbb kalo ada jagung kat umah, mmg arwah mama akn masak cucur. Best…best!

6) masa bulan posa hrtu…sempat gaks aku masak cucur jagung. Arwah mama ada bg komen & share tips sket. How sweet chitchat with her that time sambil kunyah-kunyah cucur jagung.

7) hari ni…sume tuh kenangan yg aku takkan lupa. Semoga mama tenang di sana. Al-fatihah.

 

cucur jagung sedap

Resepi?! just tepong gandum, jagung manis (isinya dihiris..), bawang besar (utk rasa manis bawang), daun kuchai, telur dan sedikit hirisan chili merah & cili benggala (utk rasa pedas..). Masakan aku mmg kena ada rasa pedas sket, baru la uhmmppp (cili padi takde stock, kalo tak aku letak hirisan cili padi hokey). 

*nih yg aku masak hari nih. Kalo resepi lengkap arwah mama mesti letak isi udang (yg dicincang). Kalo ada daun kuchai kira 3/4 lengkap la, hehehe. Ada kala aku masak apa yg ada je, yang penting ada jagung. Kalo cenggtu, arwah mama kata, “kalo tak cukop bahan, mcm masak cucur bodo-bodo jelah” 😉

 

Alhamdulillah. Dap..dapnyer makan seisi keluarga *yummy*

…bila aku rajin menulis (“,)

Sempoi raya; …Baraan with BFF~!

Assalamualaikum sahabat & readers~!

 

25aug 2013; …kembara raya with BFF!! 😉

 

Bak kata ketua baraan seumur hidup kitaorg… Juju (BFF with LoVe)

“it’s been a routine on Syawal. get together to share love, laugh, gossip & foods of course! there’s always ups & downs but i know we always hv each other through thick & thin..”

 

Jom layan cerita aku!

 

baraan1

baraan2

baraan3

baraan4

Bulan Syawal bulan mulia,
Masa meraikan kemenangan berpuasa,
Ini 6 sekawan empunya cerita,
Menyambut raya bersama-sama…

Tik tok tik tok masa berlalu,
Tak sangka raya dah abes 2 minggu,
Ketua Baraan tentulah Juju (BFF with LoVe),
Kami yg lain-lain sediakan menu...

(maklumlah tahun ni tak dpt beraya umah juju…sbb kakak juju baru je bersalin 2 days ago. Happy…sonok!)

Bandar Enstek lokasi pertama,
Bangi pulak destinasi seterusnya,
Shah Alam jadi pilihan ketiga,
Last skali lepak kat Kota Damansara

.

baraan 5

Nak gathering bukannya senang,
Masing-masing sibok bak menteri,
Di Enstek sediakan nasi impit & kuah kacang,
Breakfast sempena meraikan aidilfitri.

.

baraan6
Berkonvoi kami empat kereta,
Vios, Kenari, Gen-2 & Spectra,
Rumah Mimie (BFF with LoVe) hidangkan laksa,
Resepi istimewa orang Melaka.

.

baraan7
Ramai org buat rumah terbuka,
Kenduri kahwin pon sama hebat,
Alin menjemput geng BFF beraya,
Seronok tuh sbb ktorg jd tetamu yg last.

.

baraan8b
Rumah Sue (BFF with LoVe) yg akhir sekali,
Domino’s pizza pilihan kami,
Bab bergambar tak pernah dilupai,
Berposing sakan sampai lupa diri…

 

syahdu takbir bergema-gema,
memuji kebesaran Allah yg maha Esa,
Seronok beraya dengan BFF tercinta,
semoga amalan ini kita maintain sampai ke tua.

 

Thank you Allah for this wonderful friendship! 😀

…bila aku rajin menulis (“,)

%d bloggers like this: